Reklama:

DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA (29021)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Wtajemniczona
22-02-2013, 08:26:59

witam, na poprawe humoru wszystkich bolesnych:
Przychodzi baba do lekarza:
- Panie doktorze, na wstępie pragnę zaznaczyć, że jestem jeszcze dziewicą.
- A to się świetnie składa, bo ja właśnie jestem lekarzem pierwszego
kontaktu
========================
P: Jaka jest najczęściej spotykana wada postawy u żonatych facetów?
O: Dupa na boku.
========================
Dzwoni telefon. Mąż mówi do żony:
- Jak do mnie to powiedz, ze nie ma mnie w domu.
Żona odbiera i mówi:
- Mąż jest w domu...
Mąż:
- Czemu tak powiedziałaś, przecież mówiłem?!?
- Bo to był telefon do mnie! - odpowiada żona.
=======================
Kolega dzwoni do kolegi:
- Wpadaj do mnie, są dwie znajome, zabawimy się!!
- Ładne???
- Wypijemy, będzie ok.
Pogrzeb - wdowa chowa swego męża:
Grabarz pyta:
- Ile lat miał mąż ?
- 98.
- A pani ile ma ?
- 97.
- To opłaca się pani wracać do domu ?
=============
Na rozprawie rozwodowej:
- A pan jakie ma zastrzeżenia do żony?
- Panie sędzio ta cholerna baba żyć mi nie daje, ciągle czegoś chce!
- Prosimy o jakieś przykłady...
- Ależ bardzo proszę! W sobotę wpadli kumple na piwko. Siedzimy na tarasie,
gadamy, pijemy, słoneczko świeci, bo lipiec gorący jak nie wiem, a ta jak
nie zacznie znowu:
- Wyrzuć choinkę i wyrzuć choinkę!
==================
Na ławce w parku siedzi staruszek i strasznie płacze
Podchodzi do niego przechodzień i pyta:
- Dlaczego Pan płaczesz?
- Synu mam 88 lat, dwa tygodnie temu ożeniłem się z najseksowniejsza laska w
okolicy, ma 22 lata, 90/60/90, super gotuje, kochamy się, kiedy chcę,
wieczorem mi czyta...
- No to o co chodzi?
- Nie pamiętam gdzie mieszkam!
=====================
jeżeli zabałaganione biurko jest oznaką zabałaganionego umysłu - oznaką czego jest puste biurko...?
Początkująca
22-02-2013, 09:22:35

Beti, ja zaufałam gdańskiemu neurochirurgowi i nie żałuję! Dłubał we mnie cztery razy i żyję i funkcjonuję całkiem nieźle. Nie wyobrażam sobie dalekiego powrotu ze szpitala-dla mnie te moje 8 km było koszmarem
Vika
Początkująca
22-02-2013, 09:56:07

Witam Forumowiczów.
Vika45, czy możesz mi powiedzieć u jakiego lekarza byłaś? Niedawno przeprowadziłam się do trójmiasta i jestem "zielona" jeżeli chodzi o specjalistów. Za mną 2 operacje odc. lędźwiowego, pierwsza discektomia, druga stabilizacja sys Legacy i usztywnienie Tlif. Niestety w związku z przeprowadzką, utraciłam kontakt z moim lekarzem, a RM odc. szyjnego jest przytłaczający. Od C3 do C7 wielopoziomowa dyskopatia, cztery przepukliny, w tym dwie z uciskiem na rdzeń...
Forumowicz
22-02-2013, 11:17:59

Witam wszystkie PERYSKOPKI.Dzionka bez bólu.Mam pytanie dotyczace PZU.W swoim ubezpieczeniu mam zapis , że za każdy dzień rekonwalescencji otrzymam 17,50pln.Co oznacza ten dzień to kiedy mam zabiegi,czy to ze jestem na swiadczeniu rechabilitacyjnym-może ktoś wie?TUTI przytłaczająca jest niewiedza .Wyniki jak wyniki.4 przepukliny zapewne do operacji czyli bedą usuwać,a przy tylu pozoomach to chyba siatke beda zakładac.Fakt nie jestem lekarzem,ale marynarzem ale w internecie sapokazane takie zabiegi.Mój kolega ma do robienia wszystkie 7,ale niema przepukliny-jedni mówia operuj drudzy nie-ma dylemat.Jedno jest pewne im szybciej tym lepiej.piotr
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowicz
22-02-2013, 11:30:08

ABC- SZYI
1.Nie dźwigać ciężarów.[1-2 kg - 3-na każdą rękę czyli stopniować]
2.Unikać czynności wymagających wysokiego unoszenia dłoni [wieszanie firan ].
3.Unikać biegania, jazdy terenowej rowerem, kajaków, nart.
4Unikać mocno pochylonej pozycji przy pisaniu , prasowaniu , jazda rowerem, myciu naczyń.
5.Komputer, kołnierz o ile zaleci lekarz, monitor na wysokości oczu.
6.Oglądanie TV w fotelu z wysokim oparciem głowy rąk i oparcie lędźwiowe, głębokie siedzisko.
7.Zwalczaj nadwagę !
8.Przy oglądaniu i czytaniu unikaj pozycji leżącej z szyją ugiętą ku przodowi na małej poduszce, chyba że z podparciem tułowia.
9.Unikaj mycia kafelek na ścianach łazienki i kuchni, czy zakamarków na podłogach wymagających skręcenia i pochylenia ciała.
10.Unikać podnoszenia czegokolwiek z podłogi w pochylonej pozycji-należy najpierw przykucnąć.
11.Spanie na zbyt miękkim materacu, zmieniaj jego ułożenie co 3-mce.
12.Nie wykonuj szybkich i ekstremalnych ruchów [nagłych ].
13. Unikać przeciągów.
14.Nie przeciążać organizmu-wysiłek dostosować do swoich ograniczeń.
15.Nie krzyżuj nóg.
16.Unikaj długotrwałego przebywania jednej pozycji, zmieniaj co 15 min.
17.Mikro wstrząsy szkodzą-mikser, młotek, wiertarka, tłuczek do mięsa.
SŁUCHAJ WŁASNEGO CIAŁA I LEKARZA>>>OSTROŻNIE!!!!!!
To dla przypomnienia dla po,ale taki wgląd dla tych wszystkich przed.piotr[myśle ,że nic nie pokręciłem]
piotr19 C-5/C-6,C-6/C7,implanty ;Peek Prevail stabilizacja C-5-C6-C7,4 śróby operacja;13.11.2012.
Forumowicz
22-02-2013, 14:28:49

piotr19 2013-02-22 12:17:59 Witam wszystkie PERYSKOPKI.Dzionka bez bólu.Mam pytanie dotyczace PZU.W swoim ubezpieczeniu mam zapis , że za każdy dzień rekonwalescencji otrzymam 17,50pln.piotr
no pewnie i co jeszcze :):):)też mam taki zapis ale później się okazało , że on obowiązuje jak byłeś ponad 14 dni w szpitalu :)
Ja byłem cały rok na zwolnieniu i niedługo znowu będę a z ojcem ubezpieczyliśmy się tak , ze 42,5 zł za każdy dzień ponad 14 dni w szpitalu :):):):):):):):)
aaaa i jeszcze jak szukałem dobrego ubezpieczenia to niektórzy liczą 14 pełnych dób czyli jak przyjdziesz do szpitala o 10 rano w wypis będzie 14 dnia o 9:50 to w zasadzie dla nich byłeś 13 dni 23 h i 50 minut i należy ci sie uścisk dłoni :)
"Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"
Początkująca
22-02-2013, 14:29:04

Służę informacjami o tutejszych neurochirurgach ale na priv vika45@wp.pl
Vika
Początkująca
22-02-2013, 14:48:29

Vika45 ja również jestem ciekawa, który neurochirurg Cię operował. W wolnej chwili czytam forum, ale to jednak przeszło 1000 stron U mnie podobnie jak u Ciebie - wynik rezonansu nieadekwatny do objawów. Na początku czułam ból (niewielki) i mrowienie całej lewej strony, aż do stopy, kłucie pod lewym żebrem,zaburzenia przestrzeni, kołatanie serca, które wywoływały nawet wstrząsy w czasie jazdy samochodem, drżenie mięśni nóg, rąk. Laryngolog, do którego wybrałam się, żeby wykluczyć problemy z błędnikiem, zasugerował nawet mielopatię ( wynik rezonansu na to nie wskazuje) Zaczęłam bardzo dokładnie wsłuchiwać się w swój organizm i zauważyłam, że te objawy nasilają się w czasie ruchu, więc jeden z neurochirurgów wysłał mnie na RTG czynnościowy i okazało się, że jest niestabilność na C5C6. Przestałam się rehabilitować i poczułam się znacznie lepiej. Dużo odpoczywam, leżę na dywanie, a gdy próbuję znaleźć pozycję, w której nie mam dolegliwości, to zawsze słyszę "chrupanie" Ale przez resztę życia nie mogę przecież leżeć na dywanie... Dlatego jestem skłonna poddać się operacji, chociaż nie ukrywam, że jestem przerażona i mam łzy w oczach, gdy tylko o niej pomyślę. Zazdroszczę szyjkom, które są już po...
Początkująca
22-02-2013, 15:00:59

Dławienie w gardle i mrowienie w głowie - objawy, które zapomniałam wymienić, a które pojawiają się gdy przechylam głowę do tyłu lub próbuję położyć się na boku. Nie mogę spać również na poduszce ortopedycznej, bo mam zniesienie lordozy z kyfotycznym wygięciem i neurochirurg powiedział, że mogę wyrządzić sobie jeszcze większą szkodę.
Wtajemniczona
22-02-2013, 15:21:54

Beti
Jak czytam twoje objawy, to tak jakbyś pisała o mnie. Mam praktycznie tak samo, z tym, że dodatkowo zasłabnięcia. Też mam zniesioną lordozę z kyforycznym wygięgiem na odcinku C4-C6, ale ja śpię na poduszce ortopedycznej. Tylko ona przynosi mi jako taką ulgę i rozluźnia mi mięśnie podczas snu. Głowy do tyłu nawet nie próbuję odchylać. U mnie gorzej jest, gdy pochylę ją nawet lekko w dół. Na boku nie mogę leżeć, bo oprócz drętwienia rąk czuję tak jak ty dławienie w gardle, mrowienie potylicy. Zawsze myslałam, że mam trochę za dużo tych objawów jak na dyskopatię i pewnie niektóre mają inne podłoże, ale jak napisałaś o sobie, to stwierdzam, że chyba jednak szyjka może nam tak doskwierać.
Pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: