Reklama:

Zaburzenia równowagi, problem z chodzeniem (3)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkujący
08-06-2022, 06:24:01

Witam, problem dotyczy mojej żony, lat 28. W lutym br. przeszliśmy Covida. Dziewczyna miała problem z oddychaniem i zawroty głowy. Konsekwencja było pojawienie się astmy. Po dwóch miesiącach zawroty głowy i zaburzenia równowagi przybrały na sile. Teraz mamy czerwiec i żona ma bardzo poważne problemy z poruszaniem się. Sama nie wyjdzie poza podwórko. Zatacza się, musi podtrzymywać się drugiej osoby bądź ściany/płotu. Objawy są raz mniejsze raz większe ale generalnie nie ustępują. Prowadzenie auta odpada. Towarzyszą temu: drżenie rąk, chwilowe nudności, sińce pod oczami, nieostrość widzenia (prawe oko), ogólna dekoncentracja. Robiliśmy badanie MR głowy (z kontrastem i bez), które wykazało jedynie torbiel szyszynki 11x14 mm. Zarówno lekarz w szpitali jak i dwóch niezależnych neurologów wykluczyło torbiel jako przyczynę zaburzeń. Wyeliminowano również podejrzenie stwardnienia rozsianego, boreliozy, zakłóceń błędnika (wszystko wymienione daje nieco inne objawy). Do szpitala nie chcą nas przyjąć ponieważ MR nic nie wykazuje, natomiast wskazany jest jeszcze rezonans kręgosłupa szyjnego i lędźwiowego oraz wizyta u kilku specjalistów.. Dla pewności wczoraj zrobiliśmy badanie krwi na obecność bakterii bartonelli bo mamy zwierzaki w domu i wyczytałem na forum, że komplikacje zakażenia tą bakterią mogą dać powikłania neurologiczne.
Niestety wyniki i kolejne wizyty trwają dość długo zapytam czy ktoś może miał podobne dolegliwości
i jakiś pomysł co dalej robić ??
gość
13-06-2022, 13:52:14

Nie mogłam znaleźć zbyt wielu źródeł, ale w artykułach zagranicznych (poczytaj o "long Covid and vestibular" (czyli zależność po Covidzie a zaburzenia równowagi, bo jest na ten temat teraz coraz więcej źródeł). Ja podczas Covida przestałam słyszeć na jedno ucho. Kompletnie. Trwało to chyba z kilka dni. Słuch wrócił. Natomiast ciągle borykam się z efektami Covida (long Covidem właśnie), czyli takim zmęczeniem jak na JET LAGu, przyjmuję leki wziewne na astmę (nigdy wcześniej nie miałam z tym problemów), moja wydolność POTWORNIE spadła. Przy prostych czynnościach tracę siły jakbym przebiegła maraton. Utrzymuje mi się tak już od kilku miesięcy. Covida przechodziłam trzy razy, ostatni raz w styczniu. Nie wytwarały mi się przeciwciała, pomimo wszystkich trzech dawek szczepień. Mamy czerwiec, a ja wciąż bez sił. Ludzie mówią, że objawy długiego Covida trwają średnio pół roku do roku, u niektórych mogą trwać nawet do kilku lat i nie jest to do końca potwierdzone. Zasilajcie się w Magnez, witaminę B complex i tran, żeby wspierać układ nerwowy. Sama biorę też AUROTYNĘ pocovidowo (bardzo polecam!) i Neurovit. Pani w aptece jako zamiennik Aurotyny też coś zasugerowała. Przyjmuję od dwóch miesięcy i czuję wyraźną poprawę, ale zmęczenie wciąż jest jak nie z tego świata. Wiem, że w Anglii odnotowywali przypadki komplikacji po Covidzie związanych z właśnie zaburzeniami równowagi, ale najlepiej szukać po angielsku, używając słów kluczowych, tj. Covid, long covid, vestibular, balance, etc. Dodam, że czasem na wynikach badań neuroobrazowych może nie być widocznych uszkodzeń: czasem uszkodzenia mają charakter FUNKCJONALNY (widoczny w obrazie zachowań). Mówię to jako nie-lekarz, ale zwykły człowiek z podobnymi powikłaniami, z zawodu neurologopeda. Dużo ciepła ślę.
gość
06-11-2022, 01:51:56

Witam,
Covid przeszlam w 2020-2021-odmiana neurologiczna! Chorowalam przez 2 miesiace.W maju 2021 zaszczepilam sie przeciw covid19.Ponowne nawroty neurologiczne wrocily w lutym 2022 na okres 6 tygodni.Aktualnie jest listopad i mam nastepne nawroty,ktore trwaja od ponad miesiaca.objawy:jednostanne-ciagle zaburzenia rownowagi,szumy w glowie i uszach,bol glowy,zmeczenie.Tak naprawde nie wiem jak ja jeszcze pracuje i funkcjonuje.Przy pierszych nawrotach ratowalam sie swiezym imbirem,niestey ten juz tez przestaje dzialac.Moja mam ,ktora jest pielegniarka polecila mi milorzab dwuklapkowy,vitamine A 25000iu,witamine b,100mg wapnia i 99mg potasu,witamine c z bloflanoidami.Dzisiaj wzielam pierwsza dawke.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: