Witam,
poniżej wklejam wynik mojego MIR odcinka szyjnego. Byłabym wdzięczna za opinie gdyż na dzień dzisiejszy nie wiem co robić. Byłam na kilku konsultacjach (2 neurochirurgów, neurolog i 2 fizjoterapeutów) ich opinie jest jedna - ciąć. Ale w zeszłym tygodniu trafiłam na fizjoterapeutę, który powiedział żeby się wstrzymać i że operacja nie jest konieczna gdyż nie mam typowych objawów rdzeniowych.
Badanie wykonano w sekwencjach TSE T1, T2 spc, TSE T2 i TIRM przeglądowe, w płaszczyznach strzałkowych i poprzecznych, w warstwach o grubości 1,5mm i 3mm.
Zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnej z tendencją do ustawienia kifotycznego w dolnym odcinku ze zmniejszeniem przedniej rezerwy płynowej na poziomie od C4 do C6.
Zmiany zwyrodnieniowe w postaci: częściowej dehydratacji tarcz międzykręgowych wielopoziomowo z obniżeniem wysokości tarcz C5/C6 i C6/C7.
Wymiar strzałkowy kostnych ograniczeń kanału kręgowego w docinku szyjnym mieści się w granicach normy. Wysokość trzonów kręgowych zachowana.
Na poziomie C5/C6 widoczna jest pośrodkowo-prawoboczna protruzja jądra miażdżystego tarczy międzykręgowej w przednią część kanału kręgowego i w obręb prawego zachyłka bocznego na około 4 mm z uciskiem na worek oponowy, oraz przednio – prawoboczną powierzchnie rdzenia kręgowego. Rdzeń kręgowy na tym poziomie wykazuje cechy niejednorodnego, miernego podwyższenia sygnału w sekwencjach T2-zależnych, co sugeruje mielopatię z ucisku. Nerwy rdzeniowe wolne.
Na poziomie C6/C7 widoczna tylko lewoboczna protruzja jądra miażdżystego tarczy międzykręgowej w obręb lewego zachyłka bocznego na około 5mm, z uciskiem na worek oponowy i korzenie lewego nerwu rdzenia C7 – cechy konfliktu. Ponadto widoczne jest tylno-pośrdokowe uwypuklenie tarczy międzykręgowej w przednią część kanału kręgowego na około 3 mm.
Poza tym nerwy rdzeniowe wolne, bez cech ucisku na rdzeń kręgowy. Wymiary i sygnał rdzenia szyjnego w normie.
pozdrawiam
bb