Reklama:

śpiaczka (15630)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
23-05-2010, 23:26:49

Są lekarze którzy się starają i są tacy którzy uważają chorego za obiekt do eksperymentów. Jedni mnie pogrążyli a drudzy mnie próbują ratować.Trzeba trafić na tych właściwych.
gość
24-05-2010, 05:51:01

witam
Ja już kiedys pisałam o swoim ojcu,jest po wylewie,jest obecnie w zolu,na szczęscie wyjeli mu sonde i tą trachostomie,je sam,ale jest problem ,nie chce jesc,długo trzyma w buzi,bardzo schudł,dostaje nutridrink-ciekawe czy mu podają-oraz aktimel,zupa w/g waszego przepisu,ale co jeszcze możemy zrobic?mamy go zamiar zabrac do domu ,jak załatwiac te formalnosci z łóżkiem,wózkiem,aktualnie chcemy go dac z tego zolu na rehabilitacje,ale też sie czeka na miejsce,więc moze lepiej juz go wziąśc do domu
dorota
gość
24-05-2010, 06:53:17

Gość 2010-05-22 19:53:19 Mama spała 6 tygodni na respiratorze, później ze względu na zapalenie płuca jeszcze przez tydzień była na lekach sedujących i oddychaniu.
A 6 tygodni spania było cały czas na sedacji, bo bez niej nie mogła złapać spokojnego, głębokiego oddechu i wariowała na łóżku. Później stopniowo zmniejszano jej ilość leków i oddechów maszyny, aż doszli do dawki, przy której zaczęła otwierać oczy i reagować. Tak samo było z respiratorem, zeszli do 3 oddechów maszyny, a później odpięli ja zupełnie.
Co do usuwania tracheo, to skoro ją zrobili w szpitalu, to pewnie i usunąć potrafią, akurat na temat kompetencji lekarzy złego słowa powiedzieć nie mogę. Dziś rurkę miała zatkaną na 3h i nie przyduszała się, powiedziano nam, że stopniowo będą ten czas wydłużać - jeżeli dojdzie do 3 dni bez odsysania i z zamkniętym otworem, wtedy ją usunął.
Nie znam się, ale uważam podejście za rozsądne, już słyszałam o ludziach, którym wyjęto rurkę za wcześnie i po dwóch dniach się udusili...

Jeszcze raz ponawiam prośbę o namiary na ośrodki/oddziały rehabilitacyjne w Krakowie lub okolicach, które przyjmują ludzi z rurkami tracheostomijnymi i PEGiem! :)

Pozdrawiam

Aga

Witam
w Krakowie jest prywatna klinika Votum Reha Plus. Jest tam bardzo drogo ale przyjmuja z rurkami tracheo i pegiem. W ramach rehabilitacji sa tez konsultacje m.in. laryngologiczna i bardzo chetnie wyciagaja rurki.
W szpitalu Rydygiera jest tez rehabilitacja i chyba przyjmuja z rurkami niestety nie wiem na jakim poziomie swiadcza uslugi.
Kolo Krakowa jest jeszcze Modlniczka.
pozdrawiam
m.
gość
24-05-2010, 09:42:38

Dzięki ogromne za odpowiedź! :)

W Modlniczce niestety odmówili przyjęcia, do Reha Plus właśnie ściągnęłam wniosek do wypełnienia i jedyne, co mnie martwi, to dodana na samym dole drobniejszym druczkiem informacja, że klinika nie posiada 24h opieki lekarskiej i pielęgniarskiej...
Do Rydygiera jesteśmy umówieni na rozmowę z ordynator na środę, słyszałam pozytywne opinie na temat tamtejszego oddziału i zastanawiam się czy rejonizacja (wg niej mama należy do tego właśnie szpitala) jest w tej sytuacji dodatkowym argumentem?

Aga
gość
24-05-2010, 14:22:13

czy może ktos podpowie jak załatwić łóżko dla chorego?kupic czy wypożyczyć?
gość
24-05-2010, 18:10:53

Na Allegro można kupić łżka używane, nowe, można też wypożyczyć, ale wypożycznie kosztuje zwykle 150 zł/m-c, wię na dłuższy czas wypożyczenie się nie opłaca. Należy zwracać uwagę na mobilność łożka, podnoszenie gora-doł oraz łamianie łożka, dobrze, żeby miało przynajmniej 3. Na materac receptę wypisuje lekarz i należy ją wysłać do NFZ celem zatwierdzenia i po zatwierdzeniu kupić /nie pamiętam, ale to jest 70% ceny, nie większej od 500 czy 600 zł/.Można receptę bezpośrednio zanieść do sklepu ortopedycznego, a oni wszystko za nas załatwią. Na wózek też wypisujemy receptę /raz na 5 lat/ i refundowane jest 1800 zł + można starać się o dofinasowanie z PCPR-u tj.150% tego, co refunduje NFZ. Wózki są przerożne, radzę oglądnąć np. na Allegro, który odpowiada, rehabilitant powinien doradzić i kupić ten, który jest niezbędy, bo może okazać się, że najbardziej będzie potrzebny toaletowy. Pozdrawiam Gienia
gość
24-05-2010, 18:14:23

Gość 2010-05-23 15:34:17 Nie wolno podważać kompetencji lekarzy, dobrze że chcą nas leczyć i się poświęcają.
-gdyby kazdy lekarz sie poświęcał to nie brałby za wizyte 500-800zł ale 50 zł bo kazda złotowka dla bliskich śpiocha jest na wagę-oddechu,pampersów,leków,nutridrinków...pozdrawiam Niebieskooka
gość
24-05-2010, 18:34:06

Przecież lekarz nie po to się uczył żeby nie mieć nic z tego... Każdy przecież pracuje bo żyć trzeba .
gość
25-05-2010, 05:12:47

Ja też się uczyłam i wykonuje swoją pracę naprawdę najlepiej jak potrafię czego nie można powiedzieć o lekarzach bo jakich spotkałam na swojej drodze to partaczy i kombinatorzy ja też dźwigam ich nieudolność już 3 lata a oni nie ponoszą tego żadnych konsekwencji bo bronią jeden drugiego. Marychaj masz w 100% rację. Edyta
gość
25-05-2010, 05:16:22

Gościu z postu powyzje -ja tez sie uczyłam nie mniej niz lekarz i wciaz podnosze swoje kwalifikacje jako specjalisty-jednak mozesz zapytac moich pacjentow-nie dorabiam sie na cudzym nieszczesciu i ostatnich pieniedzy z portfela nie wyciagam-troszke człowieczenstwa-jezdze samochodem bo dojechac musze czasem i 40km,ale nie jest to najnowszy i najdrozszy ML,tylko zwykly koreanczyk 6 letni -pozdrawiam Niebieskooka Rehabilitantka

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Ośrodek neurorehabilitacji z pegiem i tracho Lublin
Cześć.Syn jest po bardzo ciężkim urazie czaszkowo mózgowym ,po stabilizacji miednicy.Wybudzony od tygodnia z niewielką komunikacją typu wodzenie oczami I ściskanie prawą ręką.Szukamy ośrodka w okolicy Lublina neurorechabilitacji opieki całodobowej.Jakieś podpowiedzi może .Marta
gość
Bardzo bym prosiła o poradę.
Mama ma 60 lat choruje od roku, ręce opadają od poniedziałku zaczęła rehabilitację domową. Mam dziecko 10 letnie on na to wszystko patrzy jak mama robi się nie znośna nawet tramal nie pomaga na ból nóg.
gość
Proszę o pomoc i poradę
Matkę chorą na stwardnienie zaniku mięśni bocznych, z dnia na dzień jest coraz gorzej nawet tabletki przeciwbólowe nie działają mama robi się nerwowa wulgarna itp . Nie wiem co mam już robić.
gość
Od 2 lat ból kręgosłupa ze zwièkszoną intensywnością
BWK 9 Kanał naczyniowy . Głęboki reaktywny obrzęk zwyrodnieniowy odcinka lędźwiowego kręgosłupa, szczególnie znacząca aktywowana artroza stawu międzykręgowego z pseudoretrolisthezą lwk 4. wieloczynnikowe zwężenie otworu międzykręgowego nerwów l3/l4 i l4/l5 z zajęciem wychodzących korzeni nerwowych i zajęciem wnękowym korzeni l4 . Reaktywny obrzęk prawostronny stawu biodrowo krzyżowego. Czy z tym da się coś jeszcze zrobić ?
Reklama: