Reklama:

wynik rezonansu odcinka szyjnego - mielopatia (7)

Forum: Dyskopatia kręgosłupa

Początkująca
07-04-2016, 11:48:51

Witam,
poniżej wklejam wynik mojego MIR odcinka szyjnego. Byłabym wdzięczna za opinie gdyż na dzień dzisiejszy nie wiem co robić. Byłam na kilku konsultacjach (2 neurochirurgów, neurolog i 2 fizjoterapeutów) ich opinie jest jedna - ciąć. Ale w zeszłym tygodniu trafiłam na fizjoterapeutę, który powiedział żeby się wstrzymać i że operacja nie jest konieczna gdyż nie mam typowych objawów rdzeniowych.
Badanie wykonano w sekwencjach TSE T1, T2 spc, TSE T2 i TIRM przeglądowe, w płaszczyznach strzałkowych i poprzecznych, w warstwach o grubości 1,5mm i 3mm.
Zniesienie fizjologicznej lordozy szyjnej z tendencją do ustawienia kifotycznego w dolnym odcinku ze zmniejszeniem przedniej rezerwy płynowej na poziomie od C4 do C6.
Zmiany zwyrodnieniowe w postaci: częściowej dehydratacji tarcz międzykręgowych wielopoziomowo z obniżeniem wysokości tarcz C5/C6 i C6/C7.
Wymiar strzałkowy kostnych ograniczeń kanału kręgowego w docinku szyjnym mieści się w granicach normy. Wysokość trzonów kręgowych zachowana.
Na poziomie C5/C6 widoczna jest pośrodkowo-prawoboczna protruzja jądra miażdżystego tarczy międzykręgowej w przednią część kanału kręgowego i w obręb prawego zachyłka bocznego na około 4 mm z uciskiem na worek oponowy, oraz przednio – prawoboczną powierzchnie rdzenia kręgowego. Rdzeń kręgowy na tym poziomie wykazuje cechy niejednorodnego, miernego podwyższenia sygnału w sekwencjach T2-zależnych, co sugeruje mielopatię z ucisku. Nerwy rdzeniowe wolne.
Na poziomie C6/C7 widoczna tylko lewoboczna protruzja jądra miażdżystego tarczy międzykręgowej w obręb lewego zachyłka bocznego na około 5mm, z uciskiem na worek oponowy i korzenie lewego nerwu rdzenia C7 – cechy konfliktu. Ponadto widoczne jest tylno-pośrdokowe uwypuklenie tarczy międzykręgowej w przednią część kanału kręgowego na około 3 mm.
Poza tym nerwy rdzeniowe wolne, bez cech ucisku na rdzeń kręgowy. Wymiary i sygnał rdzenia szyjnego w normie.
pozdrawiam
bb
Początkująca
03-05-2016, 16:36:29

Hej,
Tydzień temu byłam u neurochirurga,który stwierdził u mnie mielopatię szyjną.
Stan okreslił na operacyjny, nie na już, ale w ciągu roku.
W krótkich słowach powiedział,że za 4 lata przestanę chodzić.
Jutro idę do kolejnego neurochirurga, 21 maja kolejny.
Okaże się co powiedzą.
Początkująca
03-05-2016, 18:18:26

Witam,
a czy masz jakieś objawy ? na podstawie czego tak stwierdził? Ja po 3 konsultacjach u neurochirurgów wiem jedno, każdy powie mi, że trzeba ciąć ale decyzja należy do mnie. Na razie odpuściłam sobie chodzenie po lekarzach i zaczęłam rehabilitację 2 x w tygodniu (terapia manualna, punkty spustowe) Ja oprócz napadów rwy barkowej (co parę miesięcy) drętwienia palcy (codziennie) nie mam innych objawów. Szczerze to nadal nie wiem do końca co mam zrobić . Rezonans miałam w lutym i uwierz mi przez pierwsze dwa tyg. nie robiłam nic tylko czytałam i czytałam i byłam coraz głupasz wpadłam w jakąś paranoję i nawet bałam się kręcić głową jak usłyszałam od neurochirurga, że on mi nie powie jak się to u mnie potoczy i mogę chodzić tak latami, a mogę wstać za dwa dni i nie ruszać np nogami . Ale wstaje codziennie i może mnie olśni kiedyś co mam zrobić. Jestem teraz np bardzo wyczulona na różne objawy, mam super fizjoterapeutów którzy słuchają moich bredni i ćwiczą ze mną.
pozdrawiam
Początkująca
03-05-2016, 20:11:01

Od 12 lat mam problem z odcinkiem lęźwiowym kręgosłupa, ale da się przeżyć. Raz lepiej raz gorzej
MR tego odcinka pokazuje wypukliny a na poziomie L5/S1 wypuklina krązka z szerokim uszkodzeniem pierścienia włoknistego modeluje tłuszcz nadtwardówkowy.
Od czerwca 2015 mam codzienny ból w odcinku szyjnym
Mój opis MR odcinka szyjnego:
Na poziomie C5/C6 duża centralno-obuboczna wypuklina krązka międzykręgowego uciska na worek oponowy, przednią powierzchnię rdzenia kręgowego i korzenie nerwów rdzeniowych. Materiał wypukliny przemieszcza się podwięzadłowo w dół o ok. 4 mm. Kanał kregowy na tym poziomie zwężony, jego wymiar strzałkowy wynosi 7 mm. Guzek Schmorla w zakresie górnej blaszki granicznej trzonu C6.
Miałam pierwszą wizytę u neurochirurga na NFZ, który (zacytuję) "zaproponował" protezę ruchoma kregosłupa szyjnego. Nie na juz ale w ciągu roku. Powiedział,ze za 5 lat przestane chodzic.
Rzucił hasło "mielopatia szyjna". im wiecej o niej czytam w necie tym bardziej jestem przestraszona co będzie
Od czerwca zeszłego roku odczuwam ból..najgorzej było od czerwca do wrzesnia. Wtedy miesnie na plecach miałam twarde jak kosć, ledwo mogłam sie ruszyc. W tym okresie przerobiłam z 40 zastrzyków i leki przeciwbólowe, 2 fizjoterapie, zabiegi typu laser, tensy, diadynamika, masaz...ale to wszystko pomaga na chwilę...w odcinku szyi odczuwam ból codziennie, czasem promieniuje do połowy pleców, zdarza sie ze mam ograniczoną ruchomośc szyi.
Wstaje codziennie z łozka raz z mniejszym, raz z większym bólem
Początkująca
03-05-2016, 20:14:50

bb 2016-05-03 20:18:26
Witam,
a czy masz jakieś objawy ? na podstawie czego tak stwierdził?
na podstawie Rezonansu
Początkująca
04-05-2016, 17:39:52

kolejny neurochirurg 21 maja
Początkująca
05-05-2016, 06:53:48

Hej,
przepraszam, że się nie odzywałam ale miałam lekki meksyk :). W innym wątku przeczytałam, że już jesteś po kolejnej wizycie. Możesz mi powiedzieć dlaczego lekarz powiedział, że operacja wymiany dysku w szyjnym jest niebezpieczna? Ja mam do wymiany dwa c5/c6 i c6/c7 każdy neurochirurg zaproponował mi inne implanty i zapewniali, że to rutynowy zabieg . Że w moim stanie czyli bez ubytków neurologicznych szybko doje do siebie i będę 100% sprawna, a jeżeli już dojdzie do jakichś porażeń to rekonwalescencja zajmie mi znacznie więcej czasu i co zostanie uszkodzone neurologicznie to już nie wróci.
pozdrawiam
pozdrawiam

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: