Reklama:

Guz przysadki mózgowej - co to jest????? (290)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
21-10-2007, 15:12:00

A zabieg nie byl platny, zreszta opieka na oddziale nerochirurgii w WIM jest po prostu rewelacyjna, zaliczylam juz kilka szpitali ale takich ludzi nigdzie wiecej nie spotkalam wiec jesli macie sie poddac operacji gruczolaka - polecam ten oddzial!
Jeszcze niedawno takie operacje robil prof Podgorski ale teraz zajmuje sie tym dr Zielinski, natomiast z endo przy akromegalii najlepszy jest dr Zdunowski ze szpitala bielanskiego, zloty czlowiek
kasik69
gość
22-10-2007, 20:03:00

Witam!
Dzięki piękne za informację czy zabieg jest płatny. Pozdrawiam Iwona Bielsko
gość
24-10-2007, 12:32:00

28-08-2007 o 23:07, kasik69 :
Skierowanie do WIM może wystawić lekarz rodzinny, jednak należy najpierw ustalić przyjęcie do szpitala z lekarzem w WIM.

witam ja jestem po operacji guza i mam akromegalie i mam pytanko czy slyszal ktos o chorej kobiecie na A.ktora zaszla w ciaze??
gość
25-10-2007, 07:20:00

Czesc,
moja znajoma ze szpitala bielanskiego z akromegalia ma cudownego syna, jak poszukasz sobie na innych forach to znajdziesz wiele kobiet, ktore maja i dzieciatko i chorobe. Ja nie mam dzieci ale to nie dlatego ze nie moglam ale z wyboru. Porozmawiaj z dobrym ginekologiem endokrynologiem, czasem na pewno sa w naszym przypadku problemy z zajsciem w ciaze, ale czy masz wysoka prolaktyne? masz mlekotok? Naprawde, GLOWA DO GORY!!!!!!
gość
25-10-2007, 07:46:00

każdy guz to nowotwór większość guzów przysadki jest usuwane metodą przez nos lecz zdażają sie przypadki usunięć przez otwarcie czołowo oczodołowe.trzeba zrobić rm i najlepiej udać się do neurochirurga endokrynologa. Gośc
Początkująca
11-11-2007, 23:48:00

10-09-2007 o 19:25, kasiaw_ :
hej! Wiecie moze jak dlugo trwa to leczenie norprolaciem, zeby wreszcie ten gruczolak zniknal? Mam mikrogruczolaka biore norprlac od 3 miesiecy ale efektow brak, glowa boli mnie z ta sama czestotliwoscia... no moze troszeczke slabiej... mlekotok tak jak byl tak jest, a ja sie denerwuje ze faszeruja mnie lekarstwami ktore na mnie nie dzialaja...:/ co myslicie?
Pozdrawiam KasiaW.
[addsig]
klarcia
Początkująca
12-11-2007, 00:05:00

10-09-2007 o 19:25, kasiaw_ :
hej! Wiecie moze jak dlugo trwa to leczenie norprolaciem, zeby wreszcie ten gruczolak zniknal? Mam mikrogruczolaka biore norprlac od 3 miesiecy ale efektow brak, glowa boli mnie z ta sama czestotliwoscia... no moze troszeczke slabiej... mlekotok tak jak byl tak jest, a ja sie denerwuje ze faszeruja mnie lekarstwami ktore na mnie nie dzialaja...:/ co myslicie?
Pozdrawiam KasiaW.

Witaj.
Chyba Ci wyslalam jeden wpis pusty.Dopiero ucze sie obslugiwac to "ustrojstwo".
Od prawie dwudziestu lat tez mam guz w przysadce.
Zaczelam go leczyc dopiero jak urosl do 1,8 mm i bylo tylko 2 mm
do nerwow wzrokowych.Wtedy grozi utrata wzroku.
Terapie kontynuuje juz ponad piec lat,ze zmiennym szczesciem.
Biore Norprolak.Jak mi sie znudzi i odstawie,bydle znowu rosnie.
Teraz (mimo leku) ma ok.6mm.
Mieszkam w Niemczech.Lekarz odradza operacje,jest latwa w przebiegu (przez nos),ale grozi uszkodzeniem przysadki
i koniecznoscia do konca zycia zarzywania hormonow,ktorymi przysadka steruje.
Nie wiem ile masz lat,czy masz dzieci.
Napisz do mnie na skrzynke - bede mogla wiecej Ci doradzic.
Moge tez podzielic sie z Toba moim lekiem.
Z tresci postow wnosze,iz w Polsce sa bardzo drogie - ja tutaj mam je za darmo.
Moj adres:
renklar@yahoo.de
Pozdrawiam serdecznie.[addsig]
klarcia
gość
18-11-2007, 16:07:00

11-09-2007 o 17:25, kasiaw_ :
to u mnie jest jeszcze inaczej... zawsze mialam prolaktyne w normie lekarze zglupieli jak zobaczyli ze mam mlekotok, omdlenia, bole glowy.. potem okazalo sie ze jest gruczolak ale prl zwsze byla w normie! a ty juz jestes wyleczona? wchlonal sie ten gruczolak? tez mialas takie straszne bole glowy? ja 2-3 razy w tygodniu laduje na pogotowie bo tylko po zastrzykach mi przechodzi:/ pozdrawiam KasiaW.

-Kasiu - wyslalam Ci odpowiedz na Twojego maila,nie wiem czy doszla.Odezwij sie.Pozdrawiam,Klarcia
gość
19-11-2007, 18:31:00

To ja wyprowadzam sie za zachodnią granice jak tam leki są za darmo. Mój gruczolak ma 5mm.
gość
19-11-2007, 18:44:00

Do poprzedniej wypowiedzi-hmmm poczucie humoru mnie nie opuszcza bo inaczej siedziałabym i tylko zamartwiała sie.
Po 2,5 rocznym leczeniu hiperprolaktynemii przypadkowo trafiłam do neurologa z problemem pod tytułem-korzonki.
Super lekarz zainteresował się -w przeciwieństwie do innych-również problemem przysadki. Mianowicie skierował mnie na RMI.
Wyszedł owy gruczolak którego dotad tylko przepowiadali a to ginekolog a to endokrynolog-ale szkoda było kasy na badania.
Gruczolak jest nieoperacyjny, nie mam problemów ze wzrokiem. Wcinam tylko Bromocorn w dawce dość sporej.
Do tego wyszła jeszcze torbiel 4mm w poblizu lewego konara mózgu. Neurolog mówi że to niezbyt ciekawy obszar.
Bóle głowy mam od 11 lat-miałam wtedy zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych.
Tak jakoś ciągle pod górke.
Pozdrawiam wszystkich gruczolakowców.
Mam nadzieje ze wybaczycie mi ,,tak lekkie" podejście do problemu ale tak wydaje mi się łatwiej to zaakceptowac.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Entezopatia
Witam, Rozpoznano u mnie przodopochylenie kręgosłupa szyjnego u ortopedy poprzez wykonanie badania RTG. Byłem u neurochirurga i potwierdził ową przypadłość oraz wystawił mi rozpoznanie Entezopatia w zakresie kręgosłupa, Opis: Bóle w odcinku C bez promieniowania kończynowego. W wykonaniu Mri nie uwidoczniono kompresji struktur nerwowych. Ból jest najpewniej wynikiem entezopatii i wyrodnienia stawów miedzykręgowych. Proponuje leczenie zacząć od laserowego odnerwienia segmentów C4-C7 dx. Chciałbym się zapytać czy owa technika daje duża ulgę w bólu ? czy któryś z lekarzy specjalistów miał podobny przypadek do mojego? Jakie są jeszcze możliwości leczenia mojej przypadłości, która bardzo mi sprawia ból od samego rana do wieczora ;/ Czy po terapii laserem można jakoś wyćwiczyć kręgosłup aby tak bardzo nie naciskał na szyję ? Proszę o pomoc bo zabieg kosztuje 3000 zł i nie wiem czy warto się na niego decydować?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
Reklama: