Witam serdecznie!
mam pytanie do lekarza neurologa dziecięcego. Mam 10-miesięcznego synka, który średnio raz na tydzień, może nawet rzadziej się zanosi. Zdarza się to wówczas gdy czegoś mocno się przestraszy lub mocno się uderzy. Zaczyna wtedy płakać, po czym zatrzymuje oddech na wydechu, lekko czerwienieje. Hucham mu wtedy do ust i za chwilę zaczyna oddychać. Byłam z nim u neurologa dziecięcego, który zalecił podawać dziecku relanium w kropelkach przez 6 tygodni: 1 tydzień 1ml rano, kolejne 4 tygodnie 1ml rano + 1ml wieczorem, ostatni tydzień 1ml wieczorem. Lekarz powiedział że po takiej kuracji dziecko przestanie się wystraszać i nie będzie się zanosić. Mam jednak pewne wątpliwości ponieważ na ulotce dołączonej do leku napisane jest, że lek nie powinien być podawany dzieciom poniżej 1 r.ż. a mój synek ma 10 miesięcy. Jest również napisane, że leczenie powinno trwać 2-4 tyg., a lekaż zalecił kurację 6 tygodniową.
Bardzo proszę o odpowiedź, czy w ogóle powinnam podawać synkowi relanium, a jeśli tak, to czy przez 6 tygodni, jak zalecił lekarz? Czy w ogóle stosuje się relanium przy zapobieganiu zanoszeniu się?
Serdecznie dziękuję.