Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29023)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
13-01-2016, 05:41:00

A ja za godzinke komisja ZUS o przedłużenie świadczeń rehabilitacyjnych , trzymajcie kciuki
Początkująca
13-01-2016, 08:10:01

Witam to trzymam kciuki powodzenia
Ja znów o sobie zrobiłam prywatnie rtg obu barków i opis rtg prawego objaw zapalenia okołostawowego pod postacią zwapnienia przy krawędzi guzka większego kości ramiennej rtg lewego zmian nie stwierdza się co ciekawe to lewy bark rok temu miał zmiany zwyrodnieniowe i to z lewą ręką mam problemy/nowy ortopeda nie widział zdjęć świeżych a sugerując się na starszych i rtg zleconym przez siebie stwierdził ze mam śrubę w kręgosłupie szyjnym i ze patologi w prawym barku nie ma lewego nie zlecał dla mnie te zdjęcia to magia ale opis ostatnich pasowałby odwrotnie .no i nie wiem co zrobić wrócę chyba próbując wyjaśnić wpadł również do gabinetu rehabilitacji i umówił mnie na prywatne zabiegi powiedział że rm barku nie można zrobić bo śruba w kręgosłupie..a ruchomość obu rąk jest ograniczona i tak może zostać ze niby sama to zawaliłam kurczę 36 lat dźwigałam wiadra z wodą piaskiem odśnieżałam chodniki to i coś się psuje w organizmie a i po operacji kodeks szyjek nie bardzo był stosowany a i bezczynnie nie siedzę na tej rencinie no ale ten ortopeda przynajmniej nie zlecił kolejnych blokad a teraz biegnę na akupunkturę do poradni zwalczania bólu pozdrawiam wszystkich
Początkująca
13-01-2016, 13:14:14

Hej,
pytam Was szyjki,ale małe zainteresowanie tematem..mało nas,nie wiecie można mieć mielopatię,a rezonans tego nie pokaże,robiłam i niema zmian ogniskowych po operacji ,w miejscu operacyjnym,tak opisał radiolog,neurolog też patrzył na zdjęcie,może jakiś pomysł,bo mnie bez ustannie mrowią nogi i ręka,druga trochę drętwieje,borę miligamme,meclofen i nic,bardzo się boję,może ktoś ma podobnie albo coś o tym słyszał,piszci ei pozdrwaiam Was.
Początkująca
13-01-2016, 14:58:18

Dziękuję Izuniu;)
Essenza, ja też miewałam podobne objawy...ale to mija. Jestem 4 miesiące PO i występują jeszcze różne objawy. Ale pojawiają się i znikają. Dużo zależy od pogody. Właśnie teraz jest taka paskudnie bolesna;(
Objawy mogą się też nasilać jak masz za mało magnezu, spróbuj się trochę wzmocnić. Mnie pomagało;)))
Pozdrawiam
Dora
Początkująca
13-01-2016, 15:13:32

Po komisji ZUS super , otrzymałam świadczenia na ostatnie 4 miesiące , które mogłam jeszcze miec i skierowanie na prewencyjne sanatorium 😄
Początkująca
13-01-2016, 15:35:00

Dobre napisz jak czułam się przed operacją, a jakie miałaś po, jestem bardzo ciekawa, dzieki
Początkująca
13-01-2016, 16:43:30

Witam wszystkie SZYJKI.
ESSENZA
u mnie w pierwszym rezonansie zrobionym przed operacją była stwierdzona mielopatia a dokładnie pisało:
Sygnał szyjnego odcinka kręgowego jest podniesiony od poziomu 1/2 wysokości trzonu C5 do 1/2 wysokości trzonu C7 - o typie mielopatii. Dla mnie ten opis to chińszczyzna ale operator przetłumaczył to w następujący sposób: cechy mielopatycznego uszkodzenia rdzenia na poziomie C5C6C7.
Moje objawy to drętwienie rąk, przy kichaniu i kaszlu lecący ''prąd" od szyji do paców obu rąk, przykurcze w kończynach dolnych i niedoczulica lewej ręki od łokcia do paclów. Obecnie ponad 5 miesięcy po operacji 3 poziomów kręgosłupa szyjnego, prawa ręka bez zarzutów natomiast lewa cały czas z mniejszymi lub większymi problemami. Kontrolny MR wykazał utrzymującą się mielopatie na poziomie C5C6, redukcję rezerwy płynowej worka oponowego na odcinku C5-C7 i kolizja z korzeniami lewego nerwu C6 w otworze międzykręgowym.
Z tego co mi wyjaśniono to mielopatia nie zawsze się cofa po operacji ale też cofanie to bardzo długi proces.
Mój operator wczoraj widział mój kontrolny MR i stwierdziła że wszystko co mogło być zrobione z przedniego dostępu jest zrobione. Dyskopatia to schorzenie, na które pracujemy wiele lat a pomagają mu wszelkie zwyrodnienia kręgosłupa. Teraz mam uzbroić się w cierpliwość, przechodzić jak najwięcej rehabilitacji i mieć z tyłu głowy świadomość że problemy z lewą ręką mogą pozostać do końca życia.
Z tego co mi wiadomo to i tak mam szczęście że nie doszło do niedowładu czterokończynowego.
Dzisiaj skończyłam 3-tygodniową rehabilitację a od jutra zaczynam kolejne 3 tygodnie do 3 lutego. Po tym okresie mam zamiar wrócić do pracy ale kolejną rehabilitację mam wyznaczoną na 15 marca więc jak widzicie stosuje się do zaleceń operatora.
Pozdrawiam wszystkich i życzę cierpliwości- Roana
Początkująca
13-01-2016, 18:55:45

Roana dzięki serdeczne za informację,zrobiłam rezonans po operacji ale radiolog nic nie o tym nie pisał,neurolog też nie widział, fizjoterapeuta też, mnie te mrowienia nóg przeszkadzają i skaczące mięśnie, może mnie...
Początkująca
13-01-2016, 18:59:44

Dore a Ty jak się czulas przed operacją a jak po?
Początkująca
14-01-2016, 09:06:42

Kiedy wsiadlyscie do auta na dłuższą trasę 2-3 godziny?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: