Reklama:

przepuklina kręgosłupa (554)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkujący
06-03-2008, 21:18:00

Jestem cztery miesiące po operacji przepukliny dysku C5-C6. mam wszczepioną klatkę międzytrzonową z substratem kości Do neurochirurga zgłosiłem się mając w ręku wynik badania MRI. w opisie mam "Znaczne uogólnione uwypuklenie krążka m_kręgowego, prawdopodobnie z centralną przepukliną jądra miażdżystego z towarzyszącymi zmianami zwyrodnieniowymi na krawędziach trzonów. zmiany powodują impresje na przednią powierzchnię rdzenia kręgowego. Pogrubienie i zwapnienie wiązadeł żółtych" . w tym już czasie miałem i mam do dzisiaj zanik mięśni kłębu lewej ręki z jednoczesnym drętwieniem i przykurczem palców IV iV. Zanik mięśni powiększył się. Dodam, że przed i po operacji bólu prawie nie odczuwałem, przynajmniej mi nie przeszkadzał. Mem takie pytanie czy ktoś może mi podpowiedziec co może byc tego przyczyną i jak to można zatrzymac. może znacie jakiegoś specjalistę zajmującego się zanikiem mięśni.[addsig]
waldi
gość
09-03-2008, 23:25:00

Ja mam przepukile na th7-8 niewielka, centralno-prawostronna powodjaca ucisk worka oponowego i nieznaczny przedniej powierzchni rdzenia piersiowego po prawej stronie.
Na odcinku th3-th8 stłuszczenie tylnej sciany kanalu kregowego o max. grubosci do 7m, nieznacznie uciskajace tylna sciane worka oponowego, zwlaszcza na poziomie th5-th6. Mam 18 lat i co mnie teraz czeka?? Pozdrawiam Mateusz
gość
09-03-2008, 23:58:00

Do Mateusza!A co mówia lekarze??/proponuja operacje czy leczenie zachowawcze??
gość
10-03-2008, 06:38:00

mam problemy z kregosłupem odc. szyjnego i ledźwiowego. stenozy z dyscopatią/ Ortopedzi - mają zupełnie inne poglądy niż neurochirurdzy. Gdzie radzicie sie zgłosić- kogo polecacie z neurochirurgów.?
gość
10-03-2008, 10:33:00

Gościu, napisz nieco więcej o wynikach MRI dotyczących poszczególnych odcinków kręgosłupa ,współistniejących objawów oraz skąd jesteś , łatwiej będzie radzić.
Stenoza kanału kręgowego współistnieje z uciskiem ,w tym wypadku raczej neurochirurg.
Pod postem umieść jakiś symbol rozpoznawczy żeby było wiadomo do czyjego pytania się odnosimy.
Z.
gość
10-03-2008, 22:28:00

Jak narazie mialem tylko badanie prywatne i czkam na lekarza i wtedy wszystko bede wiedzial to napisze. Mateusz
Początkująca
11-03-2008, 14:05:00

Mam ogromną prośbę do internautów o podanie mi adresu szpitala lub kliniki prywatnej na górnym śląsku lub w okolicach gdzie wykonują operację laserową,przepukliny kręgosłupa.Z góry dziękuję za wiadomość. Pozdrawiam Basia.
gość
12-03-2008, 09:51:00

Mam pytanie. Czy ktoś tu z obecnych był operowany w Otwocku na oddziale ortopedycznym. Czekam na operację właśnie tam i chciałabym zasięgnąć opinii. Mam przepuklinę L4/L5 i L5/S1 z uciskiem na worek oponowy. Pozdrawiam Asia
gość
12-03-2008, 09:53:00

Mam pytanie. Czy ktoś tu z obecnych był operowany w Otwocku na oddziale ortopedycznym. Czekam na operację właśnie tam i chciałabym zasięgnąć opinii. Mam przepuklinę L4/L5 i L5/S1 z uciskiem na worek oponowy. Pozdrawiam Asia
gość
18-03-2008, 08:12:00

Dr Skrzyński , Warszawa, Szaserów

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Straszna obawa przed zabiegiem wszczepienia zastawki
Hej, piszę tu bo bardzo się boję operacji mam 42 lata i przed sobą operację w Szpitalu Bielańskim w Warszawie. Czytam tu o powikłaniach o nie właściwym ułożeniu Drenu w Jamie Otrzewnej. Czy ktoś ma pozytywne doświadczenia ? Proszę o wsparcie duchowe. Dziękuję Aleksander
szukam miejsca dla taty po zawale i w stanie wegetatywnym , który wciąż jeszcze jest w programie budzikowim ale tylko do sierpnia...
Drodzy Wszyscy! dzień dobry! Nazywam się Joanna, mój tata rok temy 16.05 miał rozległy zawal, był długo niedotleniony, niestety nie wybudził się ze śpiączki, nie odzyskał świadomości; przebywa w programie NFZ budzikowim w Sawicach; niedługo minie rok, prognozy nie są optymistyczne; na jesieni musimy znaleźć mu inne miejsce. jesteśmy z Poznania, tata jest teraz 500 km od nas na Podlasiu, to nas wykańcza.. chcemy znaleźć ośrodek xblziej, wiemy, ze trzeba liczyć się z kosztami... ale czy ktoś w ogole wie o dobrym miejscu w Wielkopolsce? pielęgniarki mwoiac do ZOLu go, a przecież ws tyscy wiemy, ze to wyrok.. chciałabym zawalczyć jeszcze ... proszę, jeśli macie takie doświadczenia lub wiedzę, gdzie mogłabym spawrdzac? pytać? bo nie wiem od czego zacząć....
gość
Od 2 lat ból kręgosłupa ze zwièkszoną intensywnością
BWK 9 Kanał naczyniowy . Głęboki reaktywny obrzęk zwyrodnieniowy odcinka lędźwiowego kręgosłupa, szczególnie znacząca aktywowana artroza stawu międzykręgowego z pseudoretrolisthezą lwk 4. wieloczynnikowe zwężenie otworu międzykręgowego nerwów l3/l4 i l4/l5 z zajęciem wychodzących korzeni nerwowych i zajęciem wnękowym korzeni l4 . Reaktywny obrzęk prawostronny stawu biodrowo krzyżowego. Czy z tym da się coś jeszcze zrobić ?
Późno rozpoznany kręgozmyk teraz tylko operacja
Cześć wszystkim.
Piszę tu, bo może ktoś był w podobnej sytuacji albo potrafi podpowiedzieć, co dalej. Rok temu zacząłem mieć poważne problemy z kręgosłupem – ból, drętwienie, osłabienie nóg. Poszedłem do jednego ze znanych profesorów w Warszawie, pełne zaufanie, bo nazwisko znane. Diagnoza? Żadnej konkretnej. Tylko środki przeciwbólowe, skierowania na rehabilitację, tabletki, zastrzyki. Leczenie objawowe bez zaglądania głębiej. Mija rok. Trafiam do innego specjalisty i co się okazuje? Kręgozmyk między L5 a S1, czyli coś, co powinno być zauważone na podstawowym rezonansie czy tomografii. Gdyby został rozpoznany wcześniej – miałbym szansę na leczenie zachowawcze: prądy, ostrzykiwania, konkretne zabiegi bez konieczności operacji. A dziś słyszę: jedyna opcja to operacja. Gdyby ktoś się wtedy postarał, miałbym wybór. Teraz już nie mam. Mam za to straszne newsy.
To nie jest „trudna sprawa” to po prostu przeoczenie, brak czujności, może rutyna i to mnie dziś kosztuje zdrowie i spokój. Mam pytanie: czy ktoś z Was miał podobną sytuację? Czy można coś z tym zrobić prawnie? Czy od razu iść do sądu, czy najpierw skonsultować się z dobrym prawnikiem medycznym? Z góry dzięki :-[
Reklama: