Reklama:

zlepne zapalenie pajęczynówki (3)

Forum: Padaczka

Początkująca
28-10-2009, 08:08:45

Bardzo proszę o pomoc - nigdzie nie mogę znaleźć informacji nt zlepnego zapalenia pajęczynówki. Chodzi o odcinek piersiowy kręgosłupa. Mój ojciec został niedawno zdiagnozowany na tą chorobę (badano go na wszystkie możliwe sposoby i nikt nie wiedział przez rok co się dzieje i co to za choroba). Ma częściowy paraliż nógi bardzo słabo się porusza. W tej chwili został zapisany na 2 letnią terapię lekiem z grupy immunopresantów - Mitoksantronem i po pierwszej dawce leku widać, ze choroba nie postępuje, jednak dalej bardzo słabo się porusza. Czy ktoś przeszedł podobną chorobę z podobnymi objawami? Gdzie można znaleźć jakiekolwiek materiały dotyczące tej autoimmunologiczej choroby ? Przede wszystkim jednak : czy i są szanse na to że choroba się cofnie i tata będzie mógł jeszcze chodzić (ma 61 lat) ? Czy ktoś moze mi pomóc ? Bardzo Państwa proszę ....

Pozdrawiam
Zatroskana córka
gość
28-10-2009, 20:09:11

Zapalenie pajęczynówki jest zazwyczaj niestety przewlekłą chorobą, przejawiającą się u większości chorych postępującym ubytkiem funkcji neurologicznych. U niektórych jednak choroba może pozostać stabilna po osiągnięciu fazy plateau.
W terapii poza farmakoterapią (m.in. lekami immunosupresjnymi, przeciwbólowymi) stosowana jest wielokierunkowa terapia wspomagająca, w tym fizjoterapia, akupunktura, hydroterapia, biofeedback. Jednocześnie należy pamiętać, że zbyt intensywna fizykoterapia może sprzyjać zaostrzeniu choroby.
Początkująca
02-11-2009, 08:26:30

Bardzo dziękuję za odpowiedź. Czy zna moze Pani Jakąś statystykę dotyczącą tej choroby. Wydaje się źe u ojca choroba ta się zatrzymała już od dłuższego czasu nie ma postępu - parę miesięcy. Jednak też mimo zastosowanej terapii immunopresyjnej - nie ma na razie poprawy... Jednak lekarze twierdzą że jest duża szansa na przywrócenie sprawności tacie. Czy zetknęła się Pani z przypadkiem tej choroby?

Pozdrawiam
Justyna T.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: