Reklama:

zaburzenia czucia po udarze mózgu (8)

Forum: Rehabilitacja

Początkująca
16-02-2011, 09:23:59

Witam, we wrzesniu ubiegłego roku miałam udar mózgu. Mam po nim niedowład prawostronny. Rehabilituję się, jednak cały czas w prawej dłoni mam silne zaburzenia czucia: bóle, ręka jest zdrętwiała, cały czas mrowi. Jak mam się z tym uporać? Czy to minie? Lekarze mnie zbywają... Mam 37 lat.
Początkująca
03-07-2011, 15:12:09

Witam, dość dawno Pani pisała o swoim problemie, ale może jeszcze tu Pani zagląda, także pozwolę sobie napisać parę słów.

Po udarze mózgu typowymi objawami oprócz niedowładu są parestezje- czyli odczucia o których Pani napisała. Ręka ma bardzo dużą reprezentację w mózgu, także powrót jej sprawności po udarze wymaga sporo czasu. Tkanka w mózgu musi mieć czas na "regenerację", przystosowanie się do sytuacji i wytworzenia mechanizmów kompensacyjnych (tzw. plastyczność mózgu"-zdolność mózgu do reorganizacji w odpowiedzi na bodźce z zewnątrz)
Dlatego bardzo ważne jest by Pani nie przestawała ćwiczyć, dobrze cały czas używać tej ręki by cały czas ją stymulować. Po jakimś czasie powinno być lepiej. Jednak rehabilitacja to długi proces i wymaga również Pani zaangażowania.
Życzę powodzenia.
gość
12-09-2012, 17:11:37

Problem może dotyczyć barku, a także odc. szyjnego. Proponuję masaż, a potem ewentualnie fizykoterapię do tego ćwiczenia rozciągające m.in. obręcz barkową.
12-09-2012, 17:44:38

Po udarze mózgu pewne struktury korowe mogły ulec uszkodzeniu, niestety pewne zmiany ubytkowe mogą po takim incydencie pozostać na całe życie.
Pomoc może nieść rehabilitacja, ale wiele zależy od tego jak duży jest zakres uszkodzenia mózgu.
T. Markowski - Lekarz Medycyny Odpowiedzi na forum nie są lekarskimi poradami specjalistycznymi, mają wyłącznie charakter informacyjny i nie zastąpią wizyty u lekarza.
gość
14-09-2012, 12:35:45

Treść zablokowana przez moderatora

gość
08-05-2014, 01:17:52

emily-attack 2011-07-03 17:12:09 Witam, dość dawno Pani pisała o swoim problemie, ale może jeszcze tu Pani zagląda, także pozwolę sobie napisać parę słów.
Po udarze mózgu typowymi objawami oprócz niedowładu są parestezje- czyli odczucia o których Pani napisała. Ręka ma bardzo dużą reprezentację w mózgu, także powrót jej sprawności po udarze wymaga sporo czasu. Tkanka w mózgu musi mieć czas na "regenerację", przystosowanie się do sytuacji i wytworzenia mechanizmów kompensacyjnych (tzw. plastyczność mózgu"-zdolność mózgu do reorganizacji w odpowiedzi na bodźce z zewnątrz)
Dlatego bardzo ważne jest by Pani nie przestawała ćwiczyć, dobrze cały czas używać tej ręki by cały czas ją stymulować. Po jakimś czasie powinno być lepiej. Jednak rehabilitacja to długi proces i wymaga również Pani zaangażowania.
Życzę powodzenia.
gość
24-06-2014, 20:00:30

Gość 2014-05-08 03:17:52
emily-attack 2011-07-03 17:12:09 Witam, dość dawno Pani pisała o swoim problemie, ale może jeszcze tu Pani zagląda, także pozwolę sobie napisać parę słów.
Życzę powodzenia.
Albo już tak zostanie. Ale ćwiczyć trzeba bo może być gorzej. Najważniejsze to się nie stresować. Przecież mogło być gorzej a z tym da się żyć.
zdrowy już byłem..., i co dalej?. :-)
gość
04-07-2014, 22:17:12

kasia37 2011-02-16 10:23:59
Witam, we wrzesniu ubiegłego roku miałam udar mózgu. Mam po nim niedowład prawostronny. Rehabilituję się, jednak cały czas w prawej dłoni mam silne zaburzenia czucia: bóle, ręka jest zdrętwiała, cały czas mrowi. Jak mam się z tym uporać? Czy to minie? Lekarze mnie zbywają... Mam 37 lat.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: