Reklama:

Wyniki EEG, czy może ktoś je zinterpretować? (6)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
19-10-2015, 16:58:29

Witam wszystkich, mam 25 lat i od około miesiąca mam nagłe trwające około 30minut do 2 godzin ataki zawrotów głowy- dosyć silnych, z trudem mogłem prosto chodzić, dostałem skierowanie na EEG. Czy mogę prosić o jakąś interpretację. Co oznaczają te wnioski, czym sa fale wolne i ostre?
Badanie przeprowadzono w stanie czuwania.
Organizacja przestrzenna rytmów prawidłowo zachowana.
Czynność podstawową stanowią fale alfa, nieregularne, symetryczne o częstotliwości 8-10 Hz i amplitudzie do 35uV.
Rytm beta obfity o częstotliwości 19-25 Hz, najwyraźniej jest widoczny w odprowadzeniach czołowych.
Rz-obecna.
W okolicach czołowo-skroniowo-ciemieniowych rejestruje się fale wolne o częstotliwości 4-4.5 Hz, o amplitudzie do 45 uV, oraz fale ostre.
Fs i Hv -nie zmienia zapisu.
Wniosek:
Zapis ze zmianami zlokalizowanymi w okolicach czołowo-skroniowo-ciemieniowych.
Nie rejestruje się czynności napadowej.
Początkująca
19-10-2015, 19:29:43

Lekarza neurologa poproś by Ci to wytłumaczył , .
gość
19-10-2015, 19:41:26

To oczywiste, ale zanim się doczekam terminu chciałbym mniej więcej widzieć co to może oznacza-stresuje mnie to trochę.
Początkująca
19-10-2015, 20:24:45

Nie potrzebnie się stresujesz Twoje EEG nie wykrywa padaczki .
Początkująca
19-10-2015, 20:28:48

Nie potrzebnie się stresujesz Twoje EEG nie wykrywa padaczki . Wniosek jest taki źe twoje bóle głowy i zawroty nie są spowodowane padaczką , ale jest jedno ale , EEG w spoczunku nie zawsze wykrywa padaczkę , moja ciocia miała takie objawy jak ty i dopiero po kilku latach stwierdzono padaczkę .
gość
30-10-2015, 11:44:41

to oczywiście inna choroba ale pewnie wmówią ci, że masz migrenę dadzą tabletki i każą cierpliwie czekać, a potem jeszcze droższe itd., lata będą płynąć przy różnym natężeniu objawów, aż w końcu stwierdzą, że pewnie nerwica i nowe tabletki i kolejne lata, więc nie daj się wkręcić

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: