Reklama:

wyniki rezonansu (3)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
01-01-2016, 10:05:11

Witam! Mam 28 lat i doskwiera mi straszny bol kregosłupa.
Zaczeło sie jakies 2 msc temu. Wstalam rano i nagle zlapal mnie tragiczny bol plecow. Poszlam do lekarza i pani doktor stwirdzila korzonki. dostalam leki po ktorych bol nie ustal. wiec dostalam skierowanie na prześwietlenie kregoslupa ledzwiowego. okazalo sie ze mam przesuniete kregi ku przodowi. ortopeda skierowal mnie na RM i wlasnie wczoraj otrzymalam wyniki badań. Moze je wam przepisze dokladnie.
Badaniem objeto odcinek Th10-S5. wyprostowanie lordozy lędźwiowej. Osłabienie sygnału RF w obrazach T2- zależnych z tarcz międzykręgowych Th12-L1, L1-L2 i L5-S1 oraz obnizenie wysokosci tych tarcz- zmiany dehydratacyjno-degeneracyjne. Niewielka płaska rozlana tylna wypuklina pierscienia włóknistego tarczy miedzykręgowej L1-L2, modelująca przednią ścianę worka oponowego, bez kolizji z korzeniami nerwów rdzeniowych w zachylkach bocznych kanału.
Na pozostałych poziomach wypuklin czy przepuklin dokanalowych nie stwierdzono.
Trzon kręgu L5 przenieszczony do przodu względem S1 o około 7-8 MM- spondylolisteza I/II***, z towarzyszącym przerwaniem węzin łuku, przyczyniająca się wraz ze zmianami dyskopatycznymi tarczy L5-S1do znacznego zwężenia otworów międzykręgowych L5-S1- kompresja wychodzących tu nerwów rdzeniowych.
Zmianom dyskopatycznym towarzyszy osteofitoza przednich i bocznych krawędzi trzonów.Artroza w stawach międzykręgowych L4-L5,L5-S1. Pasmowate obszary obrzękowe trzonów przyległych do tarczy L5-S1 oraz nierówność ich blaszek granicznych na tle zwyrodnieniowych uszkodzenia płytek chrzęstnych. Nierówność blaszek granicznych trzonów z guzkami Schrola w zakresie pogranicza Th/L na podłożu przebytych zaburzeń kostnienia. Innych zmian w obrazie MR kręgosłupa i struktur kanału kręgowego w odcinku lędźwiowo-krzyżowym nie stwierdzono. Kanał kręgowy bez cech stenozy. Stożek rdzenia widoczny na poziomie Th12-L1, bez zmian ogniskowych. przestrzeń przykręgosłupowa bez cechpatologi.
Bardzo prosze o szybka interpretacje tych wynikow. umieram ze strachu. Pozdrawiam
Początkująca
03-01-2016, 11:31:35

czy ktos wogole zaglada na ta stronke
Początkujący
19-02-2016, 15:10:28

Jowitka wybierz się do ortopedy. Do fizjoterapeuty. Tutaj na forum niema zawodowych lekarzy.
Live after death

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: