pawik -znam ten namiar w Łasku - szukam jeszcze czegoś w samej Łodzi jeśli chodzi o rehabilitację (na pewno czegoś spróbuję zanim udam się na zabieg - obecnie mam dolegliwości ze wszystkich odcinków:
- szyjny objawy głownie na prawej stronie (mri, opis parę stron wcześniej) , ale zaczynają się pojawiać na lewej : duża sztywność całej okolicy karku - czyli nad i pod tym dużym wyrostkiem kolczastym, uczucie ucisku w karku, ograniczona ruchomość szyi w zasadzie w każdym kierunku, bóle w okolicy karku (głównie prawa strona, szczególnie przy skręcie szyi w prawo), bóle barku, ramienia, szybkie słabnięcie rąk, drętwienia szczególnie gdy są uniesione w górę. np. wieszanie firan, przeglądnie ubrań w sklepie wysoko zawieszonych (bez dźwigania czegokolwiek), mrowienia, przechodzące prądy w okolicach prawej łopatki, czasami mrowienia karku i poniżej. - dolegliwości w zasadzie mam codziennie mniejsze lub większe - w zależności jak podrażnię - raczej żyję oszczędnie, bo nie pracuję zawodowo, z tym że jest małe dziecko 1,5 roczne więc robota jest w domu - jak jest źle to mam problemy z wykonaniem nawet prostych czynności, bo każdy najmniejszy ruch powoduje ból, jestem sztywny jak kołek (zaczynam się obracać raczej całym tułowiem niż tylko szyją) - szczególnie gdzie trzeba zastosować ruchy wymuszone - ulgę przynosi leżenie na plecach z dobrym podparciem karku, śpię na poduszce ortopedycznej - w nocy nie ma żadnego problemu z bólem, śpię normalnie, najgorzej jest z funkcjonowaniem na co dzień
- odcinek piersiowy, ból, drętwienia, uczucie sztywności i ucisku poniżej karku i po środku pleców w bezpośredniej okolicy kręgosłupa lub centralnie gdy postoję lub posiedzę parę minut bez podparcia - diagnostyki nie robiłem - tyle co widać te 4 kręgi z badania mri odcinka szyjnego
- odcinek lędźwiowy diagnostyk TK z 2014 : lewostronna lumbalizacja s1 i
przepuklina l5/s1 z prawostronną kompresją korzonka s1 - sztywność i ból po wstaniu rano przy wyproście - muszę rozchodzić parę minut, w ciągu dnia mniejsze lub większe bóle nasilające się przy wstawaniu po dłuższym siedzeniu, przy przechylaniu tułowia na boki, przy przychylaniu się dłuższa chwilę np. nad wanną i wyproście, lekkie mrowienia, prądy prawej stopy- uczucie jakby lekkiego osłabienia czucia powierzchniowego, uczucie osłabienia w nogach.