Reklama:

ZWYRODNIENIE KRĘGOSŁUPA SZYJNEGO/MIELOPATIA (8)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
06-09-2013, 07:33:19

Witam wszystkich zmagających się z chorobą.Jestem tutaj nowa na tym forum i szukam pomocy,odebrałam wynik Mr kręgosłupa szyjnego wynik jest taki.. Obniżenie sygnału w obrazach T2-zależnych krążków międzykręgowych szyjnych-zmiany dehydracyjne.Niewielkie obniżenie wysokości krążka międzykręgowego C5-C6-zmianydegeneracyjne krążka.Na poziomie C3-C4 i C4-C5 widoczna niewielka osteofitoza tylnych krawędzi trzonu nieco zmniejsza światło otworów między kręgowych oraz nieznacznie modelująca przednią ścianę worka oponowego.Na poziomie C5-C6 widoczna osteofitoza tylnych krawędzi trzonów zmniejszająca światło otworów między kręgowych oraz pośrodkowa wypuklins krążka międzykręgowego modelująca przednią ścianę worka oponowego.Na poziomie C6-C7 widoczna osteofitoza tylnych krawędzi trzonów zmniejszająca światło otworów międzykręgowych oraz przyśrodkowa prawa przepuklina jądra miażdżystego(4x10mm) uciskająca przednią ścianę worka oponowego i zwłaszcza prawy korzeń nerwowy.Osteofitoza przednich krawędzi trzonówC4-C7.Pogrubienie wiązadła podłużnego tylnego na poziomie C5-C7.Nic nie pisze że to MIELOPATIA a lekarz po oglądnięciu na płytce stwierdził to schorzenie i zalecił operacje w trybie CITO..co o tym myślicie...
Wtajemniczona
06-09-2013, 10:13:07

Cześc Fiolka,
zachęcam cię do przeniesienia wypowiedzi na wątek kręgosłup szyjny a operacja. to bardzo żywy watek i na pewno ktos sie ustosunkuje do Twojej wypowiedzi.
z mojego doswiadczenia (nie jestem lekarzem tylko dyskopatką) wynika, ze co innego stoi w opisie a co innego widzi lekarz neurolog, inaczej widzi to neurochirurg.
decyzja o operacji jest bardzo trudna. nalezy wziąć pod uwage objawy,jakie masz, obraz MRI (ktory niestety nie zawsze wpelni oddaje to,co dzieje sie w środku), ubytki, ktore zauważasz Ty i lekarz.
warto skonsultowac sie z kilkoma (większość radzi co najmniej trzech) neurochirurgami.
mielopatia jest bezwzglednym wskazaniem do operacji na cito.
ja chodze juz jakis czas ze stenozą i na razie waham sie. dzis idę do kolejnego neurochirurga, w srode do jeszcze jednego i sie bede zastanawiac.
w mojej sytuacji nie znalazłam rehabilitanta, ktory podjałby sie rehabilitacji - odsyłaja mnie do neuro.
tak więc przenieśc swoja wypowiedz, napisz, skąd jesteś. moze ktos jest z Twojej okolicy i doradzi Ci llekarza.
pozdrawiam :)
Początkująca
06-09-2013, 10:38:01

Dziękuję Ci bardzo za odpowiedz.Mielopatie stwierdził neurochirurg oglądając stan obrazowo..jestem załamana ,organizm osłabiony bardzo i jeszcze dopadło mnie przeziębienie.W poniedziałek mam wizytę u neurologa zobaczę co on powie..Szyjko 74 gdybyś miała ochotę porozmawiać ze mną zapraszam na gg 2753683 Pozdrawiam
Wtajemniczona
07-09-2013, 08:01:47

Fiolka,
jesli masz mielopatie to nie ma nad czym sie zastanawiać tylko wybrać dobrego operatora. ludzie sie operują i wracaja do zdrowia.i to dosyć szybko. mielopatia jest bezwzględnym wskazaniem do operacji.
w tej sytuacji trzeba się pozytywnie nastawić i wybrać dobrego operatora.
wiem,co czujesz. jestem przed operacją i uciekam od niej jak tylko się da. czuje lęk, choć lekarze mówią,że dziś odbarczenie i wszczepienie implantu to "kosmetyka". wczoraj byłam u kolejnego neurochirurga.uspokoił mnie mówiąc, że to właściwie niesie ze sobą minimalne ryzyko.tak są doświadczeni w szyjkach.wiadomo,ze nikt nie da Ci 100% pewnosci, że wszystko się uda. nikt nie ma szklanej kulki.
napisz w tym wątku
http://www.forumneurologiczne.pl/forum/vt,0,875,44978,14670,dyskopatia-kregoslupa-szyjnego-a-operacja,from-inbox.
sporo osób jest tam po operacji.poczytaj, posłuchaj. i myśl pozytywnie. napisz, jakie masz objawy :)
pozdrawiam Cię :)
Początkująca
08-09-2013, 07:48:09

Cześć Szyjko Dziękuję za słowa otuchy,miałam jeszcze nadzieje że może rehabilitacja odwlecze operacje ale wiem że to już niemożliwe.Szyjko pytasz o objawy one były jak sięgam pamięcią 3 lata temu drętwienie rąk a zwłaszcza prawej,wypadanie przedmiotów i tak to trwało do lipca 2013 raz było gorzej raz lepiej ale ciągle praca była ważniejsza.W lipcu były następne objawy zawroty głowy, szumy w uszach ,nudności i niesamowity ból rąk i kręcz szyi.Dostałam zastrzyki ,rehabilitacje na tydzień może 2 troszeczkę zapomniałam o bólu ale niestety wróciło..Obecnie mniejszy jest ból a może już się do niego przyzwyczaiłam. Dziwnie bolą mnie mięśnie,nogi jak z ołowiu drętwienie,mrowienie i z każdym dniem jest chyba gorzej jestem osłabiona strasznie.Obecnie jestem na antybiotyku gardło,krtań.Muszę się jak najszybciej wykaraskać bo chce mieć tą operacje za sobą. Psychika mam słabą siadła mi zupełnie broblemy ze snem i nie tylko...Pozdrawiam
Wtajemniczona
08-09-2013, 11:26:13

Fioka,
objawy są poważne. osłabienie nóg i wypadanie przedmiotów to, jak mówił mi lekarz, bezwzględne wskazanie do operacji. więc znajdz dobrego operatora i działaj.
skąd jesteś?
Wtajemniczona
08-09-2013, 11:26:18

Fioka,
objawy są poważne. osłabienie nóg i wypadanie przedmiotów to, jak mówił mi lekarz, bezwzględne wskazanie do operacji. więc znajdz dobrego operatora i działaj.
skąd jesteś?
Początkująca
08-09-2013, 12:30:26

Szyjko Neurochirurg mi też tak powiedział jak byłam u niego w środę 04.09.13 że kwalifikuję się na dziś! że ze względu na brak miejsca w szpitalu muszę poczekać. Zapisana jestem na 7 listopada ale neurochirurg powiedział żebym zadzwoniła 19 września on to przyspieszy...Jestem z Rzeszowa operacje mam mieć w Szpitalu na ul.Lwowskiej operować ma mnie Dr.BABULA nie znam lekarzy słyszałam że dobry ale każdy mówi co innego i to mnie przeraża.Lęk i strach mnie paraliżuje i jeszcze teraz ta choroba słaba jestem okropnie...wiem że muszę się pozbierać jak najszybciej chce zasiągnąć jeszcze u innego lekarza opinii w duchu myślę sobie może się pomyliłmoże to nie Mielopatia ale po odczytaniu wyniku na płytce badal jeszcze moje nogi..Pozdrawiam i życzę dużo siły do walki Szyjko

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: