Reklama:

wyniki MR kręgosłupa Th (4)

Forum: Neurologia - specjalista radzi, dla pacjenta

Początkujący
23-01-2010, 10:05:58

NIedawno robilem rezonans magnetyczny kręgosłupa,odcinka piersiowego,wynik byl nastepujacy. "Obnizony w czasie T2 sygnal k.m Th11-Th12 jest wynikiem zmian degeneracyjnych.Tylne uwypuklenie krążka na tym poziomie bez ucisku struktur wewnatrzkanałowych.Zmiany zwyrodnieniowe w prawym stawie m-kręgowym Th11-Th12 uciskaja worek oponowy i przewezaja prawy otwor m-kręgowy. rzecz w tym ze bol jest od kilku lat i podczas pracy jest tak silnych ze bez lekow sie nie obejdzie,poza tym wieczorem dretwieja mi nogi,posladki,czesto boli mnie w klatce piersiowej,czasem odczuwam tez bole ramion,oraz odnosze wrazenie ze z oczami tez jest cos nie tak.A pytanie moje jest takie-czy w jakims stopniu utracilem zdolnasc do pracy?dodam tez ze znowu mam przepisane silne leki przeciwbolowe,skierowanie na fizykoterapie oraz kolejny rezonans odcinka szyjnego.
Początkujący
23-01-2010, 15:23:17

zastanawiam sie nad tym czy ktos to w ogole czyta i czy specjalisci radza?
gość
23-01-2010, 20:02:20

Niezdolną do pracy w rozumieniu ustawy jest osoba, która całkowicie lub częściowo utraciła zdolność do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu i nie rokuje odzyskania zdolności do pracy po przekwalifikowaniu.
Całkowicie niezdolną do pracy jest osoba, która utraciła zdolność do wykonywania jakiejkolwiek pracy.
Częściowo niezdolną do pracy jest osoba, która w znacznym stopniu utraciła zdolność do pracy zgodnej z poziomem posiadanych kwalifikacji.
Ocena niezdolności do pracy, jej stopnia i niezdolności do samodzielnej egzystencji należy do zadań lekarzy orzeczników i komisji lekarskich Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (po zapoznaniu się z pełną dokumentacją medyczną oraz zbadaniu osoby).
Lekarze orzecznicy działają w każdym oddziale Zakładu Ubezpieczeń Społecznych.
Orzekanie o niezdolności do pracy opiera się na:

1) ustawie z dnia 17 grudnia 1998 r. o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych (t. jedn. Dz.U. z 2009 r. nr 153, poz. 1227) oraz
2) rozporządzeniu Ministra Polityki Społecznej z dnia 14 grudnia 2004 r. w sprawie orzekania o niezdolności do pracy (Dz.U. nr 273, poz. 2711).
Początkujący
26-01-2010, 16:53:19

dziekuje.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: