Witam serdecznie. Od ponad 5 lat dokuczają mi bóle głowy, jednostronne, najpierw ból pojawia się z tyłu głowy a później promieniuje aż do czoła, objawy jakie występują to światłowstręt, nudności, zawroty głowy. Neurolog wykluczył w moim przypadku bóle migrenowe.
W maju tego roku w wyniku podniesienia zbyt dużego ciężaru moja prawa ręka nie jest w pełni sprawna. Ręka mi drętwieje, nie jestem w stanie w pełni wyprostować ani zgiąć palców, ból ręki przyczynił się do tego że nie potrafię utrzymać kubka w dłoni.
Lekarz ortopeda skierował mnie na rezonans magnetyczny. Wyniki tego badania przedstawiają się następująco: Tomografia rezonansu magnetycznego kręgosłupa szyjnego (zakres badania: C1-Th5), wykonana sekwencjami FSE w obrazach T1- i T2-zależnych, wykazuje zmiany zwyrodnieniowe krążków międzykręgowych C4/5, C5/6 i C6/7 w postaci centralnych wypuklin pierścieni włoknistych, wielkości 2-3mm, powodujących umiarkowany ucisk na worek oponowy i nieznaczne zwężenie otworów międzykręgowych.
Wymiar przednio-tylny kanału kręgowego na tych poziomach wynosi 11-12 mm, co odpowiada względnemu zwężeniu kanału kręgowego.
Obecność innych istotnych zmian patologicznych nie stwierdza się.
Bardzo proszę o wytłumaczenie tego wyniku, wizytę u lekarza mam dopiero wyznaczoną na drugą połowę grudnia. Czy te wyniki badań powinny mnie niepokoić? Proszę o odpowiedź, z góry serdecznie dziękuję.