Reklama:

Żywienie chorych po udarze mózgu. Jak zapobiec niedożywieniu? (2)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

02-06-2009, 11:18:00

Witam!
Chciałabym poruszyć rzadko poruszany, ale niezwykle ważny problem niedożywienia chorych po przebytym udarze mózgu. Niestety problem ten jest w Polsce często niezauważany lub wręcz ignorowany.
Chętnie odpowiem też na pytania odnośnie problemu niedożywienia i leczenia żywieniowego u chorych po udarze.


Zachęcam do odwiedzania strony akcji edukacyjnej NieDajSieZjescChorobie.pl (http://niedajsiezjescchorobie.pl/index.php), gdzie znaleźć można więcej materiałów na ten temat.


Niedożywienie po udarze mózgu- jak mu zapobiec.
Przebyty udar mózgu może zwiększać ryzyko powikłań ze strony układu oddechowego, moczowego i krążenia. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że u osób po udarze bardzo często rozwija się niedożywienie, które może znacząco obniżać skuteczność rehabilitacji.

Jak powinna wyglądać dieta pacjenta po przebytym udarze mózgu?
Wielu pacjentów cierpi na brak apetytu, co jest często powiązane z obniżeniem nastroju i depresją.
Aby pobudzić apetyt chorego należy zadbać, aby posiłki były:
smaczne
urozmaicone
dobrze doprawione (np. świeżymi ziołami)

PRODUKTY ZALECANE:
źródło białka: cielęcina, mięso z piersi indyka lub kurczaka bez skóry, chuda wołowina, ryby, sery twarogowe, chude mleko i produkty mleczne
źródła węglowodanów: grube kasze, pieczywo pełnoziarniste, makarony pełnoziarniste, ryż biały i brązowy
źródła tłuszczu: orzechy, oliwa z oliwek, oleje roślinne
źródło błonnika: warzywa i owoce


PRODUKTY NIEZALECANE
produkty ciężkostrawne
produkty wzdymające (groch, kapusta, fasola)
potrawy smażone

W przypadku osób z obniżonym apetytem lub niedowagą zaleca się wprowadzenie odżywek wysokoenergetycznych o zwiększonej zawartości białka. Preparaty tego typu (np. Nutridrink) dostępne są w każdej aptece bez recepty, zaleca się jednak konsultację z lekarzem lub farmaceutą przed ich zastosowaniem.


Co robić w przypadku zaburzeń połykania?

W takim przypadku niemożliwa jest podaż diety drogą doustna, gdyż ryzyko zachłyśnięcia jest zbyt duże.
W takiej sytuacji najczęstszym rozwiązaniem jest założenie zgłębnika lub wytworzenie przetoki odżywczej.
Zgłębnik nosowo-żołądkowo może być stosowany przez około 6 tygodni. Jeśli przewiduje się, że czas stosowania dojelitowego będzie dłuższy zaleca się wytworzenie przetoki odżywczej, przez którą będą podawane diety przemysłowe.

Czemu u osób po przebytym udarze rozwija się niedożywienie??

Jest szereg czynników predysponujących do wystąpienia niedożywienia u takich pacjentów. Są to m.in.
utrata przytomności
zaburzenia połykania
zaburzenia metaboliczne
przyspieszona przemiana materii
zwiększony rozpad białek mięśniowych
problemy z samodzielnym przygotowywaniem posiłków (niedowłady)
brak apetytu
problemy z poruszaniem

Jak rozpoznać niedożywienie?

Niestety niedożywienie często jest nierozpoznawane, a co za tym idzie nie podejmowane jest odpowiednie leczenie. Rodzina pacjenta powinna go uważnie obserwować, a wszelkie niepokojące objawy zgłaszać lekarzowi prowadzącemu. Dobrym wyjściem może też być wizyta u dietetyka, który nie tylko zaleci odpowiednią dietę, ale również podpowie jak łagodzić dolegliwości związane z chorobą .

Jakie mogą być skutki niedożywienia?

obniżenie wydolności oddechowej
spadek odporności
szybka męczliwość
zaburzenia w regulacji ciepła
zaburzenia w układzie pokarmowym
zaburzenia w układzie krążenia
depresja
brak apetytu
rozpad tkanki mięśniowej
Czemu należy zacząć leczyć niedożywienie jak najwcześniej?

W leczenie niedożywienia bardzo ważne jest jak najszybsze rozpoczęcie działań mających na celu poprawę stanu odżywienia. W praktyce niezbędna jest ścisła współpraca pomiędzy chorym i lekarzem lub dietetykiem. Leczenie niedożywienia obejmuje dwa elementy: dietę oraz wspomaganie żywieniowe.
W pierwszej kolejności należy zadbać o odpowiednią podaż kalorii i białka. Dietetyk rozpisze dietę uwzględniającą masę ciała pacjenta, stopień niedożywienia czy etap choroby oraz udzieli wskazówek, jak radzić sobie z takimi objawami jak mdłości, brak apetytu czy problemy z połykaniem. W zależności od stanu chorego zaleci stosowanie doustnych preparatów odżywczych. Jeśli takie postępowanie nie poprawi stanu chorego należy rozważyć możliwość włączenia żywienia dojelitowego.

Gdzie szukać informacji i pomocy?

Każdy zainteresowany problemem niedożywienia może zwrócić się z pytaniami do Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, poszukać informacji na stronie kampanii edukacyjnej 'Nie daj się zjeść chorobie' lub zwrócić się bezpośrednio do swojego lekarza prowadzącego.




gość
30-06-2011, 10:08:31

NieDajSieZjescChorobie 2009-06-02 13:18:00 Witam!

Chciałabym poruszyć rzadko poruszany, ale niezwykle ważny problem niedożywienia chorych po przebytym udarze mózgu. Niestety problem ten jest w Polsce często niezauważany lub wręcz ignorowany.

Chętnie odpowiem też na pytania odnośnie problemu niedożywienia i leczenia żywieniowego u chorych po udarze.





Zachęcam do odwiedzania strony akcji edukacyjnej NieDajSieZjescChorobie.pl (http://niedajsiezjescchorobie.pl/index.php), gdzie znaleźć można więcej materiałów na ten temat.





Niedożywienie po udarze mózgu- jak mu zapobiec.

Przebyty udar mózgu może zwiększać ryzyko powikłań ze strony układu oddechowego, moczowego i krążenia. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że u osób po udarze bardzo często rozwija się niedożywienie, które może znacząco obniżać skuteczność rehabilitacji.



Jak powinna wyglądać dieta pacjenta po przebytym udarze mózgu?

Wielu pacjentów cierpi na brak apetytu, co jest często powiązane z obniżeniem nastroju i depresją.

Aby pobudzić apetyt chorego należy zadbać, aby posiłki były:

smaczne

urozmaicone

dobrze doprawione (np. świeżymi ziołami)



PRODUKTY ZALECANE:

źródło białka: cielęcina, mięso z piersi indyka lub kurczaka bez skóry, chuda wołowina, ryby, sery twarogowe, chude mleko i produkty mleczne

źródła węglowodanów: grube kasze, pieczywo pełnoziarniste, makarony pełnoziarniste, ryż biały i brązowy

źródła tłuszczu: orzechy, oliwa z oliwek, oleje roślinne

źródło błonnika: warzywa i owoce





PRODUKTY NIEZALECANE

produkty ciężkostrawne

produkty wzdymające (groch, kapusta, fasola)

potrawy smażone



W przypadku osób z obniżonym apetytem lub niedowagą zaleca się wprowadzenie odżywek wysokoenergetycznych o zwiększonej zawartości białka. Preparaty tego typu (np. Nutridrink) dostępne są w każdej aptece bez recepty, zaleca się jednak konsultację z lekarzem lub farmaceutą przed ich zastosowaniem.





Co robić w przypadku zaburzeń połykania?



W takim przypadku niemożliwa jest podaż diety drogą doustna, gdyż ryzyko zachłyśnięcia jest zbyt duże.

W takiej sytuacji najczęstszym rozwiązaniem jest założenie zgłębnika lub wytworzenie przetoki odżywczej.

Zgłębnik nosowo-żołądkowo może być stosowany przez około 6 tygodni. Jeśli przewiduje się, że czas stosowania dojelitowego będzie dłuższy zaleca się wytworzenie przetoki odżywczej, przez którą będą podawane diety przemysłowe.



Czemu u osób po przebytym udarze rozwija się niedożywienie??



Jest szereg czynników predysponujących do wystąpienia niedożywienia u takich pacjentów. Są to m.in.

utrata przytomności

zaburzenia połykania

zaburzenia metaboliczne

przyspieszona przemiana materii

zwiększony rozpad białek mięśniowych

problemy z samodzielnym przygotowywaniem posiłków (niedowłady)

brak apetytu

problemy z poruszaniem



Jak rozpoznać niedożywienie?



Niestety niedożywienie często jest nierozpoznawane, a co za tym idzie nie podejmowane jest odpowiednie leczenie. Rodzina pacjenta powinna go uważnie obserwować, a wszelkie niepokojące objawy zgłaszać lekarzowi prowadzącemu. Dobrym wyjściem może też być wizyta u dietetyka, który nie tylko zaleci odpowiednią dietę, ale również podpowie jak łagodzić dolegliwości związane z chorobą .



Jakie mogą być skutki niedożywienia?



obniżenie wydolności oddechowej

spadek odporności

szybka męczliwość

zaburzenia w regulacji ciepła

zaburzenia w układzie pokarmowym

zaburzenia w układzie krążenia

depresja

brak apetytu

rozpad tkanki mięśniowej

Czemu należy zacząć leczyć niedożywienie jak najwcześniej?



W leczenie niedożywienia bardzo ważne jest jak najszybsze rozpoczęcie działań mających na celu poprawę stanu odżywienia. W praktyce niezbędna jest ścisła współpraca pomiędzy chorym i lekarzem lub dietetykiem. Leczenie niedożywienia obejmuje dwa elementy: dietę oraz wspomaganie żywieniowe.

W pierwszej kolejności należy zadbać o odpowiednią podaż kalorii i białka. Dietetyk rozpisze dietę uwzględniającą masę ciała pacjenta, stopień niedożywienia czy etap choroby oraz udzieli wskazówek, jak radzić sobie z takimi objawami jak mdłości, brak apetytu czy problemy z połykaniem. W zależności od stanu chorego zaleci stosowanie doustnych preparatów odżywczych. Jeśli takie postępowanie nie poprawi stanu chorego należy rozważyć możliwość włączenia żywienia dojelitowego.



Gdzie szukać informacji i pomocy?



Każdy zainteresowany problemem niedożywienia może zwrócić się z pytaniami do Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego, poszukać informacji na stronie kampanii edukacyjnej 'Nie daj się zjeść chorobie' lub zwrócić się bezpośrednio do swojego lekarza prowadzącego.









gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: