Reklama:

Zespół bólowy L-S / TK kręgosłupa (9)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkujący
18-01-2017, 13:44:15

Witam mam wynik badań z tomografii chciałbym się dowiedzieć co on oznacza .
Opis ;Wyrównana lordoza lędźwiowa i niewielkiego stopnia skrzywienie boczne lewostronne kręgosłupa w lędźwiowym odcinku ,kąt skoliozy ok 10 stopni
Trzon kręgów lędźwiowych prawidłowej wysokości
Zmiany zwyrodnieniowe pod postacią osteofitów krawędzi trzonów kręgowych widoczne głównie na poziomie L5-S1
Również nieco przewężona przestrzeń mk L5-S1
W stawach mk brak jest zmian
Otwory mk prawidłowe
Wypuklina centralna krążka mk L5-S1 z wypuklaniem się krążka do kanału kręgowego na głębokości ok 5mm uciskające worek oponowy jak również prawy korzeń rdzeniowy , wypuklina z prawostronna lateralizacją
Na pozostałych poziomach krążki prawidłowe
Szerokość kanału kręgowego w normie
Wnioski ; Dyskopatia L5-S1 i wypuklina krążka mk na tym poziomie
Ogólnie ból polega na ukłuciu w dolnym odcinku lędźwiowym , odczucie jest takie jak by ktoś wbił igłę za pierwszym razem poszło również w lewą nogę , przy następnym atak w prawą .
gość
19-01-2017, 11:03:54

zbliżanie do zabiegu
Początkujący
19-01-2017, 13:23:24

Twoja wypowiedz jest poparta wieloma argumentami dlatego dziękuję bardzo Ci za pomoc
gość
20-01-2017, 10:04:20

a argument za czym lub co potwierdzający, to jest opinia o TK, a nie praca maturalna, więc nie spodziewam się oceny celującej, jednak stwierdzenie jest poparte wieloletnią praktyką, pozostaje się zastanowić co dalej?
Początkujący
20-01-2017, 13:28:45

W takim razie co dalej ? jakieś sugestię ....
gość
20-01-2017, 13:34:48

lepszym wyjściem będzie poszukanie forum z dyskopatią lędźwiowa.
W necie pełno tego. Próbuj terapii manualnej + ćwiczenia, ale najlepiej żeby ci je dopasował specjalista.
gość
29-01-2017, 15:42:45

Daj namiary na takie forum
gość
29-01-2017, 16:46:24

Na tym portalu np bardzo obszerne forum pn dyskopatia kręgosłupa szyjnego a operacja. Na facebooku również, jeśli tam bywasz.
gość
17-02-2017, 22:09:12

jak wygląda zabieg operacyjny można przeczytać na tej stonie:
http://www.neurochirurgwroclaw.com.pl/pl/page/7/OPERACJE/105/OPERACJE%20KRĘGOSŁUPA/19/DYSKOPATIA_LEDZWIOWA

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Prośba o pomoc
Dzień dobry, Jestem studentką pedagogiki o specjalności WWR i w przyszłym roku będę bronić pracy magisterskiej. Praca będzie dotyczyć dzieci z afazją i potrzebuję 2 przypadków do porównania z innymi, które już posiadam. Jednym z przypadków jest moja córka, która uczęszczała do poradni p-p. To ze względu na nią wybrałam taki kierunek studiów. Chciałabym prosić o wgląd do dokumentacji dziecka, oczywiście za zgodą rodzica. Żadne dane nie będą upublicznione. Bardzo proszę o pomoc w poszerzaniu wiedzy innych rodziców i specjalistów. Będę bardzo wdzięczna za każdą informację. Z poważaniem, Dorota Kozak
Reklama: