Reklama:

zaostrzone fale alfa - wybnik EEG (3)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Wtajemniczona
16-01-2010, 00:40:30

Witam,
proszę o interpretację wyniku eeg mojego męża.
Dodam, że zrobione zostało z powodu częstego bólu głowy, pseudomigrenowego.
"w zapisie dominuje regularna czynność fal alfa 11c/s o amplitudzie do 30uV reagująca na otwarcie oczu.

Hw i Fs: b.zm.

Po zakończeniu Fs w odprowadzeniach poprzecznych z lewej okolicy skroniowej pojawiają się zaostrzone fale alfa i fale theta 5-6c/s raz jeden uogólniające się.

Wniosek: zapis o niedużych zmianach patologicznych (o lokalizacji głębokiej) w lewej okolicy skroniowej wykazujących tendencję do uogólnienia.

Wizyta u neurologa - za miesiąc!!!Normalka...

Dlatego proszę Panią o informacje o wyniku.
Pozdrawiam

Oczywiście w temacie postu powinno być napisane - WYNIK EEG, a nie wybnik...no cóż
Renata [link=\\"http://straznik.dieta.pl/\\"][image noborder]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=60694d191237293e0.png[/image][/link]
gość
20-01-2010, 14:31:27

Jak wspominałam wielokrotnie, badanie EEG jest badaniem pomocniczym i może być interpretowane jedynie w powiązaniu do wywiadu chorobowego (rodzaj bólów głowy, czas trwania, objawy towarzyszące, czynniki prowokujące, itp), stanu klinicznego pacjenta oraz innych badań dodatkowych (w tym badania obrazowego głowy).
W przypadku bólów głowy nie jest badaniem podstawowym. U badaniu EEG u 10-20 % populacji mogą wystepować różne mniejsze lub większe nieprawidłowości zapisu. Nie wiem, jakie było zamierzenie prowadzącego lekarza podczas zlecenia badania u Pani męża, ale jeżeli ocena zmian pod kątem padaczki, to powyższy zapis o nich nie świadczy. Niemniej jednak dokładnej interpretacji musi dokonać lekarz prowadzący, na podstawie wywiadu i badania pacjenta.
Wtajemniczona
20-01-2010, 20:18:08

Wskazaniem do badania EEG były bardzo częste, trwające od kilku lat bóle głowy z lewej strony, właśnie przy skroni. o różnym stopniu nasilenia, z różną reakcją na środki przeciwbólowe, ergotaminę, kodeinę itp.
Mężowi towarzyszą niekiedy takie objawy, jak brak koncentracji, niewielkie zaburzenia pamięci (zapomina).
Wizyta za miesiąc, dlatego dziękuję za informację.
Renata [link=\\"http://straznik.dieta.pl/\\"][image noborder]http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=60694d191237293e0.png[/image][/link]

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Stan po urazie czaszkowo-mozgowym
Witam serdecznie, otrzymałem wynik rezonansu magnetycznego ojca i chciałbym zapytać czy jest ktoś w stanie przybliżyć mi znaczenie tego opisu w przyziemny sposób? Pozdrawiam.
gość
MR glowy bez i z kontrastem
W istocie bialej podkorowej oraz okolokomorowej obu polkol mozgu sa obecnie dosc liczne niewielkie ogniska podwyzszonego sygnalu w obrazach T2/FLAIR,bez cech restrykcji dyfuzji,bez wzmocnenia - niespecyficzne,przewlekle w obrazie MR,prawdopodobnie naczyniopochodne.Fazekas1.W rawej polkoli móżdzku drobna jama malacyjna 7 mm. Symetryczne niewielkie ogniska obniżonego sygnałuw sekw.SWI w galkach bladych - zmany degeneracyjne.Niewielki uogolniony zanik korowy wyrazony poszerzeniem plynowych przestrzeni przymozgowych.Uklad komorowy ustawiony w osi,symetryczny,rawidłowej szerokosci.Przysadka mózgowa mala,obraz " pustego siodla."Kąty mostowo-móżdżkowe bez zmian ogniskowych.Zmiany zwyrdnieniowe w odcinku szyjnym kregosłupa. Wn. W istocie balej podkorowej i okolokomorowejobu półkul sa obecnie dosc liczne niewielkie ogniska podwyższonego sygnalu w obazach T2/FLAIR,ez cech restrykcji dyfuzji,ez wzmocnienia - niespecyficzne,przewlekle w obrazie MR,prawdopodobnie naczyniopochodne. Obecnie bardzo boli mnie glowa,mam okrpne uderzenia goraca, jestem slaba i nerwowa.Mam tez płytke CD,ale nie umiem jej przeslac,a wizyte mam u lekarza neurologa w styczniu,co moge zrobic?Dziekuje za pomoc i pozdrawiam!
Stwierdzenie padaczki
Dzień dobry, otrzymałem wyniki eeg które powtarzałem trzy razy w przeciągu pół roku. Bardzo bym prosił o pomoc w rozczytaniu opisu. Oto opis ostatniego badania.
gość
Wynik TK głowy
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Reklama:
Reklama:
Reklama: