Reklama:

Wynik rezonansu:przepuklina krążka międzykręgowego (7)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
01-11-2011, 18:02:56

Witam
Od kilku tygodni boli mnie w okolicach prawej pachwiny/ krocza,wewnętrznej strony uda, podczas chodzenia. Kłuje mnie tam podczas wykręcania uda na lewo prawo. Udałem się do ortopedy.
USG nic nie wykazało, RTG też OK, więc skierował mnie na rezonans. Oto wynik rezonansu:
Badanie kręgosłupa MR lędźwiowego wykonano w sekwencji SE (T1-zal), FRFSE (obrazy T2-zal. i T2-zal. FAT-SAT) w płaszczyznach strzałkowych i poprzecznych.
Badanie wykazuje na poziomie L5/S1 obecność pośrodkowo-prawobocznej, niewielkiej przepukliny krążka międzykręgowego która uciska na worek oponowy.
Opisywany krążek międzykręgowy wykazuje degeneracyjne obniżenie sygnału i wysokości.
W zakresie pierścienia włóknistego, w tylnej części krążka międzykręgowego, na opisywanym poziomie widoczna jest strefa podwyższonego sygnału wskazująca na pęknięcie pierścienia włóknistego.
Poza tym obraz kręgosłupa i kanału kręgowego w odcinku lędźwiowym bez zmian. Widoczny końcowy odcinek rdzenia kręgowego i korzenie ogona końskiego prawidłowe.
Z wynikami udałem się do dwóch neurologów. Pierwszy uznał, że to punkty spustowe, trzeba ponakłuwać i przejdzie, drugi, że mięsień gruszkowy i zalecił USG pośladka oraz EMG. Obydwoje stwierdziili, że to nie to, co wykazał rezonans. Gdy pojawiłem się z wynikami rezonansu ortopeda stwierdził, ze jest to jednak przyczyna moich bólów i zalecił terapie neuralną, czyli zastrzyki a potem rehabilitacje. Co ciekawe kręgosłup mnie nie boli, czy mozliwe jest, aby wyzej opisana przepuklina powodowala bol nogi nie powodując bólu kręgosłupa? Co o tym sądzicie?
gość
20-11-2011, 20:24:12

Ktoś pomoże?
gość
20-11-2011, 21:18:33

Takie bóle są możliwe przy przepuklinie kręgosłupa lędźwiowego, bo wysunięty krążek międzykręgowy uciska na nerw kulszowy (masz rwę kulszową),który przechodzi przez mięsień pośladkowy i tył uda. Często boli cała noga. Udaj się z tym wynikiem MR lepiej do neurochirurga. I nic nie dźwigaj, nie forsuj kręgosłupa.
gość
21-11-2011, 12:11:10

Na wstepie dziekuje za odpowiedz.
Byłem u neurochirurga, stwierdził, że przepuklina nie jest przyczyną bólu. Kazał mi zalozyc noge na noge, nie dalem rady, bolalo tez przy odwodzeniu nogi do wenatrz/zewnatrz. Napisał podejrzenie mięśnia gruszkowatego i zalecił tomografie miednicy, że być może tam coś się dzieje. Poszedłem z powrotem do ortopedy i dał mi skierowanie na USG jamy brzusznej, USG miednicy i USG pośladka. Na USG pośladka wyszło:"miejscowo zmieniona/ bardziej ubogoechowa echostruktura czesci miekkich doln o przysrodkowej czesci posladka prawego o wymiarach 17x13mm w rozn icowaniu procesu zapalnego. Bez obecnosci zmiany litej ani bez otorbionego patologicznego zbiornika płynu." Moze to jest przyczyna? Jest bardzo blisko miejsca ktore mnie boli. Co to moze byc?
gość
18-03-2012, 23:20:56

Witam.
Maiłem kiedyś olbrzymi problem z pachwina dużu ból i nikt nie wiedział co to jest. Tak się złożyło ze miałem również przepuklinie na kręgach L. I oczywiście pełno lekarzy uważało że to od kręgosłupa. W kóncu trafiłem do prywatnej kliniki i po kilku usg i rezonansach też nic nie wyszło w końcu miałem rezonans z kontrastem biodra i wyszło że moge miec uszkodzony obrombek w stawie biodrowym. Miałem altroskopie biodra i wszyło rzeczywiście uszkodzony obrombek stawowy który przy okazji wytarł mi chrząstke stawa w jednym miejscu.
gość
21-02-2015, 09:54:33

To jest typowy obraz podrażnienia opony twardej- ból nie musi być zlokalizowany w kręgoslupie- taka uroda opony twardej. Powinieneś zgłosić się do rehabilitanta, terapeuty manualnego (najlepiej do mnie) :) Potrzebna Tobie terapia wg koncepcji terapii ortopedycznej Cyriaxa- albo manipulacje, albo trakcja. Moim zdaniem konieczne może być i jedno i drugie. Ci lekarze takie mądrale, że glowa mała... nie chcą fizjoterapeutom dać utonomii, ale prostych objawów nie rozpoznają...
gość
21-11-2016, 12:16:10

Co oznacza na badaniu rezonansem magnetycznym "Wszystkie objęte obszarem badania struktury kostne o obniżonym sygnale, także w obrazach T1
zależnych, mogące odpowiadać zmianom w przebiegu systemowych chorób hematologicznych."

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: