Witam
Od około 2 lat miewam w nocy dziwne bóle głowy. Występują one przeważnie po wysiłku fizycznym. Jest to ból jednostronny (prawa skroń+oko), a przy tym strasznie silny (ostatnio nie pomogły mi już nawet 3 tabletki przeciwbólowe; w trakcie napadu mam drgawki całego ciała).
Ostatnimi czasy bóle się nasiliły. Przez 3 tygodnie praktycznie codziennie budziłem się w nocy (zawsze tylko 1 raz, nigdy częściej). Po wizycie u neurologa, otrzymałem skierowanie na rezonans magnetyczny.
W odstępie 2 tygodni, wykonano u mnie dwa takie badania (jedno z kontrastem).
Wynik badania jest następujący:
"Badanie MR głowy wykonano w sekwencji FSE (obrazy T1- i T2- zależne) oraz FLAIR i w obrazach T1- zależnych po podaniu środka kontrastowego dożylnie, w przekrojach poprzecznych czołowych i strzałkowych.
We wzgórzu po stronie prawej widoczne jest nieostro ograniczone, nieregularne ognisko o wymiarach ok 1,7 x 0,8 x 1,0cm, o nieznacznie podwyższonym sygnale w obrazach T2-zależnych i sekwencji FLAIR. Po podaniu środka kontrastowego nie wykazano ognisk patologicznego wzmocnienia. Obraz MR nie jest jednoznaczny, w różnicowaniu należy wziąć pod uwagę zmianę demielinizacvyjną, naczyniopochodną, nie można wykluczyć wysoko różnicowanego npl. Wskazane wykonanie spektroskopii MR. Poza tym obraz mózgowia i wewnątrzczaszkowych przestrzeni płynowych w granicach normy.
Nieregularne pogrubienie błony śluzowej lewej zatoki szczękowej z obecnością niewielkich (wielkości do 1,2cm) torbieli zastoinowych."
Bardzo proszę o przynajmniej ogólnikowe przetłumaczenie powyższego wyniku na język polski.
Jeśli ktoś miewał podobne objawy, proszę o kontakt. Dodam jeszcze, że głowa boli znacznie częściej gdy śpię na niskiej poduszce (np jasiek). Przy dużej poduszce problem występuje rzadziej. Czy to kwestia problemu przepływu krwi przez naczynia?
z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Kuba