Nadmiar prolaktyny powoduje zaburzenia cyklu miesiączkowego. Miesiączki mogą się wówczas pojawiać się częściej niż co 25 dni, albo rzadziej niż co 33. Oprócz tego mogą być bardzo skąpe, lub w ogóle mogą zaniknąć. Zdarza się też, że cykle są bezowulacyjne – co jest często przyczyną niemożności zajścia w ciążę. Wśród innych skutków nadmiaru prolaktyny wyróżnia się: obniżenie popędu seksualnego, a czasem także bóle głowy czy zaburzenia widzenia, gdy odpowiedzialny za stężenie prolaktyny jest gruczolak przysadki mózgowej. W przypadku problemów z niedoczynnością tarczycy (co jest też powodem zaburzeń stężenia prolaktyny), kobiety tyją bez powodu. Niestety może się zdarzyć tak, że piersi stają się nabrzmiałe i bardzo wrażliwe na dotyk, a u kobiety mimo braku ciąży, pojawia się mleczny wyciek z sutka.
Jeśli hormonu będzie za dużo, zaleca się wykonanie badania hormonów tarczycy – jeśli wyniki nie wskazują na niedoczynność gruczołu, czasem powtarza się badanie poziomu prolaktyny. Może się jednak okazać, że przyczyną hiperprolaktynemii jest gruczolak przysadki mózgowej – wówczas konieczne jest wykonanie tomografii komputerowej bądź rezonansu magnetycznego.
W przypadku gruczolaka przysadki mózgowej, leczenie jest nieco bardziej skomplikowane. Guz powstaje z tkanki gruczołowej i ma zdolność wydzielania hormonów. Im większy jest guz, tym więcej hormonów może on wydzielać. Większość z nich to nowotwory łagodne. Jeśli zostaną wykryte, gdy są małe, często wystarczy podawanie leków, a znikną po kilku miesiącach terapii. Jeśli guz okaże się duży i nie znika po farmakoterapii, konieczna jest interwencja chirurgiczna. W przypadku wyleczenia, konieczna jest stała kontrola endokrynologiczna i badanie poziomu prolaktyny.
Często problemy z zajściem w ciążę, wynikają właśnie z nadmiaru prolaktyny i wspomnianych wyżej bezowulacyjnych cykli miesiączkowych. Dlatego warto wykonać test i w razie wysokiego stężenia hormonu, przyjmować odpowiednie leki, które pozwolą wyregulować ilość prolaktyny i ułatwią zajście w ciążę.
Witam. Mam pytanie dotyczące poziomu prolaktyny. Pare miesięcy temu miałam badanie i wszyło mi ze mam ponad 5000.. okres zawsze spóźniał mi się o kilka dni..teraz minęło już 7...
czy prolaktyna może być tego przyczyna? jak długo może opóźniać się okres? i czy to możliwe ze tak nagle spóźnia się tak długo?
Witam. Czy ktoś z was pomoże zinterpretować moje wyniki PRL 0min- 591.3 ulu/ml a po 60min-5913ulU/ml Pierwszy raz robiłam takie wyniki ale chyba są kiepskie:(Mam również wyciek z obu piersi UGS w porządku.