Witam
Od pewnego czasu odczuwam co jakiś czas zawroty głowy oraz drętwienia połowy 3 palca oraz 4 i 5 palec (w zależności jak śpię na prawym boku to z prawej ręki jak na lewym boku to z lewej ręki).
Wiek pacjenta 39lat
~3 lata temu miałem wypadek (drabina mi spadła na głowę z wysokości okolo 4m, ostrą krawędzią powodując pęknięcie czaszki nad lewą skronią - pęknięcie widoczne na obrazie mri głowy jako zrośnięte)
Zauważam także, że w momencie jak pojawiają sie zawroty glowy to prawie zawsze mi się chce iść do toalety oddać mocz. Po oddaniu po chwili mam wrażenie że mija.
Zaznaczę też że mam pracę przy komputerze z pochyloną głową i do zjawiska zawrotu głowy często dochodzi właśnie podczas pracy przy komputerze.
Ktoś coś doradzi? Zastanawiam się czy to problem z kręgosłupem, neurologiczny, psychiczny (stres) czy z układem krążenia. Gdzie się udać w pierwszej kolejności z tymi zawrotami głowy?
Poniżej opis badań mri:
Poniżej opis z badania mri karku:
Spłycona fizjologiczna lordoza szyjna.
Obniżona przestrzeń międzykręgowa C5/C6.
W poziomie C4/C5 widoczna jest protruzja krążka międzykręgowego położona centralnie zwężająca przestrzeń płynową przedrdzeniową nie chodząca do rdzenia, wymiar AP ok. 12 mm. Rezerwa objętościowa otworów korzeniowych zachowana.
W poziomie C5/C6 widoczna jest szerokopodstawna centralno-lewoboczna protruzja krążka
międzykręgowego zwężająca przestrzeń płynową przedrdzeniową oraz zardzeniową, wymiar AP ok. 10 mm. Rezerwa objętościowa otworów korzeniowych prawego zachowana, lewego ograniczona przez zwyrodnieniowe wyostrzenia.
W poziomie C6/C7 centralno-prawoboczna protruzja zwęża przestrzeń płynową przedrdzeniową nie
chodząc do rdzenia, wymiar AP ok. 8 mm. Rezerwa objętościowa otworów międzykręgowych lewego zachowana, prawego ograniczona przez osteofitarne zmiany wytwórcze.
Rdzeń kręgowy w zobrazowanym odcinku prawidłowej intensywności sygnału, prawidłowej szerokości