Reklama:

Wynik rezonansu magnetycznego głowy. (4)

Forum: Neurologia - forum dla rodziny i pacjenta

gość
09-11-2012, 20:06:51

Witam, chciałem się zapytać, co może oznaczać taki wynik badania (bo do wizyty u neurologa jeszcze jest trochę czasu)
"Badanie MR wykonano w sekwencjach T1, T2, DWI przed kontrastem, wielopłaszczyznowo, bez kontrastu (z powodu silnych artefaktów ruchowych badanie przerwano w płaszczyźnie czołowej T1 po kontraście w trakcie wykonywania sekwencji)
Drobne obszary naczyniopochodne. Poza tym intensywność sygnałów istoty białej i szarej w granicach normy. Nie stwierdza się patologicznego wzmocnienia pokontrastowego.
Układ komorowy nadnamiotowy, nieposzerzony, asymetryczny - lewa komora boczna szersza, niż prawa.
Struktury tylnojamowe i komora IV w granicach norm.
Przestrzenie płynowe przymózgowe nieposzerzone."
Szczególnie chodzi mi o 3 rzeczy: drobne obszary naczyniopochodne, szersza lewa komora boczna oraz o to przerwanie badania w płaszczyźnie czołowej (czy to znaczy, że badanie nie zostało dokończone ?)
Badanie miałem robione ze względu na to, że od wczesnego dzieciństwa jestem mocno nieśmiały; nadpobudliwy ruchowo; a od około dwóch lat dodatkowo zdarzają mi się zawroty głowy i ciemność przed oczami; oraz ze względu na niejasności w badaniach EEG (w dzieciństwie i obecnie).
gość
29-01-2021, 15:37:20

Nie moge utrzymac równowagi i przewracam sie.Nie mogę zrobić pierwszego kroku.wyniki -badanie wykonano w sekwencjach se,tse.w obrazach t1,t2,zależnych,dark-fluid.dwi projekcjach poprzecznych,czołowych i strzałkowych.mózgowie bez zmian ogniskowych.w obrazach swi i flair,obniżony.w obrazach sygnał jąder podkorowych-zmiany degeneracjyjne.struktury centralne prawidłowe,bez przemieszczeń.układ komorowy symetryczny nieposzerzony,nieprzemieszczony.struktury tylnego dołu czaszki,okolica kontow mostowo-mozszkowych,nerw podstawy czaszki prawidłowa w badaniu.
gość
18-11-2021, 11:10:26

Na rezonans umawiałam się do centrum diagnostycznego Radio Medica w Warszawie Bardzo przyjazne miejsce. Stres minął, badanie w miłej atmosferze, bez kolejek. Termin miałam szybciutko.
gość
24-11-2021, 11:59:50

witam mam pytanie co znaczy sformułowanie na wyniku badań z rezonansu "pionowe ustawienie stoku - Kąt Welchera zmniejszony o 10,6 stopni - norma 125-143 stopni"?

gość

Dopuszczalne formaty pliku graficznego: jpg, jpeg , png.

Rozmiar zdjęcia nie powinien przekraczać 0.6MB.

Reklama:
Reklama:
Reklama: