Zdrowe odżywianie jest gwarancją skutecznego leczenia skutków choroby Parkinsona.
Czy pacjent z chorobą Parkinsona wymaga specjalnej diety? Chorzy i ich opiekunowie bardzo często stawiają takie właśnie pytanie i otrzymują znaną odpowiedź – nie, nie muszą.
Dr Gutknecht, neurolog i kierownik Kliniki Zihlschlach w Szwajcarii dodaje, że chorzy muszą odżywiać się zdrowo, przestrzegać zasad i godzin przyjmowania posiłków oraz przyjmować około dwóch litrów płynów. Zaleca się również przyjmowanie pięciu mniejszych posiłków dziennie zamiast trzech większych. Wyżywienie powinno być dostosowane do potrzeb chorego np. chorzy ze wzmożonym drżeniem muszą mieć posiłki bardziej kaloryczne, chorzy cierpiący dodatkowo na depresję i brak apetytu, muszą mieć inny rodzaj diety. Jeśli choroba rozwija się od kilku lat a jej skutki są coraz bardziej uciążliwe w życiu codziennym, ponieważ system neurowegetatywny nie jest w stanie zapewnić właściwego funkcjonowania organizmu - szczególnie jelit – pacjent musi zasięgnąć porady lekarskiej i stosować odpowiednią dietę. Na ogół powinniśmy przestrzegać generalnej zasady i spożywać 60% węglowodanów, 20 - 30% białka i 20 - 10% tłuszczów.
W praktyce to oznacza - spożywanie warzyw, chleba z pełnego przemiału, ziemniaków, ryżu, płatków, makaronu, owoców. W ciągu tygodnia, możemy sobie pozwolić na 2-3 jajka, 400 g mięsa, 200 g ryb, niewiele tłuszczu, bardzo mało słodyczy, dziennie 1-2 kieliszki wina lub 33 ml piwa. Obowiązkowo w ciągu dnia należy wypić min. 1,5 litra płynów, unikając przy tym płynów słodzonych i alkoholizowanych.
Wielu chorych ma problemy z połykaniem a zwłaszcza osoby chorujące od kilku lat. Dlatego tym chorym należy przyrządzać posiłki łatwe do połykania i doradza się opanowanie techniki połykania, które w sumie koordynuje ok.50-cioma mięśniami. Chorzy z chP mają rozregulowany system połykania i oddychania, co jest przyczyną zapalenia płuc z powodu zalegania resztek pokarmowych w układzie oddechowym. Specjaliści od żywienia radzą, aby tym chorym podawać posiłki zmiksowane, przetarte lub krojone w małe kawałki.
Przykład diety ubogiej w białka:
Śniadanie:
zalecane - chleb,masło,konfitura,kawa/herbata,sok ze świeżych owoców;
raczej unikać - mleka,jajecznicy,jogourtu,sera.
Obiad:
zalecane - warzywa,sałata,zupa,makaron,ryż,ziemniaki,kasze;
raczej unikać - mięsa,ryb,jajek,produktów mlecznych,tofu.
Desery:
zalecane - kompot owocowy,owoce,sorbet,ciastomałosłodkie,
raczej unikać - ciasto z kremem,lody.
Kolacja:
zalecane - owoce,chleb,ciasto drożdżowe,surowe warzywa.
ŻYCZĘ SMACZNEGO!
[url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/961lepokc8l0zhtx.png[/img][/url] [url=http://www.suwaczki.com/][img]http://www.suwaczki.com/tickers/km5s6iye0m79bl23.png[/img][/url]