Reklama:

Zaburzenia kontroli nad ciałem, przed trzydziestką (9)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkująca
02-02-2012, 12:32:08

Witam!
Dużo się uczę, ćwiczę refleks, pamięć itd.
Ostatnio jednak zaczęło wariować: w trakcie mówienia zapominam co mam mówić dalej; mam problem żeby wykonać proste zadanie np. podpalić gaz pod czajnikiem- 3 razy robię ten sam błąd- nie trafiam pod czajnik tylko w czajnik, pomimo usilnych starań i skupieniu się na prawidłowym wykonaniu zadania. W trakcie wykonywania jakiegoś zadania, np szukam klucza z odpowiednim numerkiem, następuje dezorientacja, spowolnienie ruchów. Bywa, że przesypiam całe dnie, mimo chcęci obudzenia się- ledwo otwieram oczy i naglę wyłączam się jak po wyjęciu baterii, albo problem z decyzyjnością czy powtarzalność wykonanych przed chwilką zadań. Te i podobne objawy pojawiły się nagle i występują losowo.
Nie wiem, czy to typowe, czy minie samo, ale zanim zacznę zajmować miejsce w kolejce do lekarza, komuś naprawdę potrzebującemu, wolę skonsultować.
Dziękuję za wszelkie odpowiedzi
Początkująca
03-02-2012, 11:37:42

Trzeba iśc do lekarza i to neurologa najlepiej. Mózg ludzi jest tak niezbadany ,że przyczyn mogą być tysiące..od zwykłych zaburzeń w pracy neuroprzekaźników w mózgu do poważniejszych.
Początkująca
03-02-2012, 15:26:50

Nie da się po prostu zastosować jakiś suplementów poprawiających np. koncentracje?
Czy to może wywołać stres? Generalnie mam za mało lat na jakąś chorobę neurologiczną, przynajmniej tak to wygląda z definicji. Czy mogłabym więc najpierw zastosować jakieś medykamenty czy, nie wiem, ćwiczenia?, które by mogły sprawę wyjaśnić, bez potrzeby udania się do lekarza? Przecież objawy, poza tym, że są denerwujące, nie są znów jakieś poważne.
pozdrawiam
Początkująca
03-02-2012, 21:59:17

Kochana na chorobę neurologiczną nie ma za mało lat. Choroba neurologiczna może cię podejść w każdym wieku. Ja np miałam udar mózgu w wieku 24 lata- ledwo przeżyłam. To nie tylko Twoje rozkojarzenie, masz problemy z koordynacją ruchową. Proszę idź do lekarza, bo to różnie bywa a jak wiemy forum nie jest wiarygodnym miejscem diagnostyki:) chciałabym Ci pomóc, ale niestety to może być wiele chorób neurologicznych, albo nic takiego groźnego, ale naprawdę trzeba iść.
Początkująca
03-02-2012, 22:04:06

Aha u mnie właśnie skumulowany stres był powodem udaru mózgu........ jeżli chcesz możesz jeść preparaty bez recepty,poprawiające krążenie mózgowe. Jak GINKO BILOBA , kwasy omega 3, pij może tran? na pewno magnez [ nie szkodzi a pomoże ]
Początkująca
04-02-2012, 09:29:27

Bez obrazy Anmarie, ale nie jesteś lekarzem, sama wpisałaś się tu po poradę. Ja również oczekuję wypowiedzi specjalisty, nie kogoś, kto wie o tym co ja. A czy lekarz musi na mnie patrzeć, żeby znać objawy? Ok, jakby one występowały stale, ale nie kiedy są losowo pojawiające się.
Wtedy czy się wysłucha objawów, czy je przeczyta nie ma różnicy.
A badania podstawowe typu "zamknij oczy i spróbuj dotknąć nosa" jest łatwe do oszukania, nawet nie świadomie. Tak samo jak łatwo można rozpoznać u siebie udar, jeżeli ma się o tym wiedzę.
A na wizytę neurologa czeka się pół roku.
Początkująca
05-02-2012, 11:25:38

Jestem chora od 12 lat, mózgiem interesuję się od momentu zachorowania. Mam dużą wiedzę. piszę prace licencjackie studentom neurologoi. Wiem ile się czeka do neurologa. Zamiast podziekować za poradę z której skorzystasz lub nie to jeszcze się wkurzasz...... nawet nie widziałam jaki tytuł ma to forum... że chodzi o specjacjalstę. Idź na inną stronę i napisz do neurologa za kasę zaraz ci odpowie/
Początkująca
05-02-2012, 11:28:19

Aha, neurolodzy oraz docenci z poznania z akademii medycznej nie mogli rozpoznać u mnie udaru przez kilka dni, a mieli wiedzę.
Początkująca
08-02-2012, 20:21:13

Moje posty są bez emocji- stwierdzam tylko fakty, więc ze spokojem, nie wkurzałam się.
Lekarz ma wiedzę tak samo jak samoucy. Bywa, że Ci drudzy mają ją nawet czasami większą, ale:
- lekarze mają prócz tego wiedzę ogólną o reszcie, a więc jeżeli objawy dotyczą czegoś innego- mogą je rozpoznać i skierować w prawidłowym kierunku
- lekarz leczy ludzi. Podejmuje decyzje i ponosi odpowiedzialność za nie. Bohater mógł uratować dziecko z płomieni, strażak musi to zrobić. Bohaterowi coś nie wyjdzie, ok strażakowi coś nie wyjdzie- ponosi konsekwencje.
A tak by the way, proponuję się nie chwalić, że piszesz komuś prace zaliczeniowe ;]

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: