Reklama:

Zalecenia pooperacyjne C5-C6 + inne (3)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
05-03-2014, 19:44:23

Witam,
jestem na forum pierwszy raz i od razu mam dużo pytań. Niewykluczone, że szukając lepiej znalazłabym je na forum ale będę ogromnie wdzięczna za wszelkie info.
Jestem 2 tygodnie po operacji usunięcia przepukliny C5-C6 ze wstawieniem implanty typu PEEK i stabilizacją kołnierzem CAMPA. Generalnie jestem bardzo zadowolona z operacji ale zabrakło mi szczegółowych zaleceń pooperacyjnych-dostałam tylko zalecenie oszczędnego trybu życia.
Napiszcie proszę co wam zalecano po operacji
1) sposób wstawania z łóżka, poruszania się,
2) co wam wolno a co nie i jak długo macie się bardzo oszczędzać a od kiedy możecie wykonywać proste obowiązki domowe
3) od kiedy rehabilitacja i jaka (na szyję nie wszystko można),
4) jak długo kołnierz- jak dziś na kontroli dostałam informację że już mogę spać bez niego i zdejmowani na kilkanaście minut w ciągu dnia (przyznam, że jestem zdziwiona bo byłam pewna że 6 tygodniu be zdejmowania to minimum).
5) zwolnienie z pracy usłyszałam że od 3 do 6 miesięcy (minimum 3 ) - po ilu wy wróciliście
6) dieta i suplementy " pro kostne"
Druga kwestia to dolegliwości po operacji - czy ktoś z was:
1) potwornie chrapał (chyba od kołnierza)
2) miał problem (dolegliwość) ze strzelaniem/strzykaniem całego kręgosłupa zwłaszcza szyi
3) lekkim ale stałym odrętwieniem skóry na wewnętrznej stronie ramion na wysokości obojczyków (czy to może być od kołnierza)
Będę ogromnie wdzięczna za wszelką pomoc. Chirurga miałam wspaniałego ale ciągle stojąc przy stole nie miał szans żeby odpowiedzieć na wszystkie moje pytania i wątpliwości
Początkujący
07-03-2014, 12:35:31

ad1. Przekręcasz się na bok, nogi w dół, podpierasz ręką i podnosisz tułów do góry, siadasz na łóżku, wstajesz.
ad2. Nie mam kołnierza, a mam C4-C5 ruchomy i C5-C6 cage. Generalnie unikać zginania głowy do przodu, czyli brodą do torsu. A np. dla faceta w toalecie to problem :) :)
ad3. Minimum 2 miesiące. W tej chwili (operacja 16 grudnia), robię już ćwiczenia samodzielnie, zalecone przez reha z neurochirurgii.
ad4. bez kołnierza... ale z tego co wiem, są dwie szkoły. Ta opolska mówi, że bez kołnierza :)
ad5. 18 marca mija 3 miesiące, ale już za kilka dni lekarz orzecznik ZUS stwierdzi czy już mogę :) Kontrolują na potęgę.
ad6. Chyba dla poprawy samopoczucia biorę 4flex, ale dopiero kilka dni.
Dolegliwości:
ad1. Nie
ad2. Nie zauważyłem. Generalnie po ćwiczeniach z dnia na dzień z szyją jest lepiej, ale ćwiczę raptem 1,5 tygodnia.
ad3. Ja czuję obolałe ramiona i szyję po spaniu (mimo, że śpię bez kołnierza). Nie ma reguły, raz z prawej, raz z lewej strony.
Początkująca
10-03-2014, 07:46:38

Wielkie dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze inne pytanie choć nie do końca związane z wątkiem - czy przed operacją miałeś ubytki neurologiczne (osłabienie mieśni nóg, rąk, drętwienia itd.) i jeśli tak to czy od razu się cofnęło.
Czy ktoś powiedział Ci że cofnie się od razu (skoro te objawy są wynikiem ucisku na korzenie i rdzeń) czy to też wymaga czasu?? (Ile)

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: