Reklama:

Zastosowanie ksenonu w leczeniu udaru (2)

Forum: Udary i tętniaki

Początkujący
09-01-2015, 23:29:03

Przeglądając patenty dotyczące ksenonu, znalazłem wiele informacji dotyczących zastosowania tego gazu leczniczego ze względu na jego właściwości neuroprotekcyjne i przeciwdziałające neurointoksykacji ksenon ma zastosowanie lecznicze w przypadku udaru, ale i innych chorób, jak schizofrenia, niedotlenienie poporodowe noworodka, niedokrwienie mózgu, zaburzenia poznawcze, Parkinson, Alzheimer, de Tourette, a nawet migrena, nadwrażliwość na ból, czy zaburzenia słuchu.
Czy ktoś to w Polsce, w Europie, stosuje? Jeśli tak, to kto? Gdzie zasięgnąć informacji?
gość
17-01-2015, 23:20:16

Według Wikipedii "Może znaleźć także zastosowanie w medycynie, ponieważ podawany drogą wziewną chroni komórki nerwowe w mózgu i rdzeniu kręgowym przed obumieraniem (np. po urazie czy udarze mózgu)" Patrz http://www.eurekalert.org/pub_releases/2006-02/icl-nss022406.php.
PUBLIC RELEASE: 24-FEB-2006 New study shows xenon gas safe in surgery and could help stop nerve damaging illnesses
IMPERIAL COLLEGE LONDON
Scientists have successfully conducted the first clinical trial giving xenon gas to patients undergoing coronary artery bypass grafting in order to safeguard against postoperative brain damage that can occur following this procedure.
Research published in Anesthesiology shows how the team safely gave xenon to 12 patients undergoing coronary artery bypass grafting while on cardiopulmonary artery bypass, a step which could eventually lead to new treatments for people suffering from illnesses that damage nerve cells, such as strokes, and brain and spinal cord injuries.
Earlier preclinical work by the team showed that xenon was effective as a neuroprotectant, stopping processes present during strokes or brain and spinal cord injuries that would damage nerve cells. They found that xenon was capable of blocking the effects of a particular type of glutamate receptor, the same receptor implicated in the pathway that leads to nerve cell death.
The discovery that xenon acted as a neuroprotectant came about when Professor Nick Franks, a biophysicist from Imperial College London was investigating possible molecular targets which could be responsible for the action of different anaesthetics.
Professor Mervyn Maze, an anaesthetist from Imperial College London who has collaborated with Prof Franks in the xenon research programme, said: "We knew from our earlier studies that xenon was effective in stopping damaged nerve cells from dying, but this study is of tremendous importance as it shows that it is feasible to administer xenon safely to a population of patients at risk for developing brain damage. What we need now is a clinical trial to test the efficacy of xenon in large numbers of patients.
"Xenon could provide a whole new way of treating nerve damaging illnesses. Although we can stop people dying from these illnesses, there is not much we can do to stop the nerve damage that ultimately leads to devastating long-term disability.
Professor Franks added: "We hope xenon could be developed as a novel treatment. It is naturally occurring, and more importantly, its known lack of toxicity makes it an attractive candidate as a neuroprotectant in humans.
"Ultimately, we hope xenon could become part of standard medical treatment, with paramedics being able to administer it to stroke and brain-injured victims to stop ongoing nerve cell death."
###
Disclaimer: AAAS and EurekAlert! are not responsible for the accuracy of news releases posted to EurekAlert! by contributing institutions or for the use of any information through the EurekAlert system.
zdrowy już byłem..., i co dalej?. :-)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Grasica przetrwala
Dzien dobry czy to forum jest jeszcze aktywne. Szukam porady ,chcialam porozmawiac
gość
Fasd
Witam serdecznie chciałabym porozmawiać z neurologiem dziecięcym na temat diagnozy u 3 letniego dziecka któremu zdiagnozowano po 2 latach od narodzin Fasd. Otóż przedstawię państwu moją historię. Byłam w toksycznym związku mój partner a ojciec naszego dziecka to specyficzna osoba. Podczas kłótni wyrzucał nas z domu . Ja po kilku dniach wracała z dzieckiem spowrotem. Ojciec dziecka jest wrogiem alkoholu nie pije i nie pali. Jak i również ja jestem wrogiem alkoholu. Tak owszem pale papierosy. Z naszych kłótni wyszła taka sytuacja że odebrano nam dziecko tymczasowo z powodu kłótni i niestebilizacji. Dziecko będąc w rodzinie zastępczej 10 miesięcy temu miało badanie pod kątem fasd. Z badań rozwoju dziecka wyszło że moja córka ma Fasd. Ja nie piłam w ciąży i nie pije alkoholu, ojciec dziecka również nie pije. . Czy na podstawie rozwoju można stwierdzić u dziecka Fasd. ? Jestem załamana ta diagnoza i wogole się z nią nie zgadzam. Czytając szukając po internecie wiem że wyszło by to na badaniach USG jak i po urodzeniu dziecka. Jednak takiego czegoś nie stwierdzono u mojej córki. Jestem przerażona ta diagnoza. Córka po swojej babci odziedziczyła w genach jedno większe ucho i odstające. Do tego badanie rynienki pod nosem miała wąskie przed podcięciem wędzidełka górnego pod górną warga. Jeżeli by się odezwała jakaś pani neurolog pediatra bo nawet nie wiem gdzie zaczerpnąć informacji może wysłać na priv wyniki badań. Gdzie dostałam je od pani opiekunki po 10 miesiącach od ich wykonania. Nawet nie wiedziałam że moja córka miała robione takie badanie. Dodam iż doktor rodzinny również potwierdził że to nie możliwe by dziecku po 2 latach stwierdzono Fasd gdy matka i ojciec nie pili alkoholu. Pani z opieki społecznej również potwierdziła i potwierdzi w sądzie że u nas alkoholu do domu nigdy nie było. Nie mogę sobie dać z tym rady że z mojego dziecka jest robione dziecko kaleka. Proszę o jakąś odpowiedź Email pani jakieś neurolog bym mogła uzyskać jakiej kolwiek informacji . Dziękuję
gość
Dziwne bóle głowy i szyii
Witam piszę do was z zapytaniem ponieważ może ktoś przechodził coś podobnego i dalej mi podpowie co robić. Około dwa miesiące temu zaczęła boleć mnie głowa z tyłu po prawej stronie ból nie jest mocny raczej lekki po tabletce przeciwbólowej ustępuje na cały dzień lecz najbardziej męczące jest to iż trwa co dzień od rana aż do położenia się w łóżku wtedy ustępuje. Byłam u kilku neurologów którzy nie stwierdzili objawów neurologicznych każdy "szedł" w kierunku napięcia mięśni potylicznych barkowych ogólnie mięśni znajdujących się w tym obrębie. Robiłam rtg które wykazało zniesienie lordozy szyjnej oraz boczne lekkie skrzywienie kręgosłupa korzystałam z kilku różnych fizjoterapii (tylko jedna przyniosła ulgę ból zniknął na dwa tygodnie) gdy pojawił się ponownie postanowiłam wykonać rezonans odcinka szyjnego który wykazał zniesioną lordoze (rezonans był niskopolowy 0,4 T zastanawiam się czy nie był zbyt słaby i czegoś nie przeoczył) ostatnio ból zniknął samoistnie na kilkanaście dni ale wczoraj się znów pojawił czasami promieniuje za ucho do skroni zdarzyło się też do oka ale zazwyczaj odczuwam go w jednym miejscu z tył głowy bardzo nisko czasami czuję jakby mrowienie w karku i ciągnięcie zdarza się także iz ból pojawia się w innych częściach głowy ale jest to kilkusekundowy ból kłujący który szybko mija obecnie czekam na rezonans głowy ponieważ zaczęłam się zastanawiać czy to nie jakiś guz myślę s gdzie jeszcze mogę szukać przyczyny może ktoś przechodził coś podobnego. Będę wdzięczna za rady.
gość
Rezonans głowy i angiografia bez kontrastu
Proszę o odpowiedź czy muszę się martwić wynikami? Kilka razy pojawił się ból głowy, dwa razy przestawałam widzieć i wrażenie wykręcania gałek ocznych, zawroty głowy. Narazie ustało. Pojawia się pisk lub szum w uchu. Okulista zapisał okulary. Poniżej wynik badania: Badanie angio-MR: hipoplazja odcinków A1 t. mózgu przedniej prawej i P1 t. mózgu tylnej prawej, wady naczyniowej ani ewidentnej niedrożności w obrębie tętnic koła Willisa badanie nie wykazało. Opis badania: Badanie MR głowy wykonane w sekwencjach FSE, SE, FLAIR, opcji DWI, SWAN w obrazach T1- i T2- zależnych w płaszczyznach czołowej, strzałkowej i poprzecznej wykazuje: Układ komorowy położony pośrodkowo, nieposzerzony. Przestrzenir podpajeczynówkowe prawidłowej szerokości. W nad namiotowej istocie białej okołokomorowej przy rogach czołowych komór bocznych pojedyncze drobne ogniska hiperintensywne w obrazach T2-zależnych i FLAIR o śr. do 3mm - zmiany o charakterze niedokrwiennym. Poza tym intensywność sygnału istoty białej i szarej prawidłowa. Struktury podnamiotowe prawidłowy obraz MR. Cech ograniczenia dyfuzji w badaniu DWI ani ognisk krwotocznych w SWAN nie stwierdza się. Czy muszę się martwić?
Reklama: