Witam. Czy mógł bym prosić o wytłumaczenie opisu z badania rezonansu magnetycznego z kontrastem (mózgowia) i wytłumaczenia czy przepisany lek jest dobry, ile ta opuchlizna będzie schodziła? biorę 4 dzień te tabeletki 10 mg jedna tabeletka na dzień.
Badanie wykonano w płaszczyznach poprzecznej, strzałkowej i czołowej, przeglądowo w obrazach T1 i T2 zależnych, FLAIR, DWI oraz po dożylnym podaniu środka kontrastującego w obrazie T1 zależnym.
Dane ze skierowania: Pogorszenie ostrości wzroku w krótkim czasie.
W istocie białej, w centrum semiovale płata ciemieniowego prawego widoczne jest pojedyncze hiperintensywne w obrazach T2/FLAIR ognisko, bez efektu masy i wzmocnienia kontrastowego, najprawdopodobniej o charakterze naczyniopochodnym do różnicowania ze zmianami demielinizacyjnymi. Poza tym tkanka mózgowia o prawidłowej intensywności sygnału w obrazach T1 i T2, zależnych bez innych zmian ogniskowych.
Cech patologicznego wzmocnienia kontrastowego nie stwierdza się.
Układ komorowy symetryczny, nieposzerzony.
Struktury centralne nieprzemieszczone.
Zbiorniki podstawy o prawidłowej konfiguracji.
Struktury tylnej jamy zmian nie wykazują.
Wnioski: Wieloznaczne drobne ognisko gliozy, najprawdopodobniej naczyniopochodne. Poza tym obraz mózgowia prawidłowy.
Dostałem lek pt. Nilogrin (zauważyłem że mam troszkę opuchnięte skronie i za uchem po prawej stronie mam jakiś chyba obrzęk bo to jest napuchnięte - powiedziano mi że po miesiącu mam przyjść na kontrole i że po tym mi ta opuchlizna zniknie)