Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29022)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
19-01-2017, 20:15:00

michal_m - zapraszamy na fejsa :) https://www.facebook.com/groups/dyskopatia/
Początkujący
20-01-2017, 07:34:54

Witam,
Dziękuję za zaproszenie. Już jestem :)
gość
20-01-2017, 20:20:40

Przy mielopatii są problemy z utrzymanem moczu i kału (w cięższych przypadkach) O problemach z wypróżnianiem nie słyszałam a jestem mielopatką
gość
20-01-2017, 21:32:02

Po kilku tygodniach ciągłego bólu i osłabienia całej ręki, byłam już przekonana, że nic mi nie pomoże, bo nie pomógł mi ani terapeuta, który wczesniej wyprowadził moja szyjkę, ani inny bardzo polecany przez koleżankę z dyskopatią. Miałam juz doła, ale ostatkiem nadziei spróbowałamposzukać pomocy u kolejnego terapeuty. Po wizycie nie czułam ulgi ani żadnej róznicy mimo mobilizacji i masazu. Jednak po kilku dniach ku mojemu zdziwieniu samodzielna mobilizacja kręgosłupa piersiowego i samodzielny masaż miesni przy kregosłupie, których nauczył mnie ten fizjoterapeuta, przyniosły mi ulgę. Boli mnie tylko w jednym miejscu, które jest bolesne od kilkunastu juz lat, ale tylko jak je masuję. A najlepsze jest to, że będę umiała sama sobie w przyszłości poradzić przy ponownym zblokowaniu, co zwykle działo się u mnie albo przed weekendem, albo, jak ostatnio, w święta.
Jesli nie macie wskazań do operacji ze względu na objawy neurologiczne, szukajcie dobrego terapeuty. Swoja historię opisywałam tu kilkukrotnie - ponad 3 lata temu neurochirurdzy kierowali mnie na operację C5-6 (mniejsze przepukliny mam tez na innych poziomach). Miałam umówiony termin operacji, ale szukałam skutecznej fizjoterapii. Po wielu miesiącach bólu oraz długich poszukiwaniach i próbach znalazłam w końcu terapeutów manualnych, którzy mi pomogli. Rehabilitacja trwała długo i wymagała ode mnie duzej pracy z nawykami i regularności.
Teraz z jeszcze większym optymizmem spoglądam w przyszłość, bo mój nowy terapeuta robi wszystko, abym nie musiała do niego zbyt często przychodzić, tylko sama umiała sobie pomóc. Mam nadzieję, że jesli pomógł mi z uciskiem nerwu od kręgosłupa piersiowego, to pomoże też z nocnym drętwieniem rąk od szyjki. Mam wizyte we wtorek i jestem ciekawa, co zaproponuje.
Wam też zyczę znalezienia równie skutecznych terapeutów.
Basia
gość
23-01-2017, 11:33:35

to czy warto jest myśleć o operacji?
gość
26-01-2017, 13:22:55

Czy któraś z was z dyskopatią szyjną przechodziła ciążę? Mam dyskopatię na odcinku C6/C7 (dużą) i mniejszą na C3/C4. Ta duża 2 lata temu uciskała rdzeń kręgowy (Wynik: Na poziomie C6/C7 widoczna centralno-lewoboczna przepuklina wystająca dokanałowo na 3-4 mm zwężająca kanał kręgowy w wymiarze ap do 8,5 mm, z impresją na rdzeń oraz zwężająca zachyłek boczny z impresją na korzenie nerwowe). 3 neurochirurgów orzekło że z racji młodego wieku i małych objawów (drętwienie palców, zawroty głowy przy mocnym skręcaniu głowy ale bardzo rzadko występujące) nie jest operacyjna.
Po rehabilitacji ucisk zniknął, została centralno prawoboczna przepuklina (dysk jest wylany) Wynik: Na poziomie C6/C7 centrano-paracentralna prawostronna protuzja materiału tarczy, wypuklająca się w obręb kanału na ok 3 mm z impresją worka oponowego, bez cech ucisku rdzenia kręgowego, wym ap worka oponowego 7-8mm, otwory bez istotnych zwężeń
W codziennym funkcjonowaniu jak o tym myślę (oszczędzam się) to objawów brak, czasem mrowienie w palcach ale po ćwiczeniach/nastawianiu przez rehabilitanta przechodzi. Leków nie biorę od ponad roku, daje rade funkcjonować chociaż są też gorsze dni.
Myślę o ciąży ale strach mnie ogarnia jak to sie może skończyć :( Przekopałam internet ale nigdzie informacji o ciążach w takim stanie nie ma ;) jeśli już to przy dyskopatiach lędźwiowych.
Ktoś ma doświadczenie?
Kasia
gość
26-01-2017, 16:50:58

Kasiu,
może przede wszystkim porozmawiaj z neurochirurgiem na ten temat. Jako laikowi wydaje mi się, że ciąża nie wpływa na kregosłup szyjny, zdecydowanie jest obciążeniem dla lędźwiowego. Mam świadomosć jednak, że zmiany w kregosłupie lędźwiowym wpływają na szyjny.
Trzymam kciuki i pozdrawiam
Basia
gość
26-01-2017, 20:18:40

Kasiu , wpływ ciąży na szyjny nie jest tak duży jak na odcinek lędźwiowy. Za to jak już masz maleństwo trzeba uważać. Pochylanie, podnoszenie najpierw malucha a potem cięższego dziecka + wózek mocno obciąża odcinek szyjny. I sam poród - doginanie szyi do mostka przez położną! to może zaszkodzić.
Z powodu dyskopatii nie możesz rezygnować z zostania mamą !☺ Będąc świadoma co ci szkodzi, z pomocą bliskich na pewno wszystko będzie ok. !!!
Piotr ,gratuluję zrzucenia kilogramów!
Pozdrawiam wszystkie szyjki.
Kamila 18.06. 2015 - C5/C6 - Implant Synthes
gość
31-01-2017, 19:23:30

Witam mam wynik badań z tomografii chciałbym się dowiedzieć co on oznacza .
Opis ;Wyrównana lordoza lędźwiowa i niewielkiego stopnia skrzywienie boczne lewostronne kręgosłupa w lędźwiowym odcinku,kąt skoliozy ok 10 stopni
Trzon kręgów lędźwiowych prawidłowej wysokości
Zmiany zwyrodnieniowe pod postacią osteofitów krawędzi trzonów kręgowych widoczne głównie na poziomie L5-S1
Również nieco przewężona przestrzeń mk L5-S1
W stawach mk brak jest zmian
Otwory mk prawidłowe
Wypuklina centralna krążka mk L5-S1 z wypuklaniem się krążka do kanału kręgowego na głębokości ok 5mm uciskające worek oponowy jak również prawy korzeń rdzeniowy, wypuklina z prawostronna lateralizacją
Na pozostałych poziomach krążki prawidłowe
Szerokość kanału kręgowego w normie
Wnioski ; Dyskopatia L5-S1 i wypuklina krążka mk na tym poziomie
Ogólnie ból polega na ukłuciu w dolnym odcinku lędźwiowym, odczucie jest takie jak by ktoś wbił igłę za pierwszym razem poszło również w lewą nogę, przy następnym atak w prawą .
gość
01-02-2017, 18:23:28

zmiany są już dokonane

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
Późno rozpoznany kręgozmyk teraz tylko operacja
Cześć wszystkim.
Piszę tu, bo może ktoś był w podobnej sytuacji albo potrafi podpowiedzieć, co dalej. Rok temu zacząłem mieć poważne problemy z kręgosłupem – ból, drętwienie, osłabienie nóg. Poszedłem do jednego ze znanych profesorów w Warszawie, pełne zaufanie, bo nazwisko znane. Diagnoza? Żadnej konkretnej. Tylko środki przeciwbólowe, skierowania na rehabilitację, tabletki, zastrzyki. Leczenie objawowe bez zaglądania głębiej. Mija rok. Trafiam do innego specjalisty i co się okazuje? Kręgozmyk między L5 a S1, czyli coś, co powinno być zauważone na podstawowym rezonansie czy tomografii. Gdyby został rozpoznany wcześniej – miałbym szansę na leczenie zachowawcze: prądy, ostrzykiwania, konkretne zabiegi bez konieczności operacji. A dziś słyszę: jedyna opcja to operacja. Gdyby ktoś się wtedy postarał, miałbym wybór. Teraz już nie mam. Mam za to straszne newsy.
To nie jest „trudna sprawa” to po prostu przeoczenie, brak czujności, może rutyna i to mnie dziś kosztuje zdrowie i spokój. Mam pytanie: czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Czy można coś z tym zrobić prawnie? Czy od razu iść do sądu, czy najpierw skonsultować się z dobrym prawnikiem medycznym? Z góry dzięki :-[
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
Reklama: