Reklama:

wynik rezonansu magnetycznego (3)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
28-09-2006, 07:40:00

witam
mam przed soba wyniki rezonansu magnetycznego mojej Siostry( 29 lat, legnica) :

"badanie MR glowy wykonano w sekwencji SE, w obrazach T1-i T2 -zależnych oraz w sekwencji FLAIR, przed oraz po dozylnym podaniu kontrastu.

w istocie bialej obu polkul mozgu, w obrazach T2-zaleznych i w sekwencji FLAIR, glownie okolokomorowo, stwierdza sie obecnosc licznych, roznej wielkosci, hiperintensywnych ognisk, z ktorych najwieksze, zlokalizowano w sasiedztwie rogu czolowego lewej komory bocznej osiaga wymiary przekroju 1.6x1.4 cm.
ognisko to ulega wzmocnieniu w badaniu wykonanym po dozylnym podaniu kontrastu. dwa ogniska o tym samym charakterze, srednicy 0.6 cm. uwidaczniaja sie w obrebie konaru srodkowego mozdzku po lewej stronie. jedno ognisko o srednicy 0.9 cm widoczne jest w prawym konarze mozgu od tylu, a dawa drobne ogniska uwidaczniaja sie w ciele modzelowatym.
wieksze ogniska uwidaczniaja sie rowniez w obrazach t1-zaleznych, w postaci zmian hipointensywnych.
uklad komorowy oraz pozostale przestrzenie plynowe wewnatrzczaszkowe zmian nie wykazuja.
R: obraz MR odpowiada rozsianym zmianom demielinizacyjnym (typowym dla SM)"

moja Siostra wlasnie poszla do szpitala na kroplowki i chyba steryddy.
prosze o pomoc i rade : co dalej? jak sie leczyc?

pozdrawiam cieplo
agnieszka
gość
28-09-2006, 22:32:00

Agnieszka
czy lekarz stwiedził u Twojej siostry SM?

pozdrawiam
carla
gość
29-09-2006, 10:49:00

niestety tak. ale nie wiemy w jakiego rodzaju jest to sm.

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

ZOBACZ INNE DYSKUSJE

gość
Opis MRI-konflikt
Witam. Od kilku miesięcy cierpię na silne bóle głowy,od pewnego czasu doszły zawroty. Po wykonaniu MRI głowy(w zasadzie wszystko dobrze) na końcu opisu jest : Pętla naczyniowa AICA po stronie prawej- predyspozycja anatomiczna do konfliktu naczyniowo-nerwowego z nn.VII-VIII. Czy jest to coś poważnego? Czy powinnam skonsultować się z neurologiem czy neurochirurgiem?
gość
Rezonans głowy 15 latka
Chłopak 15 lat, z ASD, ADHD,zaburzeniami koncentracji i uwagi, dodatkowo drżenia kończyn dolnych i górnych najbardziej intensywne w obrębie dłoni. Dodatkowo homocysteina 25 oraz na zmianę powyżej normy wapń całkowity lub wapń zjonizowany.
gość
Torbiel rathkiego lub plata tylniego
Ratunku!!! Bole glowy i oczu mgla przed oczami coraz częściej bole glowy,wymioty co drugi dzień... Zaraz się wykończę w oczekiwaniu neurologa a gdzie jeszcze rezonans... Torbiel od 4 lat
gość
Wynik TK??
Dzień dobry. Odebrałam dzisiaj wynik TK głowy. Opis jak niżej : Dostępne w badaniu struktury mózgowia i przestrzenie płynowe przedstawiają się typowo. AYMETRIA SZEROKOŚCI ROGÓW SKROBIOWYCH - PRAWY SZERSZY 7 MM. Układ komorowy mózgu nieposzerzony, bez cech przemieszczenia. Struktury kostne typowe. Moje pytanie - co oznacza ten fragment o asymetrii szerokości rogów? Czy to coś strasznego?
Reklama: