Reklama:

Zwyrodnienie kręgosłupa szyjnego (2)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

gość
23-04-2020, 07:19:59

To mój pierwszy post. Od dłuższego czasu mam silny ból w odcinku szyjnym kręgosłupa. Odczuwam również pieczenie między łopatkami i ucisk. Ręce mi drętwieją, często przedmioty wypadają mi z rąk. Raz miałam dziwny incydent. Nie mogłam nic napisać długopisem. Jakby dłoń odmówiła mi posłuszeństwa. Litery były kulfoniaste, a trzymanie długopisu w palcach- nie do wykonania prawie. Więcej to się na razie nie powtórzyło.Podczas siedzenia odczuwam ból między łopatkami, podczas spania ból w dłoniach, drętwienie całych rąk od barku do palców. Całe plecy mam sztywne rano i po sdługm siedzeniu. Gdy rozsiągam mięśnie pleców- to słyszę przeskakiwanie kręgów w szyi i takie strzelanie.A poniżej opis mojego rezonansu MR. Czy ktoś jest w stanie mi powiedzieć, czy czeka mnie operacja?
Lordoza spłycona. Niewielkie prawoboczne skrzywienie objętego badaniem odcinka kręgosłupa.
Wysokość trzonów kręgów prawidłowe.
W odcinku C4-C7oraz na poziomie Th1/Th2 obniżenie wysokości przetrzeni mk spowodowane dehydratacją krążków mk.
W odcinku C5-C7 okołoblaszkowe zmiany typu Modic I z umiarkowanie nasiloną komponentą obrzęgową.
Na poziomie C3/C4 drobna tylna centralna pjm modelująca worek oponowy.
Na poziomie C4/C5 drobna tylna centralna pjm modelująca worek oponowy.
Na poziomie C5/C6 tylna wypuklina krążka mk z centralną szerokopodstawną pjm wraz z osteofitami na krawędziachtrzonów, nieznacznie midelujące rdzeń kręgowy ( rezerwa płynowa przedrdzeniowa jest silnie zredukowana ) oraz zwężające otwory mk. Bez cech ucisku nn. Rdzeniowych.
Na poziomie C6/C7 tylna wypuklina krążka mk z centralną szerokopodstawną pjm wraz z osteofitami na krawędziachtrzonów, nieznacznie midelujące rdzeń kręgowy ( rezerwa płynowa przedrdzeniowa jest silnie zredukowana ) oraz zwężające otwory mk. Bez cech ucisku nn. Rdzeniowych.
Na poziomie Th1/Th2 tylna centralno-prawoboczna pjm wraz z osteofitami na krawędziach trzonów modelujące worekoponowy
Wnioski; Zmiany zwyrodnieniowe z cechami modelowania worka oponowego i rdzenia kręgowego
Dziękuję Agnieszka
gość
26-04-2020, 17:33:46

ty podejmujesz decyzję podpisem

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: