Witam mam 22 lata . Dwa lata temu urodziłam córkę rodziłam naturalnie. Po urodzeniu dziecka przez cztery miesiące byłam przeziębiona miałam katar, gorączkę, ból gardła, kaszel, typowe objawy przeziębienia. Dostawałam leki i nic nie przechodziło. Nagle cudownie mi przeszło ale zaczęłam mieć problemy ze wzrokiem. Poszłam do okulisty i bardzo długo byłam badana i wyszło mi, że mam zawężone pole widzenia. Pani doktor po długich konsultacjach i badaniach stwierdziła, że to nie problemy okulistyczne tylko neurologiczne dostałam skierowania na rezonans oczu i głowy z kontrastem . Rezonans oczu wyszedł w porządku nic nie wykazał natomiast rezonans głowy wyszedł mi ze zmianami demielizacyjnymi.
Opis badania:
Badanie MR głowy wykonano w sekwencjach przeglądowych FSPGR T1,, FSE T2, FLAR i DWI oraz FSPGR T1 po dożylnym podaniu środka kontrastowego, w płaszczyznach poprzecznych , Strzałkowych i czołowych w warstwach o grubości 2 i 5 mm
Dane ze skierowania: obwodowe zawężenie pola widzenia bóle głowy.
Niespecyficzne, liczne zmiany demielinizacji w piętrze nadnamiotowym- okołokomorowo, w środkach półowalnych , przykorowo w przewadze w zakresie płatów czołowych i ciemieniowych.
W piętrze podnamiotowym nie uwidoczniono zmian demielinizacyjnych .
Zmiany demielinizacyjne nie zajmują włókien U ( co jest typowe dla SM).
PO za tym sygnał istoty białej i szarej prawidłowy.
Nie uwidoczniono obszarów patologicznego wzmocnienia pokontrastowego ani wykazujących cechy restrykcji i dyfuzji.
Ciało modzielowate prawidłowe.
Wydatniejsze przestrzenie okołonaczyniowe Virchowa-Robina w okolicy jąder podkorowych.
Układ komorowy nieprzemieszczony.
Asymetria szerokości komór bocznych- lewa węższa- wariant rozwojowy.
Szerokości układu komorowego i zbiorników przestrzeni podpajęczynówkowej w normie wieku.
Do tego lekarz immunolog powiedział ,że zmiany demielinizacyjne jednorazowe wyklucza ponieważ, jest tych zmian za dużo. Wykluczył też inne choroby immunologiczne.
Rezonans kontrolny mam mieć w tę środę ale nie wiem, czy się on odbędzie jestem astmatykiem i od grudnia mam zaostrzenie astmy (tak silny kaszel że, wymiotuje)
Moje objawy to drętwienie lewej strony ciała ( dwa tygodnie się utrzymywało), piszczenie w uszach, zawroty w głowie , nie trzymanie równowagi, problemy z pamięcią ( z koncentracją jest nawet dobrze byłam u neuropsychologa), bóle głowy.
Mam taką prośbę czy mógł by mi ktoś powiedzieć czy jest to rezonans pokazujący stwardnienie rozsiane czy może faktycznie jednorazowe zmiany a może jakieś innej choroby ? NIestety ale punkcji lędźwowej nikt mi nie zrobił i mam jedynie ten rezonans.
Bardzo proszę o pilną i szybką odpowiedź .
Z góry dziękuje.
Pozdrawiam serdecznie
Ania :)