Reklama:

Zaniki korowo-podkorowe po NZK i Globalnym niedokrwieniu OUN. (2)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

Początkujący
24-04-2018, 19:34:32

Witam
moja mama miała kilka miesięcy temu przeszła zawal z niedotlenieniem, była w śpiączce patologicznej przez 21 dni, rokowania były bardzo złe, lekarze nie dawali żadnych szans a jeśli już to będą niedowłady problemy z mowa etc.
mama doszła do siebie jest na oddziale rehabilitacyjnym nie ma żadnych widocznych urazów zaczęła jeść, chodzić sama, myśli logicznie, rozmawia etc.
Jedyne co można zauważyć to problemy z pamięcią świeża, i koncentracja.
TK wykazał jedynie zaznaczone zaniki korowo-podkorowe.
Bardzo proszę o wyjaśnienie tego stwierdzenia? rozumie ze ma to związek z niezapamiętywaniem, czy jest to odwracalne?
Początkujący
24-04-2018, 19:37:03

Witam
Moja mama kilka miesięcy temu przeszła zawal z niedotlenieniem, była w śpiączce patologicznej przez 21 dni, rokowania były bardzo złe, lekarze nie dawali żadnych szans a jeśli już to będą niedowłady problemy z mowa etc.
mama doszła do siebie jest na oddziale rehabilitacyjnym nie ma żadnych widocznych urazów zaczęła jeść, chodzić sama, myśli logicznie, rozmawia etc.
Jedyne co można zauważyć to problemy z pamięcią świeża, i koncentracja.
TK wykazał jedynie zaznaczone zaniki korowo-podkorowe.
Bardzo proszę o wyjaśnienie tego stwierdzenia? rozumie ze ma to związek z niezapamiętywaniem, czy jest to odwracalne? jak można temu przeciwdziałać ?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Zaniki korowe
Witam mam 46 lat i ostatnio neurolog wysłała mnie na badania z powodu bólów głowy które męczą mnie od ponad 20 lat i wyszło coś takiego z badania:/ kazała powtórzyć za rok ale chciałem zapytać czy ktoś może miał coś podobnego?
gość
Uszkodzone nerwy w głowie
Dzień dobry, Czy aktualnie jest na forum osoba, która jak w tytule ma uszkodzone nerwy w głowie? Jak z taką chorobą radzicie sobie zawodowo jeśli jedyną realną pomocą sobie jest próba ochrony uszkodzonych nerwów przed wiatrem..? Pytam, bo nie rozstaje się z nakryciem głowy (jedynie w lato). Jeśli leki, zabiegi i operacje nie przynoszą trwałej ulgi a jedynie tymczasową to jak sobie radzicie?
gość
Mielopatia - wymiar rdzenia 4mm
Cześć, mam zdiagnozowaną dyskopatia na poziomie C5 C6 i C6 C7. Dodatkowo też rozwinęła się już mielopatia / ucisk na rdzen bo wymiar strzałkowy wynosi tylko 4mm. Neurochirurg na razie nie widzi konieczności operacji bo nie mam ciężkich objawów. Aktualnie to lekko obnizona sila miesniowa w rekach, sporadyczne uciski w okolicach karku. Mam tez mrowienie lewej polowy twarzy ale powiedzieli ze to z innego powodu (mam tez zmiany w mozgu). Badania neurologiczne w normie. 2 fizjoterapeutów odmówiło rehabilitacji bo nic się już nie da zrobić a nie chcą zaszkodzić. Nie wiem co robić. Z jednej strony po co się operować jeśli objawy nie są mocno dokuczliwe, z drugiej strony nie chce żeby było za późno... Doradźcie proszę
gość
Straszna obawa przed zabiegiem wszczepienia zastawki
Hej, piszę tu bo bardzo się boję operacji mam 42 lata i przed sobą operację w Szpitalu Bielańskim w Warszawie. Czytam tu o powikłaniach o nie właściwym ułożeniu Drenu w Jamie Otrzewnej. Czy ktoś ma pozytywne doświadczenia ? Proszę o wsparcie duchowe. Dziękuję Aleksander
Reklama: