Reklama:

Porażenie Bella (67)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
31-08-2011, 13:10:37

Nie taki diabeł straszny. Żonie schorzenie zaczęło się przed dwoma tygodniami (sobota) od dyskomfortu za uchem, potem w ciągu dwóch dni doszedł ból, utrata czucia i smaku, całkowity zanik mimiki połowy twarzy z niedomykaniem oka włącznie. W poniedziałek wizyta u lekarza rodzinnego, który potraktował sprawę solidnie. Po konsultacji telefonicznej z zaprzyjaźnionym okulistą i neurologiem przepisał żonie krople ochronne do oczu oraz tabletki przeciwzapalne. Wręczył również skierowanie do neurologa. W recepcji chcieli zapisać mi żonę na wizytę za trzy tygodnie!!! Przydała się moja obecność i parę mocnych słów, bo znalazło się jednak miejsce w środę :) czyli za dwa dni. Neurolog zapisał sterydy i stwierdził, że żona jest w dobrym momencie, bo powinno się zacząć kurację nimi najlepiej 4tego, 5tego dnia po zauważeniu pierwszych objawów. Dzisiaj po 10 dniach od pierwszych objawów te prawie znikły!!! Podsumowując: nie bagatelizować zagadnienia i już od pierwszego dnia uskuteczniać masaże twarzy poprzez szczypanie, drapanie itp (ja używam też kolczastej gumowej piłeczki),dalej. szybka wizyta u lekarza rodzinnego i docelowego (neurolog), poddać się bez strachu i w odpowiednim momencie kuracji sterydami (dodatkowo kupiłem w internecie niemieckie witaminy z grupy B na regenerację nerwu - keltican) . Moja żona bała się, że przytyje po sterydach ale to przecież dwutygodniowa kuracja i efektów ubocznych nie zauważyliśmy.
gość
20-05-2012, 06:57:15

Witam wszystkich.porazenie dopadlo mnie 16.09 2010 r czyli wkrotce miną 2 lata. pomimo rehabilitacji i wizyt u neurologa slad poostal.asymetria twarzy,opadająca powieka,wykrzywienie ust.zachorowalam 24 godz po wykonaniu cesarskiego ciecia.wczoraj przypadkowo spotkalam neurologa u ktorego sie leczylam.diagnowa,,operacja plastyczna" nic juz nie da sie zrobic i nie liczyc na cud....:(
gość
23-11-2012, 09:34:10

Nie poddawac sie!!!!!!! Nerwy regeneruja sie bardzo dlugo. Przeszlam to. Cwiczenia i jeszcze raz cwiczenia. Nawet po dwoch latach moze cos powrocic! Jesc witamine B, watrobe, wieprzowine, ryz brunatny, fasole, mleko, jaja itd. Poczytajcie w czym mozna znalesc witaminy B1, B6, B2, B12,A. Witamina B jest potrzebna do odbudowy nerwu. Ja zrobilam sobie liste produktow, ktore musze jesc. Sama tabletka nie wystarcza. Cwiczcie i cwiczcie do skutku. Nerw musi byc stymulowany do odbudowy. Masaze twarzy tez pomoga. Dodaje wstawke z youtube. Bardzo mi pomogl kanal tej dziewczyny. Mowi ona po angielsku.
http://youtu.be/m5utsEvarhw
gość
23-11-2012, 10:13:03

Jeszcze dodam: nie rozumiem zupelnie dlaczego zwykle krople musial przepisac okulista. Ja zglosilam sie na pogotowie i juz tam dostalam recepte na wszystkie leki, czyli sterydy, witamine B, krople ochronne na dzien i zel na noc. Dodatkowo mialam kupic plastry i gaze aby zaklejac oko na noc. Mialam tez zrobiony skaner glowy i neurolog obejrzal wyniki. Mieszkam w Belgii i teraz wiem jaki w Polsce jest chory system zdrowotny.
Ale to nic nie przejmujcie sie. To przechodzi prawie u 100% chorych. A moj lekarz powiedzial ze jeszcze nie zna przypadku nie wyleczonego (jest lekarzem od 20 lat)
Czwarty dzien to idealny dzien na rozpoczecie kuracji hmm watpie. To bakteria je twoj nerw. Radze nie czekac.
gość
12-02-2013, 07:32:26

Witam
To ja opowiem o moim przypadku.
Pod koniec Stycznia początek Lutego gdzieś się wymarzłem i pierwszy objaw to jak by zdrętwiały język po kilku kolejnych dniach zauważyłem ze nie przymykam oka.
Następnego dnia zobaczyłem że nie mam kontroli nad Lewą stroną twarzy więc udałem się do lekarza a że był to PT skierowali mnie do większego miasta na czynny oddział neurologiczny,gdzie stwierdzili porażenie nerwu twarzowego (Był tomograf nic nie wykrył uff) ale żadnych leków mi nie wypisano tylko skierowanie do neurologa w moim mieście to przeczekałem do poniedziałku.
W poniedziałek udałem się do neurologa wypisał mi Sterydy 20 zastrzyków + witaminy i inne tabletki i skierowanie na rehabilitację.
Zaszedłem się zapisać na rehabilitację a tam mówią że dopiero po 3tyg od wystąpienia objawów i powiedział przyjdź 20Lutego... a mamy dopiero 5Luty.
No dobra więc jeździłem na zastrzyki nie wychodziłem z domu (nie ćwiczyłem twarzy ani nic w tym stylu tylko wygrzewałem lampą specjalną).
Po tygodniu na lekach już mam prawie sprawną twarz.
Więc jeśli to was dopadło trzeba siedzieć w domu i nie przejmować się każdy inaczej to przechodzi u jednych po tyg już jest lepiej u innych po 3 miesiącach ale trzeba myśleć że będzie dobrze.
No a nasza służba zdrowia to Kpina tyle ode mnie.
Pozdrawiam.
Początkująca
31-03-2013, 21:12:46

Jestem fizjoterapeutką, specjalizuję się w fizjoterapii neurologicznej. Posiadam duże doświadczenie w pracy z Pacjentami z porażeniem nerwu twarzowego. Z doświadczenia wiem, że schorzenie to przebiega u każdego Pacjenta inaczej. Jednak szybkie wdrożenie leczenia farmakologicznego z opanowaniem obrzęku limfatycznego ( o ile istnieje) oraz wczesne wdrożenie rehabilitacji pozwala na uzyskanie bardzo dobrych efektów terapii porażenia, i pozwala Pacjentowi na znaczny lub całkowity powrót funkcji mięśni twarzy. Bardzo istotne w tym wszystkim jest zaangażowanie i motywacja Pacjenta. Osoby które ćwiczyły sumiennie przez okres 2 miesięcy po 2 godziny dziennie uzyskiwały 90% powrót funkcji. Z moich doświadczeń wynika że najtrudniejsze w powrocie funkcji nerwu twarzowego jest uzyskanie sprawności mięsnia okrężnego oka i mięśnia jarzmowego mniejszego. Dlatego też warto od samego początku terapii skoncetrować się na reedukacji funkcji tych własnie mięśni. W swojej pracy z nerwem twarzowym wykorzystuję trening oparty o biofeedback ( informacja zwrotna). W praktyce wygląda to tak, że Pacjent trenuje funkcję mięśni twarzy za pośrednictwem powierzchniowych elektrod, rejestrujących czynność mięśnia na komputerze. Rejestrowana czynność mięśnia wyświetlana jest jako informacja graficzna, co pozwala Pacjentowi na zaagnażowanie wzroku w terapię, niezwykle istotnego elementru samokontroli i samoświadomości ruchu. Terapię uzupełniam o niezbędne zabiegi fizykalne, zalecane przez lekarza neurologa, tj. elektrostymulację porażonego nerwu, punktów motorycznych porażonych mięśni. Elektrostymulację taką uzupełniam o reobazę - badanie diagnostyczne polegające na ocenie ilości prądu (natężenia) niezbędnej do pobudzenia porażonego nerwu. Badanie takie pozwala nam na ocenę procesu rehabilitacji i precyzyjne określenie jakości pracy mięśni i nerwów na każdym etapie terapii.
Małgorzata Golik
mgr fizjoterapii
+ 48 696-115-194
Miomed Rehabilitacja Sportowa i Neurologiczna
ul. Etiudy Rewolucyjnej 48
02-643 Warszawa
www.miomed.pl
biuro@miomed.pl
Małgorzata mgr fizjoterapii Miomed Rehabilitacja Sportowa i Neurologiczna www.miomed.pl
gość
24-07-2015, 07:09:20

Moja zona wlasnie zachowla na porazenie Bella , jestesmy w niemczech. Leczona jest przez 10 dni zastrzykami z kortyzonem, i potem ma brac tablerki PredniHEXAL , mam nadzieje ze pomoze bede pisal na berzaco o stutkach leczena, wazne jest masowanie twarzy i ochrona oka przed podraznieniem i wysuszeniem. Pozdrawiam i trzymajcie sie!
gość
21-09-2015, 14:15:26

ja tez dostalam tabletki PredniHexal ale bez zastrzykow, prawdopodobnie dlatego, ze u mnie to porazenie jest mozna powiedziec delikatne, oko nie do konca sie domyka, ale domyka przy niewielkim wysilku, usmiechac sie moge i cwicze codziennie pare razy. Zobaczymy co bedzie, za tydzien ide do lekarza na kontrole. Zlapalo mnie w sobote a dzis jest poniedzialek. W sobote odrazu pojechalam do szpitala a pozniej odrazu do laryngologa i zaczelam kuracje w sobote wieczorem.
gość
23-02-2016, 20:59:51

ja mam to samo już biorę trzecią serję nivalinu najpier 2,5 potem 0,5 teraz 5 i oczywiscie elektro stymulację lampa solux i w domu dodatkowo masaż twarzy i jeszcze nagrzewanie termoforem zmagam się już miesiąc z tym cholerstwem teraz po miesiącu zaczyna się w małym stopniu poprawiać ale musisz dodatkowo sam sobie robić masaż twarzy robić dziubki ,próbować zamykać powieki i pamiętaj żeby sobie zakrapiać oko sztucznymi łzami są w aptece nie drogie ja przez dwa tygodnie zaklejałem sobie oko żeby nie dostać zapalenia spojówek
gość
04-06-2016, 09:27:25

Firma Miomed specjalizuje sie w rehabilitacji nerwu twarzowego w porazeniach typu Bella oraz w jatrogennych uszkodzeniach nerwów czaszkowych po operacjach guzów podstawy czaszki.
www.miomed.pl
+48 696115194
www.facebook.com/porazenienerwutwarzowego

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: