Piotr,pytałeś o leki osłonowe na śluzówkę żołądka.
Nie mogę podać Ci konkretnych nazw leków.Polecam lekturę
http://pl.wikipedia.org/wiki/Inhibitory_pompy_protonowej
Jak przeczytasz będziesz wiedział jak to dalej ugryźć a najlepiej w porozumieniu z lekarzem.
Iwonko,przykro mi ale nie mam wiedzy jakiej ode mnie oczekujesz.
Terminy oczekiwania na operacje są bardzo zróżnicowane w poszczególnych oddziałach. I nie jest to winą neurochirurgów tylko niewydolnego systemu.
Gro operacji na neurochirurgii to pilne przypadki nowotworowe, trepanacje pourazowe, pękniete tętniaki czy też pourazowe operacje kręgosłupa.
Ci pacjenci nie mogą czekać ze względu na zagrożenie życia.
Tym sposobem tzw.planowe operacje czekają w kolejkach wplecione między bardzo pilne przypadki.
Niekorzystną sytuacją jest również zbliżający się koniec roku. Wiele oddziałów ma już wypracowane kontrakty z NFZ i nie chcą generować kosztów operacjami ponadkontraktowymi w obawie o kasę trudną do odzyskania z NFZ.
Masz rację,że na zdrowy rozum mielopatia powinna być wskazaniem do pilnej operacji dopóki jest szansa na poprawę neurologii. Ale to jest nasza racja,cierpiących pacjentów.
Iwonko,odpowiadając konkretnie na Twoje pytanie- ja w 2004 jako przypadek pilny czekałam tylko 3 tygodnie bo tyle mój doktor był na urolopie. W 2007 było to już 4 miesiące a wiem,że obecnie okres oczekiwania wydłużył się do ponad roku.
I tak jest chyba w większości typowych oddziałów neurochirurgicznych a w klinikach pewnie jeszcze dłużej.
Wielu neurochirurgów dodatkowo praktykuje w mniej obleganych szpitalach jako pododdziały operujące kręgosłupy. Niekiedy operują również w sieciowych szpitalach prywatnych,które mają podpisany kontrakt z NFZ.
Może warto pójść tą drogą jeżeli termin jest pisany patykiem na wodzie.
As_kręgosłup, większość z nas jest dyskopatami wielopoziomowymi z podobnymi objawami o różnym nasileniu.
Opisy MRI choć zbliżone zawsze są analizowane przez lekarza w odniesieniu do danego pacjenta.
Wiele osób jest po operacjach inne oczekują.
W domyśle-oczekujesz odpowiedzi jak się mają operowani w stanie podobnym do Twojego.
Jak dasz radę to przebrnij wątek a tak na skróty-większość ma się dobrze jeżeli dobrze się prowadzi
Bo dyskopatia to niestety niechciana ,,przyjaciółka" na całe życie i nie można o tym zapomnieć.
Pozdrawiam Z.