Reklama:

Wypuklina kręgosłupa a praca fizyczna (6)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
28-05-2012, 05:47:20

Witam.Na badaniu MR odcinka lędzwiowego wykryto u mnie 3 wypukliny krążków międzykręgowych w różnych odcinkach,mające rozmiar 2mm i 3mm. Mam pytanie czy mogę pracować fizycznie na budowie? Mam zamiar poszukać pracy lżejszej ale chciałbym jeszcze miesiąc przepracować ale boję się że przez to utworzy mi się przepuklina.Proszę o odp bo dopiero za 3 tyg idę do neurologa.
gość
28-05-2012, 06:47:37

Pracować możesz, ale z małymi obciążeniami + bezwzględne stosowanie zasad ergonomii. W przeciwnym razie może dojść do dalszego uszkodzenia krążka, ucisku na korzeń albo oponę rdzenia kręgowego i automatycznie ból promieniujący.
Proponuje poszukać u siebie w mieście terapeuty metody McKenziego, Mulligana, Cyriaxa czy jakiejś innej dobrej metody terapii kręgosłupa - dzięki temu możesz swoje wypukliny "cofnąć". Musisz jednak trafić do dobrego terapeuty. Unikaj wszelkiej maści kręgarzy czy nastawiaczy.
Pozdrawiam
Marcin
gość
28-05-2012, 08:42:35

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedz. Mam się zapisać na rehabilitację dostałem skierowanie od neurologa na zabiegi fizjoterapeutyczne. Mam pytanie odnośnie tych wypuklin czy dzięki lekom jakie mam tj.mydokal, algyn i maści ketum dokładnie nie pamiętam nazw mogę wyleczyć te wypukliny również kiedy zrobię rehabilitację?? Czy jest małe prawdopodobieństwo, pytam bo mam dopiero 21lat. Pozdrawiam.
gość
15-08-2012, 09:02:23

witam mam prozbe może ktos mi pomoże i poradzi co mam dalej robic a dokładnie mój mąż .na rezonansie wyszło[pisze w skrócie]szerokopodstawna wypuklina c4,c5,c6,c7 z osteofitami na tylnych krawedziach trzonów uciskają worek oponowy,brzuszne korzenie nerwowe w zachyłkachoraz brzuszną powierzchnie rdzenia.pozatym niema dyskopati i ucisku krąrzków na worek oponowy i korzenie nerwowe.bardzo prosze o podpowiedz co dalej z tym robic czy jest morzliwosc cofnięcia tego bez operacji
gość
28-01-2025, 01:55:06

Bardzo proszę o odpowiedź . Czy ktoś z was miał zdiagnozowana wypukline która poźniej stała się przepuklina ? Jaki % wypuklin staje się przepuklinami ?
gość
28-01-2025, 12:12:11

gość 28-01-2025, 02:55:06
Bardzo proszę o odpowiedź . Czy ktoś z was miał zdiagnozowana wypukline która poźniej stała się przepuklina ? Jaki % wypuklin staje się przepuklinami ?
Ja tak właśnie miałem jeśli dana osoba z wypukliną nie będzie na siebie uważała i się oszczędzała wypuklina zamieni się w przepuklinę za tym idzie dehydratacja krążków m-k, a w najgorszej opcji takiej jak u mnie przepuklina przeistoczyła się w niestabilność a to już jest przerąbane po całości, procentowo? nikt tego nie jest w stanie określić. Pozdrawiam serdecznie Witold.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: