Reklama:

zespół możdżkowy najprawdopodobniej na tla metaboliczno toksycznym (6)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
01-02-2010, 23:48:36

pomyłka powielony wątek
Początkująca
02-02-2010, 00:20:51

Anutka 2010-02-02 00:48:36 Witam
Dwa lata temu stwierdzono u mnie zespół móżkowy po wykonaniu MR i objawach:zawroty głowy,własciwie nieustające wirowanie,zaburzenia równowagi,rozmazane widzenie.Po wykonaniu MR lekaarz nie bardzo wiedział na jakim tle mam te zaburzenia.Poinformowałam o chorej wątrobie.Nie chce nikogo urazic ale mam wrażenie,że na odczep sie dokonano opisuZespół móżdźkowy najprawdopodoniej na tle zaburzeń metaboliczno toksycznych np.enefalopatia.Ponformowano mnie,że objawy mogą lecz nie musza się cofnąć.Fakt zaczęły się cofać.Są dni gdy mogę noermalnie chodzic,gram w tenisa,są dni że nie mogę funkcjonować.Każda zmianaciśnienia,nieprzespana noc,stres powoduje ogromne pogorszenie.
Brałam betaserc ale nie zauważyłam poprawy.
Czy naprwdę nieistnieje leczenie niwelujące objawy??Ja juz nie żyję tylko wegetuję.Mam dość takiego życia 3 dni dobrze 2 tygodnie źle!
Dodam,że dopiero za pare dni bedę hospitalizowana.Wykluczono bakteryjne zapalenie mózgu,miałam pobierany płyn mózgowo rdzeniowy.
prosze o pomoc i odpowiedź.Najbardziej interesuje mnie leczenie i to czy rezonans juz wszystko mógł wykluczyć co jest mozliwe czy z innych badań też może się cos okazać...nie skazanie na kalectwo bo tak sie czuję.
Pozdrawiam
Anutka
Początkująca
02-02-2010, 00:20:54

ponownie sie powielił.przepraszam
gość
02-02-2010, 19:31:56

Dobrze, że będzie Pani hospitalizowana, bo skoro lekarze, którzy badali Panią oraz mieli dostęp do pełnej dokumentacji medycznej nie byli w stanie dokłądnie okreslić diagnozy i postępowania, to niestety na pewno nie uda sie tego zrobić online.
W przypadku wątpliwości dotyczących postawionej diagnozy słuszną decyzją jest zasięgnięcie opinii innego specjalisty w trybie ambulatoryjnym lub szpitalnym.
Początkująca
02-02-2010, 23:48:40

lekarze mieli obraz MR i stwierdzili,że jest obraz niejasny.dopiero moja sugestia wpływu wątroby na to spowodowała ,ze uznali iz to zapewne watroba jest tego powodem.
wiem jak to brzmi,jakbym krytykowała lekarzy.nie jest tak choc nie ukrywam 2 lata zostałam zostawiona ot tak..dopiero niedawno trafiłam na pania neurolog która zbulwersowana brakiem hospitalizacji wypisała skierowanie do szpitala.
Mam jeszcze pytanie czy może okazac sie,że to np.błędnik czy w MR wychodzi uszkodzenie błednika.
pozdrawiam serdecznie.
Początkująca
16-02-2010, 22:54:42

Witam!
Oto opis badania z dnia 11.02.10r.
Czy pani doktór może mi cos na jego podstawie powiedziec?Co oznaczaja skróty kkgg bb,kkdd-bb
Od dwóch lat zawroty głowy z zaburzeniami równowagi o zmiennym nasileniu.Początek dolegliwości nagły.Towarzyszące osłabienie lewej kończyny dolnej.Z powodu powyższych dolegliwości diagnozowana w Poradni Neurologicznej,w wykonanych 3-krotnie badaniach MRI głowy-uwidoczniono zmiany hiperintensywne w T1 w jadrach podkorowych,nie ulegające wzmocnieniu po podaniu kontrastu,mogące odpowiadać zaburzeniom matabolicznym,toksycznym lubzapalnym.Obraz MRI stały.
W wywiadzie rodzinnym -mama guz mózgu.
Na IP pacjentka przytomna w pełnym kontakcie logicznym.Objawy oponowe nieobecne.W zakresie nn.czszkowychbez odcyleń.Sila i napięcie mm.4-kończynowo prawidłowe.Ataksja 4 kończynowa(w kkgg bb bardzo dyskretna,w kkdd-bb. nasilona).Bez objawów patologicznych,bez zaburzenia czucia powierzchniowego i glebokiego.Próba Romberga prawidlowa przy otwartych i zamkniętych oczach.Chód niepewny,na szerokiej podstawie.
Byłabym wdzięczna za odpowiedź.
Dziękuje z gory:)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: