Reklama:

zespół Münchhausena (2)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
25-08-2009, 08:46:00

Witam. Czy można komuś pomóc i jak z tym problemem? Na szczęście nie jest to zastępczy zespół Munchhausena, ale nietety również niebezpieczny, mimo , że dotyczy osoby dojrzałej. Wiele objawów wskazywałyby na ten zespół. Mama zmienia lekarzy jak rękawiczki. Ciągle wynajduje u siebie choroby, różne objawy, czasem mam wrażenie, że specjalnie je wywołuje. Dopóki lekarz wysyła do szpitala, zleca badania, to jest ok, ale jeśli po jakimś czasie nic nie wykazują i nie ma skierowań do szpitala itp to już jest be i trzeba szukoać nowego. Czy można to leczyć? Myślę, że to może pomóc tylko dobry psycholog, psychiatra, ale czy znacie kogoś, kto się w tym specjalizuje? Najlepiej na śląsku.
gość
26-08-2009, 17:22:00

Myślę, że problem jest złożony, bo trzeba tutaj zróżnicować pomiędzy wywoływaniem objawów chorób somatycznych (czyli tak jak pisze Pan/i - zespołem Münchhausena) a hipochondrią czyli stałym nieuzasadnionym przekonaniu o istnieniu poważnej, postępującej choroby somatycznej.
Więcej na ten temat odpowiedzieć mógłby specjalista psychiatra.
Adresy specjalistycznych gabinetów psychiatrycznych w województwie śląskim można znaleźć w Katalogu Medycznym Forum:
http://www.forumneurologiczne.pl/katalog
Ekspert Medforum Magdalena Targosz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Nietypowe zaburzenia
Witam, na jaką chorobę mogą wskazywać poniższe zaburzenia : - nagłe pojawienie sie podwójnego widzenia w dali gdy patrzy się dwoma oczami - w badaniu okulistycznym skurcz akomodacji, po kilku dniach przy kolejnym badaniu stwierdzono lekkie porażenie nerwu wzrokowego - rezonans głowy + angio czysto - tk z kontrastem czysto - wada wzroku stwierdzona w badaniu dna oka z zakropieniem +1.25 Na co wskazują powyzsze objawy?
gość
RM glowy
Ognisko malacji12 X6 mam w prawej półkuli móżdżku W płacie czołowym prawym widoczny naczyniak zylni.
gość
Zastawka
Witam.w maju 2024roku.miałem założoną zastawke komorowo-otrzewnową.od tego czasu cisza, i spokój nic mnie nie boli nic się nie dzieje nawet na kontroli żadnej nie byłem bo lekarz powiedział że jak nic się nie będzie działo to nie trzeba przyjeżdzać na kontrolę .czy ktoś ma może tą zastawke dłożej i jak to wygląda u was poproszę o jakieś informacje bo niewjem o co kaman
Reklama: