Reklama:

Zwyrodnienie-przepukliny-wypukliny i Osteofity na badaniu MRI (6)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
19-11-2013, 15:22:57

Czy w moim przypadku warto jeszcze zajrzeć do neurologa, czy już do neurochirurga. Bardzo proszę o poradę, mam 2 dzieci i siedzę od 2 tyg. na chorobowym, zaraz stracę pracę i każdy dzień jest dla mnie ważny
Oto wynik MRI:
Spłycenie lordozy lędźwiowej
Zmiany zwyrodnieniowe krążków mk. L1/l@*** L3/L4 z obniżeniem ich sygnału i wysokości
Przepukliny dotrzonowe kręgów L1 i L4.
Na poziomie L2-L4 niewielkie, podwięzadłowe uwypuklenie krążka mk.
Na poziomie L4/L5 centralna wypuklina krążka mk. 3mm częściowo zwęża otwory międzykręgowe.
Pozostałe poziomy bez cech stenozy kanału kręgowego
Stożek rdzenia o prawidłowym sygnale.
Zniesienie lordozy szyjnej
Na poziomie C3/C4 i C5/C6 i C6/C7 niewielkie osteofity obustronnie wypulkają się do zachyłków.
Zachowana rezerwa płynowa rdzenia
Pozostałe ....bez cech
Rdzeń kręgowy w odcinku badanym bez zmian ogniskowych
Odcinek piersiowy kręgosłupa prawidłowy w badaniu.
Kanał kręgowy bez cech stenozy.
Rdzeń kręgowy w odcinku badanym bez zmian ogniskowych.
Dziękuje za jakąkolwiek pomoc/wskazanie.
gość
21-11-2013, 16:55:16

wurzel
jakie masz objawy bólowe? wiesz takie schorzenia leczy się zachowawczo tzn leki przeciwbólowe,rehabilitacja,w ostateczności zabieg,ale jeśli możesz w miarę normalnie funkcjonować to nie pisz się na zabieg bo nie jest on gwarancją że będzie super,czasem jest tak samo,mam dyskopatię trzy poziomową,spłycenie lordozy szyjnej,lata siedzenia w pozycji siedzącej ze spuszczoną głową,drętwieją mi ręce,mam mniejsze czucie w nodze,poza tym mam niestabilność kręgosłupa,taką że sie schylę i pozostaje tak już w tej pozycji,jest to uciążliwe,żyję z bólem 14 lat,i wiem,że kiedyś przyjdzie czas na zabieg,ale jak na razie sie trzymam,jeśli chodzi o lekarza,lepiej wybrać sie do neurochirurga nie do ortopedy,chodź na basen,wiem,że jak boli to się nie ma ochoty ruszać ale basen jest zbawienny ,po latach nauczyłam się pozycji które odciązają kręgosłup,slucham swojego ciała i na tym bazuję,odpisz bo jestem ciekawa jak objawy i samopoczucie,pozdrawiam
Początkujący
22-11-2013, 15:37:46

Cześć Kasiu,
Z tej strony Kamil. Miło, że się odezwałaś
Podziwiam Ciebie, że potrafisz żyć z bólem już tyle lat. Ja jestem "świeży" i jeszcze chyba bardziej psychika nie chce zaakceptować takiego "stanu rzeczy". A jaki czuje ból?
Właściwie to dwa, z czego jeden powoduje u mnie duży dyskomfort, czyli drętwienie rąk co mnie jako faceta "upośledza" bo nie mogę pisać i pracować 8h przed komputerem. Ból jak mniemam wynika ze zniesionej lordozy szyjnej?
Drugi taki "nieaktywny". Póki się garbiłem i kompletnie olewałem swój kręgosłup to nawet nie wiedziałem, że istnieje - czyli ten w okolicach lędźwi. Teraz gdy się prostuje, staram się siedzieć jak najbardziej ok - to mnie też boli, po lewej stronie. Jak się na chwilę zapomnę i się zaczynam garbić - to momentalnie przestaje boleć.
Na razie jedynie kinesio taping, bo basen w niewłaściwej stylem też podobno ma mi zaszkodzić...
A jaka pozycja daje ci ulgę?
gość
16-06-2017, 05:07:10

Witam czy może mi ktoś powiedzieć co to oznacza
gość
16-06-2017, 05:12:30

a mianowicie chodzi mi o mój wynik rm to on spłycona lordoza szyjna,na poziomie c3 c4 tylna w przewadze prawostronna wypuklina dyskowa oraz zmiany zwyrodnieniowe,tylnokrawedziowe modelują worek oponowy,otwory mk zwężone.Na poziomie od c4 c5 do c6 c7 wypuklina dyskowa modeluje worek oponowy ,worek mk zwężone z przewaga po stronie lewej.Zmiany zwyrodnieniowe kregów szyjnych
gość
16-06-2017, 09:45:21

są zmiany, co widać, a o co ci chodzi?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: