Reklama:

zastrzyk do kregoslupa przy wypuklinie dysku... (2)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
14-07-2009, 10:00:00

witam. Mam 19 lat od około roku cierpie na dyskopatie. (Nabawiłem sie jej przez 5 lat jazdy na rowerze bmx, nie cwiczylem miesni dolnych plecow przez co byly oslabione i doszlo do kontuzji )
Przez ostatni rok przeszedlem przez: 3x 10 zabiegow fizyko terapii, krio komore, i mialem terapie manualna. Nie przynosi to zbyt duzej poprawy bol bardzo dokucza... ale nadal cwicze w miare mozliwosci. Nosze pas ledzwiowy,jak siedze staram sie nie schylac, i nie siedziec. wczoraj bylem u nerochirurga i dostalem zastrzyk w kregolsup bole natychmiast przeszly, ale obawiam sie ze pewnie nie na dlugo, w czwartek mam kolejna wizye i kazal mi kupic jakies ampulki....
miesiac temu zrobilem badanie rezonansem magnetycznym oto wyniki:

Badanie MR uwidoczniło nasilenie fizjologicznej lordozy w części dolnej kręgosłupa. Wysokość i sygnał trzonów kręgów lędźwiowych w granicach normy. Na poziomie L5S1 widoczna centralna wypuklina do kanału kręgowego na głębokość 6mm nie niepowodująca bezpośredniej kolizji z nerwami rdzeniowymi. Wysokość i sygnał pozostałym/trzonowych w granicach normy. Szerokość obramowań kostnych kanału kręgowego w granicach normy tj ok 18mm w wymiarze strzałkowym. Stożek końcowy rdzenia na poziomie L3

cos wiecej na ten temat ? aha jesli chodzi o bole to nie mam dretwienia konczyn bol pojawia sie przy schylaniu i odychalniu lub jak dluzej postoje czy posiedzie
gość
10-03-2011, 00:51:53

Gość 2009-07-14 12:00:00 witam. Mam 19 lat od około roku cierpie na dyskopatie. (Nabawiłem sie jej przez 5 lat jazdy na rowerze bmx, nie cwiczylem miesni dolnych plecow przez co byly oslabione i doszlo do kontuzji )

Przez ostatni rok przeszedlem przez: 3x 10 zabiegow fizyko terapii, krio komore, i mialem terapie manualna. Nie przynosi to zbyt duzej poprawy bol bardzo dokucza... ale nadal cwicze w miare mozliwosci. Nosze pas ledzwiowy,jak siedze staram sie nie schylac, i nie siedziec. wczoraj bylem u nerochirurga i dostalem zastrzyk w kregolsup bole natychmiast przeszly, ale obawiam sie ze pewnie nie na dlugo, w czwartek mam kolejna wizye i kazal mi kupic jakies ampulki....

miesiac temu zrobilem badanie rezonansem magnetycznym oto wyniki:

Badanie MR uwidoczniło nasilenie fizjologicznej lordozy w części dolnej kręgosłupa. Wysokość i sygnał trzonów kręgów lędźwiowych w granicach normy. Na poziomie L5S1 widoczna centralna wypuklina do kanału kręgowego na głębokość 6mm nie niepowodująca bezpośredniej kolizji z nerwami rdzeniowymi. Wysokość i sygnał pozostałym/trzonowych w granicach normy. Szerokość obramowań kostnych kanału kręgowego w granicach normy tj ok 18mm w wymiarze strzałkowym. Stożek końcowy rdzenia na poziomie L3

cos wiecej na ten temat ? aha jesli chodzi o bole to nie mam dretwienia konczyn bol pojawia sie przy schylaniu i odychalniu lub jak dluzej postoje czy posiedzie

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Proszę o pomoc
Dzień dobry mam pytanie czy to jest swardzenie rosiane
gość
Paraliż rąk w samolocie
Czy ktoś się spotkał z takim przypadkiem. Syn po raz pierwszy leciał samolotem. W czasie startu sparaliżowało mu obie ręce, częściowo policzki, miał problem z mówieniem. objawy zaczęły ustępować, gdy samolot osiągnął wysokość. Trwało to około godzinę. Potem się już nie powtórzyło. Co może być powodem?
gość
Początek diagnostyki
Witam , zmiany wykryte w sumie przypadkowo w RMagnetycznym w odcinku lędźwiowym 1.5mm prawdopodobnie wyściolczak. Był robiony RM głowy, RM kręgosłupa szyjnego i piersiowego 6 m-cy temu ( czysto ) odebrane wyniki teraz samego lędźwiowego ponownie i 1.5mm taki sam jak pół roku temu wynik... Co dalej? Jakie są dalsze postępowania... Oczywiście neurolog i neurochirurg będzie konsultacja Ale jak to co robić na co się nastawić ??
Reklama: