Reklama:

Neuralgia Nerwu Trójdzielnego - proszę o pomoc! (976)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
25-06-2014, 14:08:01

Witam,
Mam 21 lat, w sierpniu tamtego roku zdiagnozowano u mnie neuralgię nerwu trójdzielnego. Ból u mnie czasami jest krótki i bardzo silny, ale zazwyczaj od rana do nocy przez kilka dni - nie mogę spać, nie jestem w stanie wstać z łóżka. Musiałam zrezygnować przez to ze studiów. Jestem leczona akupunkturą, przeciwbólowo zastrzyki tramal+ketonal. Jestem po niezliczonej ilości blokad ze sterydami i środkami przeciwbólowymi oraz po 3 zabiegach kriolezji - zamrażania nerwu. Wszystko działa krótkoterminowo. Sądzę, że nie ma żadnego sposobu na wyleczenie się z tej choroby... Leczę się u najlepszego specjalisty jaki istnieje (wg mnie). Zawsze mi pomaga, ale niestety nie da się na stałe :(
Pozdrawiam, Maria
gość
08-07-2014, 08:42:00

Maria podaj swój adres internetowy lub jakiś nr telefonu. Bo jest jeszcze coś, czego nie wymieniłaś ;) pozdrawiam Zuza
Gość 2014-06-25 16:08:01
Witam,
Mam 21 lat, w sierpniu tamtego roku zdiagnozowano u mnie neuralgię nerwu trójdzielnego. Ból u mnie czasami jest krótki i bardzo silny, ale zazwyczaj od rana do nocy przez kilka dni - nie mogę spać, nie jestem w stanie wstać z łóżka. Musiałam zrezygnować przez to ze studiów. Jestem leczona akupunkturą, przeciwbólowo zastrzyki tramal+ketonal. Jestem po niezliczonej ilości blokad ze sterydami i środkami przeciwbólowymi oraz po 3 zabiegach kriolezji - zamrażania nerwu. Wszystko działa krótkoterminowo. Sądzę, że nie ma żadnego sposobu na wyleczenie się z tej choroby... Leczę się u najlepszego specjalisty jaki istnieje (wg mnie). Zawsze mi pomaga, ale niestety nie da się na stałe :(
Pozdrawiam, Maria
gość
08-07-2014, 21:52:47

Gość 2011-09-09 21:48:19
WITAM WSZYSTKICH dawno nie pisalam na forum ,ale chyba nie tylko ja ostatni wpis 04 08 . cos jest nie tak czy wszyscy szczesliwie wyzdrowieli (chyba raczej nie) zartowalam , ale tak naprawde to nie mam ochoty tak dalej zyc po tylu operacjach ,wszczepieniu 2 stymulatorow wszystko do niczego .Pan doktor powiedzial mi niedawno ,ze bardzo mu przykro niestety nic juz nie mozna zrobic z neuralgi zrobila sie neuropatia moge sprobowac jeszcze przyklejenie plastra QUTENZA ,ale w Polsce nie przyklejaja na twarz nieprawda przyklejaja w Warszawie w klinice MEDICOVER co prawda plaster drogi za dobe w klinice tez licza mimo ze bylam tylko 5 godz. ale trudno mialo pomoc przynajmniej na 3 miesiace , pomoglo na 2 tygodnie i dalej bol mozna powtorzyc po 3 miesiacach tylko ja za 3 miesiace pozyczki nie splace niestety nie stac mnie taka jest smutna prawda nie masz pieniedzy to musisz cierpiec . Pozdrawiam MICA
gość
08-07-2014, 21:57:38

Gość 2014-07-08 23:52:47
Gość 2011-09-09 21:48:19
WITAM WSZYSTKICH dawno nie pisalam na forum ,ale chyba nie tylko ja ostatni wpis 04 08 . cos jest nie tak czy wszyscy szczesliwie wyzdrowieli (chyba raczej nie) zartowalam , ale tak naprawde to nie mam ochoty tak dalej zyc po tylu operacjach ,wszczepieniu 2 stymulatorow wszystko do niczego .Pan doktor powiedzial mi niedawno ,ze bardzo mu przykro niestety nic juz nie mozna zrobic z neuralgi zrobila sie neuropatia moge sprobowac jeszcze przyklejenie plastra QUTENZA ,ale w Polsce nie przyklejaja na twarz nieprawda przyklejaja w Warszawie w klinice MEDICOVER co prawda plaster drogi za dobe w klinice tez licza mimo ze bylam tylko 5 godz. ale trudno mialo pomoc przynajmniej na 3 miesiace , pomoglo na 2 tygodnie i dalej bol mozna powtorzyc po 3 miesiacach tylko ja za 3 miesiace pozyczki nie splace niestety nie stac mnie taka jest smutna prawda nie masz pieniedzy to musisz cierpiec . Pozdrawiam MICA
gość
08-07-2014, 22:12:44

MICA i reszta!!!!
Cześć Wam! Też cierpię na to paskudztwo - ale po przewianiu... Neurolodzy już ze mnie zrezygnowali ... i moja poradnia leczenia bólu też... Ale na koniec poradzono mi przyklejanie na miejsca kark (nerwy szyjne) plastrów z kapsaicyną (np. Kapsiplastr - do kupienia w aptece bez recepty). Ja robię to tak: cały plaster tnę na cztery części (pośrodku z jednej strony i pośrodku z drugiej strony - wychodzą wtedy takie małe prostokąciki) - wtedy jeden taki "prostokącik" przyklejam z tyłu głowy, na szyję - po prawej stronie, potem drugi po lewej stronie ...
Kieruję to szczególnie do osoby, która podpisuje się MICA - i miała podobny plaster (Quantza????) na receptę, za grube pieniądze "przyklejany" (bo co to za filozofia???) w klinice Medicover (panowie - biznesmeni -"lekarze"? nie mogli dziewczynie powiedzieć, że nie musi się zadłużać i coś takiego jest na rynku za 2 - 3 zł?????? choroba jasna!!!!!).
Pozdrawiam - i proszę Cię MICA o namiar mailowy, ja jestem przed tymi stymulatorami, które Ty miałaś, chętnie się czegoś dowiem (Bródno?)
Ps.: Kapsi plastry są tylko dla tych osób, które pozytywnie reagują na ciepło, i oczywiście: nie przewiać tego ..itp.
Ja jescze stosuję na czoło (gdy jestem sama :) i przy uszach - trzymam tyle ile dam radę - póżnie zrywam, ale nie rzucam sie od razy w wir pracy, tylko trzeba "ostygnąć" wrócić do temperatury pokojowej - no i co za dużo, to niezdrowo - lepiej się nie uzależniać, bo przestanie działć, tylko raz na jakiżś czas ...
gość
08-07-2014, 22:22:33

Jeszcze raz ja ... Z tymi plastrami chodzi o to, że jest tam substancja przeciwbólowa Kapsaicyna (ta sama, co w papryczkach chili) ... Ale działa to na moje bóle głowowe po przewianiu ... Z tych nerwów przyplątał mis ię i trójdzielny - ale tu u mnie - jestem prawie pewna - to ból psychosomatyczny, mi wystarczy prześledzić - jak to mówią psychologowie - o czym teraz myślę, znależć żródło napięcia, zdenerwowania, a potem najlepiej jeszcze rozwiązanie tego problemu, aby "nerw nie szarpał - w przenośni i dosłownie, czasem przyłożyć swoją ciepłą dłoń na policzek, uspokoić się ... i mija... Jeśli już leki - to karbamazepina - ale ZACZYNAĆ OD POTWORNIE MAŁYCH DAWEK - TZN.1/4 TABLETKI, TEGO NAWET NIE MA W ULOTCE, TAK MI KAZAŁ LEKARZ, ZWIĘKSZAĆ STOPNIOWO, JAK organizm bedzie to dobrze tolerował i przyzwyczajał się do skutków wubocznych (nie spieszyć się)....
gość
08-07-2014, 22:26:39

Gość 2014-07-08 10:42:00
Maria podaj swój adres internetowy lub jakiś nr telefonu. Bo jest jeszcze coś, czego nie wymieniłaś ;) pozdrawiam Zuza
Gość 2014-06-25 16:08:01
Witam,
Pozdrawiam, Maria
Zuza, a może mi dasz jakieś rady, moja historia jest podobna.. Email: ellazet1@wp.pl
gość
10-07-2014, 10:18:14

Dobrze wiedziec o Capsi Plastrach. Banalne rozwiązanie, ale może trochę pomoże.
Gość 2014-07-09 00:12:44
MICA i reszta!!!!
Cześć Wam! Też cierpię na to paskudztwo - ale po przewianiu... Neurolodzy już ze mnie zrezygnowali ... i moja poradnia leczenia bólu też... Ale na koniec poradzono mi przyklejanie na miejsca kark (nerwy szyjne) plastrów z kapsaicyną (np. Kapsiplastr - do kupienia w aptece bez recepty). Ja robię to tak: cały plaster tnę na cztery części (pośrodku z jednej strony i pośrodku z drugiej strony - wychodzą wtedy takie małe prostokąciki) - wtedy jeden taki "prostokącik" przyklejam z tyłu głowy, na szyję - po prawej stronie, potem drugi po lewej stronie ...
Kieruję to szczególnie do osoby, która podpisuje się MICA - i miała podobny plaster (Quantza????) na receptę, za grube pieniądze "przyklejany" (bo co to za filozofia???) w klinice Medicover (panowie - biznesmeni -"lekarze"? nie mogli dziewczynie powiedzieć, że nie musi się zadłużać i coś takiego jest na rynku za 2 - 3 zł?????? choroba jasna!!!!!).
Pozdrawiam - i proszę Cię MICA o namiar mailowy, ja jestem przed tymi stymulatorami, które Ty miałaś, chętnie się czegoś dowiem (Bródno?)
Ps.: Kapsi plastry są tylko dla tych osób, które pozytywnie reagują na ciepło, i oczywiście: nie przewiać tego ..itp.
Ja jescze stosuję na czoło (gdy jestem sama :) i przy uszach - trzymam tyle ile dam radę - póżnie zrywam, ale nie rzucam sie od razy w wir pracy, tylko trzeba "ostygnąć" wrócić do temperatury pokojowej - no i co za dużo, to niezdrowo - lepiej się nie uzależniać, bo przestanie działć, tylko raz na jakiżś czas ...
gość
16-07-2014, 10:13:20

Do Marii:
Cześć, jestem w podobnym wieku i też choruję na neuralgię. Mój mail: an401@interia.pl. Odezwij się, jeśli znajdziesz czas, pozdrawiam
gość
16-07-2014, 12:44:04

denissaa 2008-07-10 15:52:00
Biorę leki Betaserc oraz Neurotop retart 300.Niestety boli.Najczęściej ból promieniuje od ucha na żuchwę.Trójdzielny reaguje na napoje i jedzenie gorące oraz zimne.Jazda samochodem ,rowerem; ruchy gwałtowne tez wywołują ból.Dzieje się to podczas mówienia, jedzenia,ziewania,poruszania głową.Co chwilę impuls bólu.Nie mogę zapomnieć,że jestem chora.Dowiedziałam się z tego portalu o poradni bólu.Mieszkam w Kołobrzegu...Gdzie się udać...Z jakim lekarzem się skonsultować...
Choruje na neuralgie nerwu V twarzy, lek który nie wywołuje u mnie objawów ubocznych jest Gabapentin 100mg biorę już trzy lata, pomaga.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Caspr 2
Czy mając objawy neurologiczne oraz przeciwciała anty-CASPR2 w surowicy można mówić o przypadkowym znalezisku ?
Caspr2
Przeciwciała Caspr2 w surowicy, objawy neurologiczne i psychiatryczne, jeden lekarz twierdzi ze autoimmunologiczne zapalenie mózgu, w szpitalu nie chcą wdrożyć leczenia ze wzgledu na „zbyt dobry” stan pacjenta. Ktos pomoże ? Podpowie ?
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
gość
Dr Nikodem Przybyłko.
Witam, czy kogoś z Państw operował dr Nikodem Przybyłko? Wydaje się, że jest to naprawdę super fachowiec. Czeka mnie operacja. Pozdrawiam Piotr
Reklama: