Reklama:

Zawroty głowy, szum w uszach, problemy z utrzymaniem równowagi (6)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

gość
30-07-2018, 10:18:34

Dzień dobry.
Mam 29 lat i problemy z kręgosłupem. Aktualnie jestem zapisana na rehabilitację (za dwa tygodnie wizyta u lekarza, który zdecyduje o zabiegach na jakie powinnam się zapisać), ale ortopeda zlecił konsultację neurologiczną na podstawie wyniku rtg.
Jestem już zapisana na wizytę, aczkolwiek czy mógłby ktoś chociaż wyjaśnić co pokazuje wynik rtg i czy to coś poważnego skoro ortopeda skierował do neurologa.
Oto wynik rtg
rtg kręg C
Niewielkie zwężenie przestrzeni międzykręgowych C2/C3, C4/C5, C5/C6 - podejrzenie dyskopatii. Zniesienie lordozy szyjnej. Lewostronne skrzywienie kręgosłupa C.
Rtg kręg Th
Pogłębienie kifozy piersiowej.
Poza tym inne kostne zmiany strukturalne nie są widoczne.
Rtg kręg L/S
Zniesienie lordozy lędźwiowej. Płytkie prawostronne skrzywienie kręgosłupa Th/L z rotacją kręgów lędźwiowych w prawo.
Wysokość przestrzeni międzykręgowych w normie.
Poza tym objawy takie jak zawroty głowy szczególnie przy szybkim odwróceniu głowy, problemy z utrzymaniem równowagi, potykanie się nawet na prostej drodze, szum w uszach, uczucie sztywnego karku oraz ból karku promieniujący aż do przodu głowy. Noszę okulary korekcyjne, wada -0,75 oraz -1,5, czasami pojawiają się czarne plamki przed oczami. Problem ze skupieniem wzroku w jednym miejscu. Problemy z koncentracją. Nadwrażliwość na dźwięki. Częste drętwienie nóg oraz rąk. Drżenie rąk. W przeciągu ostatnich 4 miesięcy dwa ataki rwy kulszowej z bólem promieniującym w lewej nodze do kostki w prawej do kolana. Uczucie sztywności pleców, ból po dłuższym przebywaniu w jednej pozycji, najbardziej nasilający się podczas stania oraz leżenia.
Proszę o podpowiedź gdzie jeszcze poza neurologiem powinnam się udać? Czy powinnam wykonać jeszcze jakieś inne badania? Na co zwrócić uwagę?
Do tej pory pracowałam fizycznie, ciężko, potem urodziłam dziecko. Powoli chciałabym wrócić do aktywności zawodowej, ale czy praca fizyczna nie pogorszy mojego stanu? Chciałabym jak inne matki bawić się z dwuletnim już dzieckiem, aczkolwiek krótki bieg czy zabawa na dworze a mnie już coś boli, nie mogę się schylić czy silnie boli głowa. Proszę o pomoc, żebym mogła poprawić standard swojego funkcjonowania.
Z góry dziękuję za poświęcony czas i pomoc.
Pozdrawiam serdecznie.
gość
31-07-2018, 13:11:38

Treść zablokowana przez moderatora

gość
02-08-2018, 10:57:58

Byłaś u laryngologa? może coś z zatokami albo błędnikiem, dodatkowo jesteś bardzo nerwowa? nie mówię, że kręgosłup nie może dawać takich objawów, bo daję ale równie dobrze mogą to być objawy nerwicy wegetatywnej, bardzo mocno przejmowałas się stanem swojego zdrowia? kręgosłupa? i wtedy pojawiły się te objawy?
gość
04-08-2018, 09:18:14

Dzien dobry Panstwu,
chcialbym sie podzielic i udostepnic kazdej cierpiacej osobie nasze doswiadczenie i wiedze na temat pozbycia sie choroby kregoslupa. Wiedze i doswiadczenie zdobylismy z koniecznosci, poniewaz jeszcze nie tak dawno temu moja Zona byla osoba bardzo cierpiaca majac problemy z chorym kregoslupem a dokladnie ucisk na nerw tzw. zespol korzeniowy lędzwiowy. Wielomiesieczne konsultacje lekarskie i terapeutyczne nie przynosily poprawy, a wrecz przeciwnie.
Wydalismy mnostwo pieniedzy, bo chcac bez kolejek trzeba bylo za wszystko placic.
Celem uzupelnienie i zrozumienia, dlaczego „udalo” nam sie przez przypadek znalezc pozytywne rozwiazanie i pomoc, musze dodac, ze przez 39 lat mieszkalismy w Niemczech i dopiero od niedawna w Polsce. W naszej domowej bibiotece znajdowala sie ksiazka, ktora zmienila wszystko. Zapomnielismy o tej ksiazke, kupionej przed laty. Teraz okazala sie bardzo przydatna.
Autor ksiazki, znany na swiecie niemiecki specjalista w dziedzinie leczenia ukladu kostnego a przede wszystkiem schorzen kregoslupa, opisuje sprawdzona i jedyna w swoim rodzaju metode, stosowana w Jego Klinikach w Niemczech, ktora juz pomogla tysiacom ludzi oraz moje Zonie rowniez.
Nie musze dodawac, ze metoda ta nie jest stosowana w Polsce.
Nawiazalismy kontakt z Klinika w Niemczech. Termin konsultacji wyznaczono za trzy dni.
Zaraz po konsultacji otrzymalismy dwa pierwsze terminy zabiegow w krotkich odstepach czasowych. Zabieg trwal okolo 15 minut i jest praktycznie bezbolesny. Po zabiegu 20 minutowa obserwacja pacjenta i do domu.
W zaleznosci od stopnia doleglowosci, przewidywane sa 4 do 8 zabiegow.
W przypadku moje Zony juz po pierwszym zabiegu nastapila poprawa do tego stopnia, ze nie musiala przyjmowac od dlugiego czasu zadnych lekartw przeciwbolowych,bez ktorych wczesniej po prostu „nie funkcjonowala”.
Szukalismy mozliwosci leczenia na terenie Polski, lecz wszystkie nasze zapytania do wyspecjalizowanych klinik jak i konsultacje lekarskie sprowadzaly sie do operacji kregoslupa, ktore:
- sa metodami bardzo inwazyjnymi z negatywnymi skutkami ubocznymi
- nie gwarantuja calkowitego wyleczenia
- zwiazane z duzymi kosztami
- zwiazane z bardzo dlugim okresem wyczekiwania na termin operacji
- dlugotrwalym, zmudnym i kosztownym okresie rekonwalescencji
Dlatego wybralismy inna droge, ktora okazala sie byc w kazdym punkcie lepsza.
Na koniec jeszcze mala dygresja: calkowity koszt leczenia w Niemczech sfinansowany zostal przez Narodowy Fundusz Zdrowia (NFZ) na podstawie dokumentacji oraz zlozonego wniosku.
Zainteresowanym, chorym i cierpiacym ze wzgl. na problemy z kregoslupem, chetnie wskaze droge, ktora wyzej opisalem.
gość
11-08-2018, 21:02:57

Dzień dobry,
czy jest Pani po jakimś urazie, wypadku?
Samo zniesienie lordozy w kręgosłupie szyjnym może powodować takie objawy, jakie Pani opisuje. Mogą to być też konsekwencją nawet niewielkiego urazu typu strzał z bicza (uraz biczowy kręgosłupa szyjnego, whiplash). Wiedza na ten temat jest w Polsce ciągle za mała, a tego typu urazy i objawy niedoszacowane. Wiem, o czym piszę, bo przechodziłamprzechodzę to samo.
Proszę zwrócić się do dobrego fizjoterapeuty, ale koniecznie osteopaty. Pomoże Pani, a na pewno wszystko wyjaśni i uspokoi.
gość
12-08-2018, 08:31:57

Dzień dobry,
nie udaje mi się zamieścić mojego wpisu bezpośrednio pod Pana postem, ale chciałam zapytać, czy mógłby Pan napisać coś więcej, tu na forum, na temat zabiegów, z jakich korzysta w Niemczech Pana Żona?
Od wielu lat choruję z powody kręgosłupa, odcinek szyjny, i nie mogę znaleźć pomocy. Próbowałam już też praktycznie wszystkich możliwych terapii i sposobów leczenia.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: