Reklama:

zapalenie kaletki krętarza większego (3)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
28-05-2013, 11:51:53

Mam 44 lata,diagnoza spondyloartropatia zapalna z podejrzeniem zzsk.Oprócz bólów kręgosłupa, w każdym odcinku, występują bóle stawów krzyżowo biodrowych z zapaleniem, dużych stawów obwodowych. W stawach biodrowych usg wykazało zapalenie kaletki krętarza większego w każdym biodrze, poza tym zmniejszone szpary stawowe i zwłóknienia przyczepu bliższego. Tabletki przeciwzapalne, przeciwbólowe i sterydy nie pomagają. Czy ktoś miał bodobne problemy, jak leczyć stawy biodrowe, czy pozostaje zabieg operacyjny?
Początkujący
28-05-2013, 12:50:44

Witam.
Zapalenie tej kaletki faktycznie przewlekłe i bolesne paskudztwo. Wymaga dłuższej rehabilitacji i cierpliwości. Stosuje się głównie zabiegi indywidualne na tkankach miękkich i ewentualnie zabiegi z fizykoterapii. Polecam też okłady z lodu. Co do reszty dolegliwości polecam wizytę na stronie http://www.rehabilitacja-domowa.info/. Tam znacznie więcej na ten temat.
gość
28-05-2013, 13:10:43

Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze pytanie: jakie konkretne zabiegi na tkanki miękkie można by zastosować, ból jest przy chodzeniu, staniu, leżeniu jeszcze gorszy.Sama nie mogę uciskać tego miejsca bo jest bardzo tkliwe. Ćwiczenia w podwieszeniu spowodowały większy ból, sama w domu również ćwiczę, bez rezultatu.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: