Reklama:

Zycie po operacji (8)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
30-05-2017, 10:53:18

Witam, mam pytanie do osob ktore juz przeszly przez operacje, odcinka szyjnego.
Jak wyglada wasze zycie?? Mozecie tak jak wczesniej? Wszystko robic? Czy wiele jest zabronione??
Mam przepukline na c5-c6 i uciska mi na kręgosłup. Prosze o osoby ktore juz przez to przeszly o fakty po operacji. Nawet w przedziale kilka lat po operacji.
Serdecznie pozdrawiam
gość
30-05-2017, 12:23:33

najpierw nieszczególnie, potem lepiej, a później znów źle
gość
05-06-2017, 06:20:22

Witam.Dnia 13.04.2017r mialam operację kręgosłupa szyjnego odcinka C5-C6.Pierwsze dwa tygodnie byłam bardzo osłabiona.Nie mogłam dlugo ustac,siedzieć,chodzić bo zaraz mnie oblewaly poty.W kolejnych tygodniach jest coraz lepiej.Najgorzej się rozruszać po nocy i wtedy odczuwam ból.Martwi mnie to że ciągle mam drętwienia rąk ale nie wpadam w panikę bo wiadomo implant musi się zgrać z moim ciałem.Mam nadzieję że z czasem to wszystko ustąpi.Po operacji ma być tryb oszczędzający....Więcej informacji mogę podać mailowo:pamietaj24@wp.pl.Służę pomocą.Pozdrawiam.
Początkująca
18-06-2017, 08:40:15

Gość 2017-05-30 12:53:18
Witam, mam pytanie do osob ktore juz przeszly przez operacje, odcinka szyjnego.
Jak wyglada wasze zycie?? Mozecie tak jak wczesniej? Wszystko robic? Czy wiele jest zabronione??
Mam przepukline na c5-c6 i uciska mi na kręgosłup. Prosze o osoby ktore juz przez to przeszly o fakty po operacji. Nawet w przedziale kilka lat po operacji.
Serdecznie pozdrawiam
ABC- SZYI PRZED I PO OPERACJI
1.Nie dźwigać ciężarów.[1-2 kg - 3-na każdą rękę czyli stopniować]
2.Unikać czynności wymagających wysokiego unoszenia dłoni [np. wieszanie firan ].
3.Unikać biegania, jazdy terenowej rowerem, kajaków, nart.
4. Unikać mocno pochylonej pozycji przy pisaniu, prasowaniu, jeździe na rowerze, myciu naczyń.
5.Komputer, kołnierz o ile zaleci lekarz, monitor na wysokości oczu.
6. Oglądanie TV w fotelu z wysokim oparciem głowy rąk i oparcie lędźwiowe, głębokie siedzisko.
7. Zwalczaj nadwagę !
8. Przy oglądaniu i czytaniu unikaj pozycji leżącej z szyją ugiętą ku przodowi na małej poduszce, chyba że z podparciem tułowia.
9. Unikaj mycia kafelek na ścianach łazienki i kuchni, czy zakamarków na podłogach wymagających skręcenia i pochylenia ciała.
10. Unikać podnoszenia czegokolwiek z podłogi w pochylonej pozycji-należy najpierw przykucnąć.
11. Spanie na zbyt miękkim materacu, zmieniaj jego ułożenie co 3-mce.
12. Nie wykonuj szybkich i ekstremalnych ruchów [nagłych ].
13. Unikaj przeciągów.
14. Nie przeciążaj organizmu-wysiłek dostosować do swoich ograniczeń.
15. Nie krzyżuj nóg.
16. Unikaj długotrwałego przebywania jednej pozycji, zmieniaj co 15 min.
17. Mikro wstrząsy szkodzą-mikser, młotek, wiertarka, tłuczek do mięsa.
Początkująca
18-06-2017, 08:48:08

Witaj ,zajrzyj na wątek DYSKOPATIA KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO A OPERACJA znajdziesz tam masę przydatnych informacji.. Pozdrawiam
gość
19-06-2017, 08:32:15

tylko jak tak żyć, to się nie da
gość
26-06-2017, 09:47:00

Witam, a jak radzicie sobie z kołnierzem mam go od 5dni pocę się okropnie a od jutra upały, a przede mną jeszcze 5 tygodni. Pozwalaliście sobie na odrobinę oddechu w pozycji leżącej.
gość
26-06-2017, 10:41:50

twoje ryzyko

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: