Reklama:

Wysokie ciśnienie po udarze krwotocznym (3)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
05-12-2013, 11:11:48

Mój tato dwa dni temu trafił do szpitala. W dniu kiedy trafił miał ponad 300 ciśnienia. Nigdy nie leczył nadciśnienia bo był uparty itp eh.. Stało się i doznał udaru.
Na szczęście od początku był i jest kontaktowy nawet bardzo kumaty we wszystkich chyba sprawach.
Wczoraj podawali mu leki w szpitalu i ciśnienie spadło do 180 .. ucieszyło nas to.. ale dziś wzrosło do 200. Znów wzrosło czy to tak może być po doznaniu udaru? To bardzo niebezpieczne?
Proszę o opinie osób doświadocznych.
gość
05-12-2013, 14:24:02

Jestem w wieku taty , mam nadcisnienie tetnicze od kilku lat, roznie wygladaja pomiary, przewaznie jako umiarkowane nadcisnienie - 160/100 mmHg biore leki atenolol, propranolol, jednak czasem zdarza sie , ze podnosi sie do wartosci 180/110 mmHg przy okazji sytuacji niesprzyjajacych zdrowiu jak silny stres, kilkakrotnie mialam 200/120 mmHg.
Twoj tata ma nadcisnienie tetnicze ciezkie , koniecznie musi brac codziennie jeden z zapisanych lekow . Kupcie cisnieniomierz zeby tata mial codziennie mierzone cisnienie w domu.
Bardzo wazne sa pomiary gdyz przy nieuwadze i braku znajomosci wartosci codziennych cisnienia tetniczego mozna przeoczyc fakt zagrozenia , a czesto bywa , ze po udarze w niedlugim czasie dochodzi do drugiego udaru krwotocznego , trzeba bardzo dbac o stan zdrowia taty .
Pozdrawiam i zycze zdrowia dla taty
gość
07-12-2013, 13:35:20

Dziękuje za informacje. A jak zabezpieczyć się przed drugim udarem? Po prostu trzeba kontrolować i często mierzyć ciśnienie? Czy coś jeszcze?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: