Witam serdecznie,
Długi czas zmagam się z bólami pleców, drętwieniem lewej nogi, rąk. Przeszłam kilka rehabilitacji, w końcu skierowano mnie do neurochirurga i zrobiłam rezonans. Dostałam taki oto opis ( wstęp pominę):
Zmiany zwyrodnieniowe w postaci obniżenia wysokości i dehydratacji na poziomacghTh9/Th10 Th11/12 oraz odwodnienia krażka w segmencie L5/S1 oraz podchrzęstnej sklerotyzacji w stawach międzykręgowych wielopoziomowo.
Na poziomie L5/S1 tylko-pośrodkowa protruzja jądra miażdżystego w przedmią część kanału kręgowego na głębokość 7 mm z uciskiem i modelowaniem worka oponowego bez kolizji z korzeniami nerwów rdzeniowych.
Na poziomie Th11/Th12 tylko-pośrodkowa z prawostronną lateralizacją protruzja jądra miażdżystego na głębokść 3 mm z uciskiem na worek oponowy bez kolizji z korzeniami nerwów rdzeniowych.
Na poziomie Th5/Th6 tylno-pośrodkowe uwypuklenie krążka miedzykręgowego do światła kanału kręgoego na gł. ok 3 mm z uciskiem i modelowaniem przedniej powierzchni rdzenia, bez zmiany sygnału w jego obrębie.
Na poziomie Th8/Th9 tylno-lewoboczne uwypuklenie krążka międzykręgowego do światła kanału kręgoswego na głębokość ok 3mm z uciskiem na worek oponowy i modelowaniem przedniej powierzchni rdzenia kręgowego bez zmiany sygnału w jego obrębie.

Planuję zajść w ciążę co wg lekarza moze być problematyczne. Czy ewentualna operacja pozwoli mi donosić ciążę bez spędzenia jej na leżąco...?