Reklama:

Zapytanie o cewnik foleya. (4)

Forum: Niepełnosprawność

Początkujący
27-10-2014, 19:26:01

Witam. Chciałbym zapytać czy bardzo jest uciążliwe dla organizmu stosowanie długotrwale cewnika wewnętrznego wraz z workiem do zbiórki moczu ?.
Czy mogą wystąpić jakieś trwałe uboczne skutki ?, zapytuję o to ponieważ mam duże problemy z pęcherzem moczowym od dłuższego czasu.
Miałem wizytę u lekarza i zaaplikował mi cewnik wewnętrzny i powiedział, że w moim przypadku to będzie najlepsze rozwiązanie i jezęli mnie to nie przeszkadza to mam się do tego urzadzenia przyzwyczaić nawet na stałe.
Powiem szczerze, że z początku to było niezbyt fajne uczucie z rurką wewnątrz , ale po kilku dniach się okazało, że mój organizm zaakceptował cewnik i teraz prawie go już nie czuję.
A ja się czuję dość w miarę komfortowo bo nie mam problemów z moczeniem się-po prostu potrafiłem nasikać w ubranie, nie martwię się o sikanie w ciągu dnia i nawet w nocy- w ogóle nie czuję, że sikam czy piję dużo różnych płynów czy mało.
Cewnik pozwala w miarę komfortowo funkcjonować tylko martwię się czy jak będę go stosował cały czas czy nie odbije się to na moim zdrowiu ?.
Dziękuję za wszystkie pomocne odpowiedzi i pozdrawiam.
gość
14-11-2014, 23:10:02

Nie musi. Jeśli nie chcesz mieć problemów z cewnikiem musisz go traktować jak część swojego ciała czyli musisz zadbać o utrzymanie cewnika w czystości. Każdego dnia a w lecie gdy organizm poci się, częściej, cewnik powinien być myty ciepłą wodą z mydłem, najlepiej szarym, w czasie kąpieli w wannie lub pod prysznicem. Mycie cewnika należy wykonywać ruchami od cewnika w kierunku worka na mocz tak aby nie przenosić bakterii w kierunku ujścia zewnętrznego cewki moczowej.
Aby zminimalizować ryzyko infekcji układu moczowego konieczne jest zwiększenie ilości spożywanych płynów nawet do trzech litrów na dobę. Cewnik i wężyk łączący go z workiem do zbiórki moczu nie mogą być pozaginane. Należy pamiętać aby worek do zbiórki moczu był poniżej poziomu pęcherza co gwarantuje niskie ciśnienie w układzie i zapobiega cofaniu się moczu do pęcherza moczowego lub zatrzymaniu w pęcherzu.
Problemy mogące się pojawić?.
Skurcze pęcherza moczowego- Większość pacjentów z cewnikiem założonym do pęcherza moczowego odczuwa dyskomfort w postaci bólu podbrzusza, uczucia parcia na mocz. Wszystkie te dolegliwości spowodowane są tym, że pęcherz próbuje wypchnąć cewnik na zewnątrz. W przypadku gdyby dolegliwości nie zmniejszały się z czasem urolog może przepisać leki hamujące czynność mięśnia wypieracza pęcherza moczowego
Przeciek wokół cewnika- Przeciekanie moczu obok cewnika może pojawić się podczas skurczów pęcherza moczowego lub podczas parcia przy oddawaniu stolca. Zatkanie cewnika lub jego zagięcie uniemożliwiające swobodny odpływ moczu może być przyczyną przeciekania moczu obok cewnika.
Krew lub skrzepy w moczu- Balon cewnika drażni śluzówkę pęcherza moczowego i gruczoł krokowy, co często jest przyczyną krwawienia.. Drobne skrzepy w moczu nie powinny budzić niepokoju. W przypadku dużych skrzepów należy skontaktować z urologiem.
Zatkanie odpływu moczu z cewnika- Pierwszym krokiem jaki należy zrobić w przypadku podejrzenia zatkania cewnika /nie przybywa moczu w worku/ jest sprawdzenie czy cewnik i wężyk worka do zbiórki moczu nie są pozaginane lub umieszczone powyżej poziomu pęcherza moczowego. W przypadku utrzymującego się braku moczu z towarzyszącym bólem podbrzusza z uczuciem parcia na mocz należy skontaktować się z lekarzem. Skrzepy krwi, fragmenty włóknika, sole wapniowe zatykające kanał cewnika, lub fragmenty guza pęcherza moczowego są najczęstszymi przyczynami zatkania cewnika.
Wypadanie cewnika- Może pojawić się w przypadku nieszczelności balonu lub nieszczelności zaworu przy rurce do uszczelniania balonu. W sytuacji gdy cewnik wypada z pęcherza moczowego skontaktuj się z lekarzem.
Infekcja układu moczowego- W przypadku założonego cewnika wzrasta ryzyko infekcji układu moczowego. W przypadku mętnego, cuchnącego moczu z uczuciem pieczenia pęcherza, cewki moczowej skontaktuj się z lekarzem.
Pozdrawiam.
zdrowy już byłem..., i co dalej?. :-)
Początkujący
19-11-2014, 18:12:58

Witaj Romanek. Chciałbym podziękować za tak wartościową i zarazem obszerną odpowiedź, pozwolę sobie jeszcze dopytać jeśli możesz lub ktoś inny będzie chciał udzielić odpowiedzi.
A mianowicie chodzi mi o dwie kwestie, pierwszą czy przy długotrwałym stosowaniu cewnika może się pojawić zmniejszenie objętości pęcherza i czy jest to w razie czego możliwe do odwrócenia ?.
Chodzi mi o to powiedzmy na razie mam cewnik założony ok. cztery tygodnie, ale z tego co wiem będzie o wiele dłużej i póki co na razie się nie zanosi bym się go pozbył.
A boję się, że po pewnym czasie mogą być problemy z pęcherzem jego wielkością.
A druga kwestia o, którą zapytam czy może nastąpić też całkowity zanik trzymania moczu po zacewnikowaniu ?, czy np. zwieracz może ulec uszkodzeniu od cewnika czy mogą pojawić się inne jakieś problemy ?.
Pytam o takie sprawy bo od lekarzy nie za wiele się można dowiedzieć , albo spłycają swoje odpowiedzi lub mówią Pan się nie martwi jakoś to będzie czas pokaże.
A moim zdaniem to nie tedy sprawa bo każdy w chorobie chce wiedzieć co go czeka.
Dziękuję za kolejne odpowiedzi i pozdrawiam.
gość
19-11-2014, 21:03:46

Zbyt krótko korzystałem z tego "udogodnienia" więc nie udzielę autobiograficznej odpowiedzi. Aktualnie mam inną instalację. Jednak myślę że skoro, zarówno zwieracz pęcherza jak i zwieracz cewki moczowej to są mięśnie, które mimo cewnika, będą działały /pracowały/ tak jak do tej pory mimowolnie, nie powinny wysiąść. Również pęcherz raczej nie będzie całkowicie bezczynny i jeżeli nie jest lub nie będzie uszkodzony np. elektroresekcjami brodawczaków nie powinien zmniejszyć pojemności. Materiał z jakiego został wykonany jest niesamowicie elastyczny. Ale prawdopodobnie są to sprawy bardzo indywidualne, i pewnie dlatego lekarze nie chcą udzielać konkretnych odpowiedzi. Ale to jest moje zdanie, które może nie być zgodne z wiedzą doświadczonych praktyków z niesprawną kanalizacją w tej wersji.Pozdrawiam.
zdrowy już byłem..., i co dalej?. :-)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: