Reklama:

zespół Münchhausena (2)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
25-08-2009, 08:46:00

Witam. Czy można komuś pomóc i jak z tym problemem? Na szczęście nie jest to zastępczy zespół Munchhausena, ale nietety również niebezpieczny, mimo , że dotyczy osoby dojrzałej. Wiele objawów wskazywałyby na ten zespół. Mama zmienia lekarzy jak rękawiczki. Ciągle wynajduje u siebie choroby, różne objawy, czasem mam wrażenie, że specjalnie je wywołuje. Dopóki lekarz wysyła do szpitala, zleca badania, to jest ok, ale jeśli po jakimś czasie nic nie wykazują i nie ma skierowań do szpitala itp to już jest be i trzeba szukoać nowego. Czy można to leczyć? Myślę, że to może pomóc tylko dobry psycholog, psychiatra, ale czy znacie kogoś, kto się w tym specjalizuje? Najlepiej na śląsku.
gość
26-08-2009, 17:22:00

Myślę, że problem jest złożony, bo trzeba tutaj zróżnicować pomiędzy wywoływaniem objawów chorób somatycznych (czyli tak jak pisze Pan/i - zespołem Münchhausena) a hipochondrią czyli stałym nieuzasadnionym przekonaniu o istnieniu poważnej, postępującej choroby somatycznej.
Więcej na ten temat odpowiedzieć mógłby specjalista psychiatra.
Adresy specjalistycznych gabinetów psychiatrycznych w województwie śląskim można znaleźć w Katalogu Medycznym Forum:
http://www.forumneurologiczne.pl/katalog
Ekspert Medforum Magdalena Targosz

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Guz przysadki mózgowej
Od roku czasu mam bóle głowy. Takie do wytrzymania. 5msc temu w badaniu krwi wyszła wysoka prolaktyna i gran.kwasochłonne. Do bólów głowy, doszły zaburzenia wzrokowe, czasem mam mroczki przed oczami z lekkimi zawrotami głowy.. Na rozenons głowy czekam do 17 kwietnia :( objawy nie ustępują. Na skierowaniu pani neurolog nie wpisała pilne. I stąd tyle czekania Czy ktoś miał tak podobnie i podejrzenie guza przysadki mózgowej ??
gość
Porada
Witam. Czy mógłby by mi ktoś przetłumaczyć na ludzki język co to znaczy ? Opis Badania TK
Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Wynik TK głowy
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Reklama: