Reklama:

zespół Münchhausena (2)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
25-08-2009, 08:46:00

Witam. Czy można komuś pomóc i jak z tym problemem? Na szczęście nie jest to zastępczy zespół Munchhausena, ale nietety również niebezpieczny, mimo , że dotyczy osoby dojrzałej. Wiele objawów wskazywałyby na ten zespół. Mama zmienia lekarzy jak rękawiczki. Ciągle wynajduje u siebie choroby, różne objawy, czasem mam wrażenie, że specjalnie je wywołuje. Dopóki lekarz wysyła do szpitala, zleca badania, to jest ok, ale jeśli po jakimś czasie nic nie wykazują i nie ma skierowań do szpitala itp to już jest be i trzeba szukoać nowego. Czy można to leczyć? Myślę, że to może pomóc tylko dobry psycholog, psychiatra, ale czy znacie kogoś, kto się w tym specjalizuje? Najlepiej na śląsku.
gość
26-08-2009, 17:22:00

Myślę, że problem jest złożony, bo trzeba tutaj zróżnicować pomiędzy wywoływaniem objawów chorób somatycznych (czyli tak jak pisze Pan/i - zespołem Münchhausena) a hipochondrią czyli stałym nieuzasadnionym przekonaniu o istnieniu poważnej, postępującej choroby somatycznej.
Więcej na ten temat odpowiedzieć mógłby specjalista psychiatra.
Adresy specjalistycznych gabinetów psychiatrycznych w województwie śląskim można znaleźć w Katalogu Medycznym Forum:
http://www.forumneurologiczne.pl/katalog
Ekspert Medforum Magdalena Targosz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: