Reklama:

Zawroty głowy u 3 letniego dziecka (3)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkująca
09-11-2007, 23:34:00

Od pół roku, raz na tydzień, czasami raz na dwa tygodnie mojej córce (2,9) kręci się w głowie. Kilka dni temu miała taki atak, który trwał pół minuty, z płaczem pobiegła do łóżka i widziałam jak przewracała oczami, jakby rzeczywiście kręcił się pokój. Była w pełni świadoma i krzyczała "zatrzymaj pokój, jestem chora, zatrzymaj pokój", byłam przerażona. Czasami też narzeka, że boli ją szyjka i trzyma się za kark. To się dzieje głównie wtedy, kiedy jest zmęczona - teraz ma jakąś infekcje wirusową i przyjmuje Flegaminę, a wcześniej brała Ibuprofen. Jakiś czas temu byliśmy w szpitalu - inna przyczyna pobytu, ale mówiłam o tym i miała też robiony rezonans magnetyczny. Dokładny opis badania jest następujący :
"W obrębie płata czołowego po stronie lewej widoczna jest ogniskowa zmiana o charakterze demielinizacyjnym o średnicy do 5mm. Obszary podwyższonego sygnału w sąsiedztwie rogów tylnych komór bocznych odpowiadają przestrzeniom
okołonaczyniowym Vichrowa Robina oraz ewolucji prodcesu mielinizacji. Układ komorowy nadnamiotowy symetryczny, nieposzerzony, nieprzemieszczony. Wodociąg mózgu drożny z widocznym przepływem, komora IV prawidłowa.
Struktury tylnojamowe bez patologicznych sygnałów. Przestrzenie płynowe przymózgowe prawidłowe. Patologicznego wzmocnienia po podaniu kontrastu nie uwidoczniono"
Lekarz przy wypisie ze szpitala w ogóle z nami nie rozmawiał. Dopiero w domu przeczytałam wypis i zaskoczyła mnie ta informacja. Pojechaliśmy do neurologa dzięcięcego, córka została zbadana i wszystko jest ok. Lekarka powiedziała, że trzeba będzie zrobić kolejny rezonans, ale najlepiej wtedy, kiedy dziecko nie będzie wymagało uśpienia. Twierdziła, że takie zmiany ma pewnie wiele osób, tylko nie wszyscy robią rezonans i mogą o tym nie wiedzieć. Mamy dziecko obserwować. I tyle. Obserwujemy i widzę te zawroty głowy. lekarka mówiła, ze raczej byłyby to napady padaczki, ewentualnie zaburzenia mowy, widzenia, czy trudności w uczeniu się z racji umiejscowienia zmian płacie czołowym. Tyle wiem.
Co to może być?. Córka była przebadana wzdłuż i wszerz wprawdzie z innego powodu, ale gdyby było coś nie tak to by wyszło chyba przy tych badaniach.Sama już nie wiem, co mam robić.

gość
12-08-2009, 18:40:00

10-11-2007 o 00:34, ChenDi :
Od pół roku, raz na tydzień, czasami raz na dwa tygodnie mojej córce (2,9) kręci się w głowie. Kilka dni temu miała taki atak, który trwał pół minuty, z płaczem pobiegła do łóżka i widziałam jak przewracała oczami, jakby rzeczywiście kręcił się pokój. Była w pełni świadoma i krzyczała "zatrzymaj pokój, jestem chora, zatrzymaj pokój", byłam przerażona. Czasami też narzeka, że boli ją szyjka i trzyma się za kark. To się dzieje głównie wtedy, kiedy jest zmęczona - teraz ma jakąś infekcje wirusową i przyjmuje Flegaminę, a wcześniej brała Ibuprofen. Jakiś czas temu byliśmy w szpitalu - inna przyczyna pobytu, ale mówiłam o tym i miała też robiony rezonans magnetyczny. Dokładny opis badania jest następujący :
"W obrębie płata czołowego po stronie lewej widoczna jest ogniskowa zmiana o charakterze demielinizacyjnym o średnicy do 5mm. Obszary podwyższonego sygnału w sąsiedztwie rogów tylnych komór bocznych odpowiadają przestrzeniom
okołonaczyniowym Vichrowa Robina oraz ewolucji prodcesu mielinizacji. Układ komorowy nadnamiotowy symetryczny, nieposzerzony, nieprzemieszczony. Wodociąg mózgu drożny z widocznym przepływem, komora IV prawidłowa.
Struktury tylnojamowe bez patologicznych sygnałów. Przestrzenie płynowe przymózgowe prawidłowe. Patologicznego wzmocnienia po podaniu kontrastu nie uwidoczniono"
Lekarz przy wypisie ze szpitala w ogóle z nami nie rozmawiał. Dopiero w domu przeczytałam wypis i zaskoczyła mnie ta informacja. Pojechaliśmy do neurologa dzięcięcego, córka została zbadana i wszystko jest ok. Lekarka powiedziała, że trzeba będzie zrobić kolejny rezonans, ale najlepiej wtedy, kiedy dziecko nie będzie wymagało uśpienia. Twierdziła, że takie zmiany ma pewnie wiele osób, tylko nie wszyscy robią rezonans i mogą o tym nie wiedzieć. Mamy dziecko obserwować. I tyle. Obserwujemy i widzę te zawroty głowy. lekarka mówiła, ze raczej byłyby to napady padaczki, ewentualnie zaburzenia mowy, widzenia, czy trudności w uczeniu się z racji umiejscowienia zmian płacie czołowym. Tyle wiem.
Co to może być?. Córka była przebadana wzdłuż i wszerz wprawdzie z innego powodu, ale gdyby było coś nie tak to by wyszło chyba przy tych badaniach.Sama już nie wiem, co mam robić.

gość
12-08-2009, 18:41:00

10-11-2007 o 00:34, ChenDi :

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

Dziwne bóle głowy
Czesc! 2msc temu byłam na kontroli u ginekologa. Z wynikami krwi. Tam wyszła wysoka prolaktyna. Plus bóle głowy, problemy z oczami jakby ucisk i lekka mgła. Przez 3min tak mi się robi. W dodatku mrowienie/drętwienie lewej strony twarzy. Głowa boli mnie przedewszystkim na czubku ( ciemieniowej) ból nie jest ciągły.
gość
Ból głowy
Mam 31 lat i od 2.10.2024 zmagam się z bólami głowy z prawej strony. Bóle są w okolicy potylicy po prawej stronie oraz nad prawym uchem. Ból jest kłujący, pulsujący, codzienny. Czasem pulsuje szybciej , a czasem wolniej. Pojawia się o różnych godzinach z różnym nasileniem , nie ma reguły, powtarzalności. Przemieszcza się między tymi punktami. Dotychczas nie zauważyłem żadnych towarzyszących objawów. Przeszedłem szereg badań tj. - Rezonans magnetyczny głowy z TOF - Tomograf komputerowy głowy - Rezonans magnetyczny odcinka szyjnego kręgosłupa - Nakłucie lędźwiowe - Blokady nerwu potylicznego większego i mniejszego - Fizjoterapie u 3 różnych fizjoterapeutów i Osteopaty - Badania okulistyczne ( tomograf oka, badania dna oka) - Badania krwi, zwyczajną morfologię, boreliozę, w kierunku chorób układowych -Rf, anty-CCP, p/ciała p/jądrowe i p/cytoplazmatyczne. - Badania u laryngologa endoskopem + TK zatok Wyniki wszystkich powyższych badań wychodzą bardzo dobrze. Obecnie zażywam lek Pregabalin 2 x dziennie po 75 mg oraz Amitriptylinum 1 raz dziennie 25 mg. Oceniając obecne bóle w skali 1-10 , dałbym im max. 6 , ale w znacznej większości są na 3-4. Mam to przyjmować minimum przez 3 miesiące. Kiedyś tj. 12 lat temu borykałem się z migrenami z aurą , ale udało się to zwalczyć. Z takich kwestii , które powtarzam wszystkim lekarzom , ale nie biorą tego pod uwagę to od 2 lat noszę aparat ortodontyczny. Wiem, że ma mocno zakorzenione zęby. Jak wyrywali mi ósemkę to sięgała do zatoki. 21.09.2024 wybiłem bark 5. raz w życiu i to nastawianie w szpitalu było tragiczne. Pani chyba nie wiedziała co robi aż w końcu przyszedł ktoś kompetentny i to ogarnął. Podczas gdy niekompetentna Pani próbowała nastawić mi wybity bark, bardzo się spinałem, całe ciało. Obecnie jestem na etapie prowadzenia dziennika bólów głowy, które lekarz prowadzący mnie, chce przeanalizować. Czy ktoś z Państwa może borykał się z podobnym problemem i mógłby podzielić się ze mną swoim doświadczeniem ? Jakie badania mógłbym wykonać ? Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek informacje.
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Reklama: