Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczony
03-11-2013, 17:37:47

Witam. Jestem 3 tygodnie po próbowałem odstawić prochy ale bez powodzenia mój rodzinny poradził stopniowe zmiejszanie dawki leków
Forumowiczka
03-11-2013, 19:12:53

nie wpadajcie tak szybko w panikę z tym przesuwaniem się implantu. na podstawie czego tak powiedział rodzinny? Objawów? RTG?
Jedni Po szybko wracają do formy inni długo.
Każdy ma inną predyspozycję do wytwarzania stanów zapalnych, każdy miał inny ucisk przed.
Przepraszam tych, którzy czytają regularnie - znów się powtórzę.
U mnie przez 5 tygodni PO objawy się NASILAŁY. Potem się juz wycofywały. Nie mam pojęcia dlaczego tak było, na swój własny użytek stworzyłam teorię (ale nie wiem czy słuszną) że widocznie u mnie tak długo organizm wytwarzał stan zapalny po ingerencji w tej okolicy.
Druga sprawa - implant wcale nie musi być osadzany centralnie. Jak macie zdjęcie RTG i implant jest z boku, szczególnie jeżeli jest to np. czop tytanowy, to może tak ma być - implanty są często osadzane tam, gdzie trzon jest szerszy. Chodzi o to, żeby oprzeć go na zewnętrznej części kości, bo tam jest ona twardsza (środek jest bardziej miękki więc istnieje ryzyko, że implant w niego się zagłębi).
Lekarze rodzinni muszą wiedzieć różne rzeczy po trochu z wszystkich dziedzin więc trudno wymagać od nich znajomości tych powyższych szczegółów.
Moja rada - poczekać na wizytę u neurochirurga.
Czasem też bólem reaguje nerw który był bardzo długo zaciskany i teraz po jego odblokowaniu występuje przeczulica. To też długo ustępuje niestety.
Nie panikować :)
trzymam za was kciuki, będzie dobrze, chociaż może nie bardzo dobrze. Niewielu z nas ma to szczęście, ze po operacji jest całkiem idealnie
Asia
Wtajemniczona
03-11-2013, 19:48:49

Andrea, jaki to jest rodzaj bolu,ze musisz brac proszki? Pytam, bo czekam na operacje.w chwili obecnej mam duze dretwienia,bol przy ruszaniu glowa. Odstawilam wszystko, bo mi nie pomagalo. Oglupialo tylolko.wieksza ulge daje uwazanie na pozycje glow.tak sobie czytam i zaczynam sie bac.dr mowil, ze obudze sie bez dretwienia i bolu.bardzo cjce sie tego trzymac.a niz ktoras osoba pisze,ze bol sie utrzymuje.co boli? Szyja,rece? Dretwieje?
Początkująca
03-11-2013, 20:46:30

SZyjka po prrzebudzeniu nie boli nic to zasluga kroplowek. Ją czułam sztywność szyi i karku, nie możesz ruszyć w żadnym kierunku. Czułam się tak jakby mi ktoś kij w szyi zainstalował i tak przez miesiąc,później jest lepiej. Mnie po nie bolało gdy leżałam czy chodziłam jedynie podczas obracania się w łóżku z boku na bok. Za to ręce dretwialy i w prawej nie miałam wogóle siły, nie czułam dwóch ostatnich palców przez kilka dni. Sprawność ręki wracała powoli przez dwa miesiące.jestem prawie 4 miesiące po i dłonie cierpną,dretwieja przy dłuższym siedzeniu,a nie daj boże z głową pochyloną. Są noce gdzie mi dretwieja ręce,ale powiedzmy nie jest to codzienne. Podejrzewam ,że ból który ci towarzyszy minie po, ale neurologiczne objawy będą się pojawiać przez jakiś czas. Głowa do góry będzie dobrze, zrobilas wszystko co moglas. Ją żałuję że nie podjelam próby
operacja 10.07.13 stabilizacja międzytrzonowa c6/7
Wtajemniczona
03-11-2013, 21:07:40

Dziekuje Anaku:)
Ja oprocz swoich dolegliwosci mam nadruchomosc stawow, elastopatie. Cala sie ruszam i wyginam. E umiem sobie wyobrqzic,ze jest inaczej.Termin operacji zbliza sie nieublaganie. Podjelam decyzje wiec to zrobie..w tej chwili piecze boli dretwieje i inne takie. Ide na operacje, zeby bylo lepiej. Nie jestem tabletkowa.ogolnie silna ze mnie baba. Mam nadzieje,ze sobie pomoge a nie zaszkodze.duzo z nas nie zaluje decyzji i operacji. Moze to boli ciecie? Czy Twoj bol jest mniejszy niz przed?
Początkująca
03-11-2013, 22:28:31

Ją to po nie nazwałbym bólem tylko dyskom***m, tyle że mnie przed nie bolało,od czasu do czasu pojawiał się ból że nie mogłam szyja ruszyć ,po tygodniu puszczało- ten ból był zdecydowanie gorszy od pooperacyjnego. Jak ty teraz dajesz radę to po będziesz zadowolona. .
To nie oo cieciu, to raczej pobolewaja kości tak wewnątrz, ciężko opisać,
Początkująca
03-11-2013, 22:31:06

Szyjka a co to znaczy że cała się poruszasz i wyginasz? Jak to się objawia, cały czas...
Wtajemniczona
04-11-2013, 07:37:24

Anaku to moje wyginanie to taki czlowiek-guma. Rehebilitanci manualni nie mogli znalezc u mnie oporu.tak jakbym przeginala sie w stawach na druga strone.tak samo mam z szyja. Nie jest "zlordozowana" do przodu tylko na c4/c6 wygieta do tylu. Zawsze robilam szpagat bez rozgrzewki.glowe obracam prawie ""naokolo". Teraz tez jestem w stanie to zrobic tylko z ogromnym bolem. Moja corka ma tak samo niestety. Jak bylam mala to rodzi a traktowala mnie troche jak malpke.robilam pokazy wyginana sie. Wiem,ze to przeklenstwo.wiele lat tanczylam turniejowo taniec towarzyski,, potem uprawialam inne sporty.wypadek mnue troche zastopowal.ale nadruchmosc zostala :( glowa mi opada w dol.miesnue mi sie oslabily,bo kazde cwiczenie sprawia bol.no nie mozesz wycwiczyc twardego brzucha.to taka choroba tkanki lacznej. Skora jest taka luzniejsza niz u innych.
Początkująca
04-11-2013, 08:21:47

Witajcie kochani...
Asiu...buraczku zgadzam sie z Tobą w 100% tym bardziej, że jestem właśnie takim cięższym przypadkiem po... i zamiast być lepiej... jest byle jak i zle! Porażenie nerwu krtaniowego dolnego ma się u mnie cofnąć do 6-m-cy...wierzę że tak będzie...
Ogólnie stan zapalny który mam cały czas jest pomimo zażywania sterydów już 17 dni..., przecież kiedyś to musi się poprawić...? Mój operator na wizycie powiedział, że tak czasem się zdarza że organizm walczy z implantami, ale będzie dobrze...
Szyjko74 ...życzę Ci powodzenia, odwagi i dobrze że się zdecydowałaś... Jak już wielu tutaj napisało i z własnego doświadczenia stwierdzam, że długi ucisk na nerwy i nie tylko sieje spustoszenie ...i potem naprawdę
dochodzi się do sprawności dłużej i boleśniej.
Życzę wszystkim wszystkiego naj....
Operacja 26.09.2013 stabilizacja międzytrzonowa typu PEEK firmy NUBIC -implanty C5/C6 i C6/C7.
Wtajemniczony
04-11-2013, 15:02:26

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Ucisk w głowie, co to może być?
Jestem mężczyzną, mam 26 lat i od jakiegoś czasu odczuwam dolegliwości w lewej części głowy. Odczuwam je w zasadzie cały czas, raz mocniej, raz słabiej. Na szyi z tyłu po lewej stronie mam guzki, które zmieniają swój rozmiar. Lekarz rodzinny mówi, że to mogą być mięśniowe zgrubienia od złej pozycji, ale... mam szumy uszne właśnie promieniujące jakby od tej szyi na głowę, szczególnie przy odchylaniu głowy w prawo. Odczuwam ucisk w głowie z lewej strony, w skroni i na czubku głowy, a także w oku (okulary, większa wada wzroku w lewym oku). Słyszę czasem pukanie w lewym uchu, takie pulsowanie. Ból głowy nasila się czasem przy nachyleniu, niekiedy odczuwam takie ukłucie lub uczucie ciepła bez zmiany pozycji. Zdarza się też mgła mózgowa. Badania krwi, moczu, ciśnienie, EKG, echo serca, tętnic szyjnych, badania okulistyczne - wszystko w normie. Lekarz rodzinny nie widzi powodu do skierowania do neurologa, twierdzi, że to problemy związane z przeciążeniem kręgosłupa - mam pracę głównie siedzącą. Czy to może być tętniak? Mam też problemy stomatologiczne, czy to może być od tego?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
Reklama: