Reklama:

Zmiany demielizacji (5)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
21-01-2017, 13:38:10

Witam mam 22 lata . Dwa lata temu urodziłam córkę rodziłam naturalnie. Po urodzeniu dziecka przez cztery miesiące byłam przeziębiona miałam katar, gorączkę, ból gardła, kaszel, typowe objawy przeziębienia. Dostawałam leki i nic nie przechodziło. Nagle cudownie mi przeszło ale zaczęłam mieć problemy ze wzrokiem. Poszłam do okulisty i bardzo długo byłam badana i wyszło mi, że mam zawężone pole widzenia. Pani doktor po długich konsultacjach i badaniach stwierdziła, że to nie problemy okulistyczne tylko neurologiczne dostałam skierowania na rezonans oczu i głowy z kontrastem . Rezonans oczu wyszedł w porządku nic nie wykazał natomiast rezonans głowy wyszedł mi ze zmianami demielizacyjnymi.
Opis badania:
Badanie MR głowy wykonano w sekwencjach przeglądowych FSPGR T1,, FSE T2, FLAR i DWI oraz FSPGR T1 po dożylnym podaniu środka kontrastowego, w płaszczyznach poprzecznych , Strzałkowych i czołowych w warstwach o grubości 2 i 5 mm
Dane ze skierowania: obwodowe zawężenie pola widzenia bóle głowy.
Niespecyficzne, liczne zmiany demielinizacji w piętrze nadnamiotowym- okołokomorowo, w środkach półowalnych , przykorowo w przewadze w zakresie płatów czołowych i ciemieniowych.
W piętrze podnamiotowym nie uwidoczniono zmian demielinizacyjnych .
Zmiany demielinizacyjne nie zajmują włókien U ( co jest typowe dla SM).
PO za tym sygnał istoty białej i szarej prawidłowy.
Nie uwidoczniono obszarów patologicznego wzmocnienia pokontrastowego ani wykazujących cechy restrykcji i dyfuzji.
Ciało modzielowate prawidłowe.
Wydatniejsze przestrzenie okołonaczyniowe Virchowa-Robina w okolicy jąder podkorowych.
Układ komorowy nieprzemieszczony.
Asymetria szerokości komór bocznych- lewa węższa- wariant rozwojowy.
Szerokości układu komorowego i zbiorników przestrzeni podpajęczynówkowej w normie wieku.
Do tego lekarz immunolog powiedział ,że zmiany demielinizacyjne jednorazowe wyklucza ponieważ, jest tych zmian za dużo. Wykluczył też inne choroby immunologiczne.
Rezonans kontrolny mam mieć w tę środę ale nie wiem, czy się on odbędzie jestem astmatykiem i od grudnia mam zaostrzenie astmy (tak silny kaszel że, wymiotuje)
Moje objawy to drętwienie lewej strony ciała ( dwa tygodnie się utrzymywało), piszczenie w uszach, zawroty w głowie , nie trzymanie równowagi, problemy z pamięcią ( z koncentracją jest nawet dobrze byłam u neuropsychologa), bóle głowy.
Mam taką prośbę czy mógł by mi ktoś powiedzieć czy jest to rezonans pokazujący stwardnienie rozsiane czy może faktycznie jednorazowe zmiany a może jakieś innej choroby ? NIestety ale punkcji lędźwowej nikt mi nie zrobił i mam jedynie ten rezonans.
Bardzo proszę o pilną i szybką odpowiedź .
Z góry dziękuje.
Pozdrawiam serdecznie
Ania :)
gość
21-01-2017, 13:48:12

zrób szybko panel koinfekcji, najnowsze badania z Harvardu wykazują, że choroby z autoagresji są powodowane bakteriami !!!! w tym tak zwane zmiany demielinizacyjne - autoagresja, atak na zdrowe komórki, działaj szybko !!!!
Początkująca
21-01-2017, 13:52:58

A mógłbyś /mogłabyś mi powiedzieć gdzie taki panel się robi? Albo czy lekarz neurolog bądź lekarz pierwszego kontaktu mógłby mi to zlecić ? A jeśli mi nikt tego nie zleci to ile takie badanie może kosztować?
Dziękuje serdecznie za odpowiedź
Pozdrawiam serdecznie Ania :)
Początkująca
21-01-2017, 14:08:59

Przepraszam mój błąd. Zapomniałam dopisać że, miałam badania robione na boreliozę i wyszły ujemnie.
Przeciwciała anty-Borrelia IgG 0,02
Przeciwciała anty-Borrelia IgM 0,04
gość
21-01-2017, 14:32:48

te badania niestety ale musisz zrobić sama prywatnie są bardzo drogie, polecam neurolog z łodzi, musisz bardzo drążyć prawdę bo wbiją Ci pieczątkę jak mi sm, musisz zrobić panel na koinfekcję w kierunku boreliozy. testy elisa dostępne w Polsce są nie wiarygodne a wester blot tak 50 % na 50% wiarygodne. polecam forum na fb borelioza i ine choroby odkleszczowe. zaznaczam że mnie nie ugryzł w życiu kleszcz, nie miałam rumienia (występuje tylko u 30 - 50% ) że ta zarazę przenoszą nawet komary i nimfy kleszczy, a tego nie zauważysz. Ja jestem dowodem na to że miliony neurologów się mylą, mało jest odważnych którzy przyznaja mi rację. Ja już przestałam chodzić, miałam ogromne problemy ze wzrokiem, zmiany demializacyjne w głowie. dopiero po zaczęciu abx wszystko się zatrzyłało i po 2 latach nie mam żadnych objawów neurologicznych. nie daj sobie wmówić sm i żyj :)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: